Suomen epidemia 4. joulukuuta 2020
Ilkka Rauvola
Uusien tartuntojen kasvu hidastuu edelleen (sininen viiva). Epidemian eteneminen uusiin kuntiin on hidastunut, ja myös keskimääräisen ilmaantuvuuden kasvu kunnissa on hidastumassa.
Tänään THL ilmoitti 336 uutta tartuntaa. Kun tähän lisätään raportoinnin viiveen muutos (+123) ja poistetut tartunnat (8), saadaan 467 tartuntaa (punainen viiva). Sen kasvu on toista päivää negatiivinen. Kasvun huipun (10.4%, 23.11.) jälkeen ollaan tultu 11 päivää alaspäin.
Niiden kuntien määrä, joissa on viimeisen 7 päivän aikana ollut tautia, tuli tänään alas. Saa nähdä, jatkuuko trendi.
Kuntien keskimääräisen ilmaantuvuuden nousu näyttäisi ehkä taittuneen. Mutta nyt on vasta yksi päivä takana.
Vajaat kaksi viikkoa (18.-28.11.) sekä kuntien määrä että ilmaantuvuus kasvoivat joka päivä. Sitten kuntien määrä lakkasi kasvamasta 28.11. Tänään ensi kertaa myös keskimääräinen ilmaantuvuus lakkasi nousemasta. Saa nähdä, jatkuuko tämä orastava hyvä kehitys.
Testien määrä on noussut 18.11. jälkeen noin 36 prosenttia, ja suunta on edelleen ylöspäin. Tässä on laskettu yhteen THL + Terveystalo + Mehiläinen.
Positiivisten osuus on pidetty koko maan tasolla kahden prosentin tuntumassa. Paljon yli sen ei ole syytä mennäkään. Ainakin Vaasan SHP on lainannut testauksen kapasiteettiaan muillekin. (Onko muitakin?)
Tämä nykyinen aalto hidastuu 5.3 kertaa hitaammin (kuvasta: 0.023/0.0043) kuin kevään epidemia. Keväällä koulut oli kiinni. en.wikipedia.org/wiki/Gompertz_…
Iso uutinen: Ruotsissa 40 prosenttia uusista tartunnoista tuli peruskouluista viime viikolla (48). Saa nähdä, muuttaako Suomi kantaansa Ruotsin perässä. Vielä perjantain tiedotustilaisuudessa (HUS) kuvailtiin peruskoulujen merkitystä vähäiseksi.
Kun esikoulu ja lukio lasketaan mukaan, koulujen osuus Ruotsin tartunnoista on noin 60-70 prosenttia. Suhdeluku on pysynyt melko vakaana ainakin viimeisen kolmen viikon ajan. Asia käy ilmi FHM:n viikkoraportista.
Iso uutinen: Ruotsissa 40 prosenttia altistumisista (tapahtumien määrä) tuli peruskouluista viime viikolla (48). Saa nähdä, muuttaako Suomi kantaansa Ruotsin perässä. (korjattu versio)
Kun esikoulut, lukiot ja yliopistot lasketaan mukaan, koulujen osuus Ruotsin altistumisista (tapahtumat) on noin 60-65 prosenttia. Asia käy ilmi FHM:n viikkoraportista.