Suomen epidemia 30. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen päivittäinen kasvu vakiintui 7.5 prosentin tasolle, eli niiden määrä 9-kertaistuu kuukaudessa. Suurin osa tapauksista jälleen HUS-alueella, jossa ilmaantuvuus nousee nopeasti.

    Tänään 100 uutta tartuntaa (punainen). Lisäksi SHP:t ovat ilmoittaneet 6 tartuntaa, jotka eivät vielä näy THL:n luvuissa (vaaleanpunainen).

      THL ilmoitti tänään 100 tapausta, joista HUS-alueella 68. Loput melko tasaisesti jakautuneet noin joka toiseen sairaanhoitopiiriin.

        Tässä syyskuun aikana ilmoitetut 1906 tartuntaa. Länsi-Pohjalta uskomaton suoritus pahan kevään jälkeen, varsinkin kun Ruotsin raja on vieressä. Satakunta sai hienosti elokuun epidemian hallintaan. Ahvenanmaalla ja Itä-Savossa erittäin hyvä suoritus.

          Kainuussa, missä ryhdyttiin nopeasti tiukkaan torjuntaan, erittäin hyvä suoritus. Myös Varsinais-Suomessa on saatu pidettyä epidemia hyvin kurissa. HUS-alue nyt lähempänä leviämisvaiheen ylärajaa (50) kuin alarajaa (25).

            Olisiko hyvä idea, että SHP:t ilmoittaisivat (taulukkona), että kuinka moni tartunta tuli karanteenissa olevilta henkilöitä? Silloin saisimme paremman kuvan siitä, kuinka vakava tilanne on.

              Uudet tartunnat leviävät edelleen sekä 30-50 että erityisesti 50-70 -vuotiaisiin, tänään myös 0-10 -vuotiaisiin.

                30-70 -vuotiaiden osuus uusista tartunnoista kasvaa edelleen. Nyt myös 0-10 -vuotiaiden tartunnat ovat ehkä lähdössä kasvamaan. Ainoa ikäryhmä, joka on säästynyt kasvulta, on yli 70-vuotiaat. Hyvä.

                  On ollut puhetta siitä, että THL ilmoittaa kaikkien muidenkin laboratorioiden tulokset omissa luvuissaan. Eilen (29.9.) ilmeisesti lisättiin yksi labra lisää lukuihin: 28700 testiä takautuvasti aina maaliskuun puolivälistä saakka. Aava tai Pihlajalinna?

                    Testien määrä on elokuun lopun valtakunnallisen testi-iskun jälkeen vakiintunut noin 11500 testiin per päivä.

                      Tasan yhdessä kuukaudessa testien määrä per uusi tapaus on tullut alas 84 prosenttia.

                        Se mitä epäilin Aavaksi tai Pihlajalinnaksi olikin puuttuvia Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon testejä. Ikävä kyllä tämä korjaus ei paranna näiden SHP:den lukuja THL:n raportoinnissa.

                          Jaa sosiaalisessa mediassa

                          Arkisto