Suomen epidemia 23. tammikuuta 2021
Ilkka Rauvola
Uusien tartuntojen kasvu kiihtyi korkeimmalle tasolle marraskuun epidemian huipun jälkeen. Kasvu on nopeinta HUS.n alueella (6.6% päivässä eli nykyisellä vauhdilla 7x kuukaudessa) ja Kymenlaaksossa (15.4% päivässä eli 72x kuukaudessa).
Tänään THL ilmoitti 419 tartuntaa, raportoinnin viive pieneni 8:lla, eli muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 411 (punainen viiva). Keskimääräinen kasvu viimeisen viikon aikana nousi 10.8 prosenttiin päivässä.
Keskimääräinen kasvu on noussut 3.7 prosenttiin päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3-kertaistuu kuukaudessa (sininen viiva).
HUS-alueella 7 päivän ilmaantuvuus on 17.1.-20.1. aikavälillä kasvanut keskimäärin 6.6 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 7-kertaistuu kuukaudessa. 20.1. jälkeiset luvut päivittyvät vielä.
Kymenlaaksossa 7 päivän ilmaantuvuus on 15.1. -21.1. noussut keskimäärin 17 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 110-kertaistuu kuukaudessa. Kasvu on nopeinta Kouvolassa.
7 päivän ilmaantuvuus nousee myös Varsinais-Suomessa. Satakunnassa tilanne on vakaa, ja Ahvenanmaalla ilmaantuvuus on ollut laskusuunnassa.
Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on kasvanut 18.1. jälkeen keskimäärin 3.5 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3-kertaistuu kuukaudessa. Luvut tulevat vielä nousemaan, sillä kaikki tänään ilmoitetut tartunnat eivät vielä näy näissä luvuissa.
Espoossa 7 päivän ilmaantuvuus on noussut 18.1. jälkeen keskimäärin 7.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 8-kertaistuu kuukaudessa.
Vantaalla altistumisten määrä on jo ylittänyt ennen joulua vallinneen tason. Myös tartuntojen määrä kasvaa voimakkaasti.
Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus on 18.1. jälkeen kasvanut keskimäärin 7.8 prosenttia päivässä, eli nykyisellä vauhdilla tartuntojen määrä 10-kertaistuu kuukaudessa.
Varsinais-Suomessa koulujen ja päiväkotien altistumisten määrä rupesi kasvamaan koulujen avauduttua 7.1., mutta määrät eivät ole nousseet joulua edeltävälle tasolle (myöskään Turussa) toisin kuin esimerkiksi Vantaalla.
Varsinais-Suomessa 7 päivän ilmaantuvuus on 18.1. jälkeen noussut keskimäärin 3.6 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3-kertaistuu kuukaudessa.
Palataan vielä hiukan taaksepäin. HUS.n alueella ilmaantuvuus on noussut kaikissa suurissa kunnissa 18.1. jälkeen.
Myös Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on noussut 18.1. jälkeen, mutta Turussa suurimmista kunnista vähiten. Laitilassa on nopeasti kasvava epidemia.
Ahvenanmaalla ensin altistumiset ja sitten tartuntojen määrä ovat tulleet alas. Hyvä.
Myös Satakunnassa tilanne on hyvä. Altistumisten määrä ei ole juuri noussut, eikä myöskään tartuntojen.
Pirkanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus on laskenut 18.1. jälkeen. Hyvä.
Kanta-Hämeessä altistuneiden määrän kasvu näyttäisi hieman hidastuneen. Testien määrä on noussut - hyvä.
Päijät-Hämeessä altistumisten määrän nousu ollaan saatu talttumaan. Hyvä.
Kymenlaaksossa altistuneiden henkilöiden määrä on noussut koko epidemian ennätyslukemiin. Ei ihme että tartuntojen määrä nousee. Tähän vielä B117-variantin tartunnat + Suomen korkein positiivisten osuus päälle. Ei hyvä.
Kymenlaaksossa testataan melkein vähiten koko maassa suhteessa väestöön. Tilanne on huonontunut joulun jälkeen.
Kymenlaaksossa positiivisten osuus on noussut Suomen huonoimmalle tasolle.
Etelä-Karjalassa ei ole tammikuussa juuri ollut altistumisia. Myös tartuntojen määrä on laskenut joulukuun jälkeen. Hyvä.
Myös Keski-Suomessa tartuntojen määrä on laskenut altistumisten perässä.
Tuodaan vielä kunnat mukaan. Uusimaa ja Varsinais-Suomi oli jo. Tässä Ahvenanmaa, jossa tilanne on parantunut.
Satakunnassa ilmaantuvuus on alhainen, mutta tauti on leviämässä Porin ja Rauman ulkopuolelle.
Pirkanmaalla tauti leviää lähinnä Tampereen naapurikunnissa ja on parantunut muualla.
