Suomen epidemia 22. tammikuuta 2021
Ilkka Rauvola
Kasvu kiihtyy HUS-alueella, Pohjois-Savossa ja Kymenlaaksossa, missä 7 päivän ilmaantuvuus on noussut koko epidemian korkeimmalle tasolle.
Tänään THL ilmoitti 350 uutta tartuntaa ja raportoinnin viive pieneni 19:llä, yhteensä 331 (punainen viiva).
Tässä viikon keskiarvot. Tartuntojen kasvu (sininen viiva) pysyttelee nollan yläpuolella.
7 päivän ilmaantuvuus nousee HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa.
HUS:n alueella 7 päivän ilmaantuvuus nousee kaikissa suurimmissa kunnissa. Pienemmissä nousu on ollut nopeampaa.
Kymenlaaksossa 7 päivän ilmaantuvuus on noussut koko epidemian korkeimmalle tasolle. B117-varianttia todettiin joulukuun lopussa. Muissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus laskee.
Etelä-Pohjanmaalla ilmaantuvuuden nousu on hidastunut. Muualla tullaan alas.
Pohjois-Savossa ilmaantuvuus nousee edelleen nopeaa vauhtia. Samoin Pohjois-Pohjanmaalla ja nyt myös Keski-Pohjanmaalla tartuntojen määrä nousee.
Kainuussa tilanne näytetään saadun hallintaan. Lapissa ilmaantuvuus nousee, mutta taso on matala. Länsi-Pohjassa ilmaantuvuuden nousu on hidastunut.
Kun katsotaan 7 päivän ilmaantuvuutta, niin Suomi on kaikesta huolimatta pärjännyt suhteellisen hyvin vertailussa Euroopan suurimpiin valtioihin. Laumasuojastrategian valinneet erottuvat selvästi.
Suomi oli ennen marraskuun epidemia puhkeamista Euroopan parhaalla sijalla 7 päivän ilmaantuvuudella mitattuna. Nyt olemme pudonneet 3. sijalle, ja Norja kuroo eroa kiinni nopeasti.
Lisää Euroopan valtioita vertailussa. Espanjassa ja Portugalissa tilanne pahenee, Irlannissa pahin ohi. Portugalissa ilmaantuvuus on nyt 21-kertainen Suomen 70:een verrattuna, eli vähän korkeampi kuin Vaasan kaupungissa lokakuussa (1200).
Tässä Pohjoismaat vertailussa. Jälleen laumasuojastrategian valinneet maat erottuvat selkeästi. Ruotsissa noin 8 kertaa niin paljon kuolleita suhteessa väestöön kuin Suomessa.
Euroopan tartuntojen tilanne on ehkä paranemassa. Ensimmäinen huippu oli marraskuun alussa ja toinen vajaa kaksi viikkoa sitten. Koko Euroopan tasolla toinen aalto on ollut noin 8 kertaa voimakkaampi kuin ensimmäinen.
Turkista piti vielä sanoa. Siellä raportoitiin kerralla 823.000 uutta tartuntaa 10. joulukuuta. Sitä ennen epidemiaa ei juuri ollutkaan ...
Maailmanlaajuisen epidemian korkeimmat 7 päivän ilmaantuvuudet ovat Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Kummallakin alueella epidemia näyttäisi olevan laantumassa. Testien määrissä eri maanosien välillä on isoja eroja. (Suomi on suunnilleen tasolla tasolla 70.)
Tässä päivittäisten tartuntojen määrä maanosittain. Etelä-Amerikassa tartunnat nousevat, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa laskevat.
Globaali epidemia näyttäisi olevan laantumassa. Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa tosin testataan paljon vähemmän kuin Euroopassa, eli kaikki niiden tartunnat eivät ole mukana luvuissa.