Suomen epidemia 12. tammikuuta 2021
Ilkka Rauvola
7 päivän ilmaantuvuus on ruvennut nousemaan kaikissa väkirikkaissa sairaanhoitopiireissä (HUS, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa). Laantuminen tulee muualta.
HUS-alueella, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa ilmaantuvuus nousee. Ahvenanmaalla laskee.
Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Vaasassa ilmaantuvuus on selvässä nousussa, ja Päijät-Hämeessä ehkä myös. Etelä-Karjalassa tilanne paranee.
Etelä-Pohjanmaalla ilmaantuvuus nousee. Keski-Suomessa, Itä-Savossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Savossa laskee tai on tasainen, ja Pohjois-Karjalassa ehkä nousussa (siellä on pitkä raportoinnin viive).
Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on noussut näihin päiviin saakka ja nyt toivon mukaan tasaantumassa. Pohjois-Savossa ilmaantuvuus on lievässä nousussa, ja Keski-Pohjanmaalla laskee.
Kainuussa ja Länsi-Pohjassa ilmaantuvuus nousee, Lapissa tilanne on ruvennut paranemaan.
Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus on THL:n mukaan noussut 27.12. minimin jälkeen keskimäärin 10.0 prosenttia päivässä. Viimeisen 4 päivän aikana kasvu on hidastunut 4.4 prosenttiin päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3.5-kertaistuu kuukaudessa.
Kuopiossa 7 päivän ilmaantuvuus on kolminkertaistunut joulun jälkeen.
Jyväskylässä ilmaantuvuus on tullut nopeaa vauhtia alaspäin.
Tampereella ilmaantuvuus on lievässä nousussa.
Myös Lahdessa ilmaantuvuus on tullut alas.
Tässä ensimmäinen ennuste siitä, miten rokotusten määrät ehkä voisivat kehittyä. Jos rokotusten päivittäinen määrä nousee 2000 per päivä vauhtia nykyiseltä 8000:n tasolta kohti tasoa 33000 per päivä (eli miljoona per kuukausi), niin ...
Varasto riittää 17.1. asti, ja sen jälkeen varaston riittävyys rupeaa rajoittamaan sitä vauhtia, millä rokotuksia voidaan antaa. Tässä on oletettu 6 annosta per pullo (eli THL:n 50.000 annosta on itse asiassa 60.000 annosta). Korjausehdotuksia otetaan vastaan.
Sen jälkeen kun Astra-Zenecan hyväksyntä tulee (noin 29.1.), rokotteiden toimitukset rupeavat kasvamaan voimakkaasti. 20.2. jälkeen rokotteita tulee maahan enemmän kuin mihin TK-henkilökunnan kapasiteetti riittää (1 miljoona per kuukausi). Mistä löytyy lisää rokottajia?
Jos rokottamisen kapasiteetille (1 miljoona per kuukausi) ei tehdä mitään, koko väestöstä on kesäkuun loppuun mennessä rokotettu 41 prosenttia. Kaikki yli 16-vuotiaat on saatu rokotettua kahteen kertaan arviolta vuoden loppuun mennessä.
Tässä on oletettu: - Pfizer saadaan 60.000 annosta viikossa - Astra-Zeneca 250.000 - Moderna 60.000 - rokotusten kapasiteetti 1 miljoona per kuukausi
Jos rokottamisen kapasiteettia saadaan lisättyä 1 miljoonasta 1.7 miljoonaan per kuukausi (eli 70 prosenttia), niin rokotteita ei enää jää varastoon, ja 69 prosenttia väestöstä on rokotettu kahteen kertaan kesäkuun loppuun mennessä. Muut oletukset samat kuin yllä.
Jos rokotteiden saatavuus helpottuu, ja rokotteita saadaankin maahan 50.000 annosta enemmän päivässä, ja rokottamisen kapasiteetti saadaan nostettua 2.7 miljoonaan kuukaudessa, kaikki yli 16-vuotiaat on rokotettu toukokuun loppuun mennessä.
Ongelma on tässä. Ei riitä, että saadaan suomalaiset rokotettua kertaalleen, sillä rokotteen suoja kestää worst case 3 kuukautta. Todellinen rokotuskapasiteetin tarve alkaa silloin, kun pitää ruveta rokottamaan uudelleen.
Hyvä uutinen: Moderna sanoo että rokotteen "pitäisi" antaa immuniteetti vuoden ajaksi. Seuraavaksi odotellaan muilta rokotevalmistajilta vastaavia arvioita.
Worst case: jos Suomen koko väestö joudutaan rokottamaan kahteen kertaan kolmen kuukauden välein, tarvitaan viisi kertaa nykyinen määrä rokotuksen kapasiteettia (150 000 per päivä).