Kanta-Hämeessä on saman näköinen tilanne: Hämeenlinnassa tilanne paranee, muualla on huonontunut.
Puolet Päijät-Hämeestä on viruksesta vapaata aluetta (tartuntoja ei ole ollut ainakaan viikkoon). Vain Heinolassa tilanne huononee. Ilmaantuvuudet maan keskitason 70 alapuolella.
Kymenlaakson tilanteen nopea huononeminen on tapahtunut pääasiassa Kouvolassa. Kotkassa ja Haminassa tilanne on huonontunut, mutta ei niin nopeasti. Kymenlaakso oli HUS:n lisäksi ensimmäinen alue Suomessa, missä todettiin B117-varianttia.
Etelä-Karjala: Lappeenrannassa runsas yksi tapaus päivässä, muualla ei juuri mitään. Hienosti hoidettu.
Pietarsaaressa ja Vöyrissä tilanne pahenee, Maalahdessa paranee. Lokakuun epidemian jälkeen tilannetta ei ole saatu nolliin ja ilmaantuvuus on 2-4 kertaa niin korkea kuin naapurissa Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla.
Etelä-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on alhainen. Seinäjoella tilanne huononee, mutta ilmaantuvuus sielläkin on matalalla.
Jyväskylässä ja naapurikunnissa ilmaantuvuus, vaikka onkin huonontunut, on puolet maan keskitasosta (70). Hankasalmella tilanne on huonontunut ja Petäjävedellä parantunut.
Etelä-Savossa tilanne on parantunut melkein joka suunnalla. Hyvä.
Itä-Savossakin on hyvä tilanne: Savonlinnassa ilmaantuvuus on pieni, ja muualla ei ole mitään.
Joensuussa ja naapurikunnissa ilmaantuvuus on kasvussa, mutta edelleen matalalla tasolla. Ilomantsissa tilanne on parantunut, mutta uusia tartuntoja edelleen melkein päivittäin.
Pohjois-Savossa 7 päivän ilmaantuvuus on aikavälillä 7.1.-19.1. kasvanut keskimäärin 15.7 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 84-kertaistuu kuukaudessa. Uusia tartuntoja on noin 20 päivässä.
Pohjois-Savossa tilanne on huonoin Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Missään ei tilanne ole vielä parantunut.
Kuopiossa on 7 päivän ilmaantuvuus noussut 7.1. ja 23.1. välillä keskimäärin 11.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 23-kertaistuu kuukaudessa. 16.1. jälkeen vauhti on noussut 15.8 prosenttiin päivässä (81x kuukaudessa).
Keski-Pohjanmaalla ei ole pahemmin ollut altistumisia. Myös tartuntojen määrät ovat olleet pieniä.
Keski-Pohjanmaan 7 päivän ilmaantuvuus on edelleen yksi Suomen alhaisimmista, vaikka viime päivinä onkin tullut uusia tartuntoja.
Keski-Pohjanmaan epidemia ei ole Kokkolassa, vaan naapurikunnissa.
Pohjois-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus on 15.1. jälkeen noussut keskimäärin 4.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla määrät 3-kertaistuvat kuukaudessa. Siitä huolimatta rajoituksia on ilmeisesti lievennetty.
Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus tuli alas 16.1. asti, mutta on sen jälkeen noussut keskimäärin 2 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä kaksinkertaistuu kuukaudessa. 21.1. jälkeen vauhti on kiihtynyt.
Pohjois-Pohjanmaalla tartunnat kasvavat voimakkaimmin Oulun naapurikunnissa.
2.1. jälkeen 7 päivän ilmaantuvuus on Valkeakoskella noussut keskimäärin 11.3 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 25-kertaistuu kuukaudessa. 12.1. alkaen nousuvauhti on ollut 18.3 prosenttia päivässä (153x).
Kainuussa 7 päivän ilmaantuvuus on 15.1. huipun jälkeen tullut alaspäin. Nyt ilmaantuvuus on noin 1/4 koko maan tasosta.
Kajaanissa ja Sotkamossa on vielä jäljellä 7 päivän ilmaantuvuutta. Puolangalla ei mitään ainakaan viikkoon.
Länsi-Pohjan tartunnat ovat keskittyneet Tornioon. Muualla noin yksi tartunta viikossa.
Torniossa 7 päivän ilmaantuvuus on 28.11. jälkeen kasvanut keskimäärin 2.4 prosenttia päivässä (2x kuukaudessa).
Lapissa 7 päivän ilmaantuvuus on saatu pysymään alle puolessa koko maan tasosta (vihreä viiva), vaikka turisteja on riittänyt. Aika hyvin.
Lapissa tilanne on huonoin Kolarissa. Suurimmalla osalla alueesta ei ole ollut lainkaan tartuntoja viimeisen viikon aikana.