Suomen epidemia 14. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu lähtee kiihtymään uudelleen runsaan viikon tauon jälkeen. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus lähti nousemaan uudestaan. Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä nopea nousu jatkuu.

    Tänään THL ilmoitti 863 tartuntaa, poisti 2 ja otti viivettä kiinni 129 tartunnalla, yhteensä 736 (punainen viiva). Kasvua edellisestä sunnuntaista 35 prosenttia (4.4 prosenttia päivässä).

      Tämän päivän korkea ilmoitettujen tartuntojen määrä johtuu siitä, että THL on urakoinut viivettä kiinni. Tunnettu viive pieneni 129 tartunnalla ja on nyt noin 2-2.5 päivän mittainen. Aika hyvä suoritus tartuntatautirekisteriltä tässä tilanteessa.

        Tässä epidemian kokonaiskuva. Ensimmäinen aalto päättyi kesälomiin. Toinen aalto alkoi kun koulut alkoivat uudelleen, ja kiihtyi marraskuussa (Klamydian epidemia). Se vaimeni kun koulut menivät kiinni 22.12., mutta tartunnat ovat kuitenkin koko ajan kasvaneet (0.4%/päivä).

          En ihan ymmärrä tätä juttua kolmannesta aallosta, kun edellistäkään ei saatu tukahdutettua. Kenen idea oli tämä juttu kolmannesta aallosta, kun tartuntojen määrä on kasvanut koko ajan? (Taitaa olla vaalit tulossa.)

            Haluttomuus tukahduttaa syksyn toista aaltoa (kevääseen verrattuna) näkyy hyvin tässä Gompertz-kuvassa. Toista aaltoa ollaan suitsittu 5 kertaa hitaammin kuin viime keväänä. Ei ihme että tartuntojen määrät ovat kasvaneet.

              HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus lähti nousemaan uudestaan. Pirkanmaalla ilmaantuvuus on kääntynyt hienoiseen laskuun (!).

                Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus on lähtenyt hurjan näköiseen nousuun 3-5 päivää sen jälkeen, kun hiihtolomat päättyivät.

                  Kanta-Hämeessa 7 päivän ilmaantuvuus on kasvanut keskimäärin 9.3 prosenttia päivässä sen jälkeen, kun hiihtolomat päättyivät 7. maaliskuuta. Tällä vauhdilla tartuntojen määrä 14-kertaistuu kuukaudessa.

                    Päijät-Hämeessä ilmaantuvuuden kasvuvauhti on 6-kertaistunut hiihtolomien jälkeen. Ilmaantuvuus nousi keskimäärin 1.8 prosenttia päivässä hiihtoloman aikana (27.2.-7.3.), mutta vauhti on 7.3. jälkeen noussut 11.1 prosenttiin päivässä (23x kuukaudessa).

                      Päijät-Hämeessä alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on negatiivinen (ja yli 70-vuotiaiden kasvamassa), kun taas ...

                        ... Kanta-Hämeessä peruskoululaisten osuus tartuntojen kasvusta on noin kolmannes.

                          HUS:n alueella alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta ehti nousta 75 prosenttiin niin kauan kun koulut olivat auki. Alle 20-vuotiaiden osuus alkoi pienenemään 5 päivää sen jälkeen kun siirryttiin etäopetukseen.

                            Tässä hyvä yhteenveto Gompertz-funktion soveltuvuudesta tämän epidemian mallinnukseen.

                              Ja tässä video Gompertz-mallinnuksesta. Funktio on muotoa y = log(log (x(t)/x(t-1))) , missä x(t) on kumulatiivinen tartuntojen määrä päivänä t.

                              Varsinais-Suomessa alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta painui negatiiviseksi kuusi päivää sen jälkeen, kun koulut päättyivät 5. maaliskuuta. Hyvä.

                                Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on vähentynyt muutaman viime päivän ajan, mutta tilanne on samanlainen kuin Uudellamaalla: ilmaantuvuus vähenee muualla, mutta kasvaa Turussa.

                                  Turussa ilmaantuvuus pieneni maaliskuun alussa (samaan aikaan Rauman epidemian heikkenemisen myötä?), mutta on nyt lähtenyt kasvamaan uudelleen. 4.3. jälkeen kasvu on ollut keskimäärin 3.2 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 2.6x kuukaudessa).

                                    Viimeisen viikon aikana tartuntojen vähentyminen muualla Varsinais-Suomessa on kompensoinut tartuntojen määrän nousua Turussa. Näin ei voi jatkua kovin pitkään.

                                      Pirkanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus väheni ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. @Tays_sairaala on pontevasti tiedottanut altistuksista.

                                        Tampere on vielä suuremmassa roolissa Pirkanmaalla kuin Turku tai Helsinki. Pirkanmaan ilmaantuvuus on noin puolet Varsinais-Suomen tasosta. Yksi syy alhaiseen tasoon on @Tays_sairaala :n aktiivinen toiminta altistuneiden löytämisessä.

                                          Tässä kuvassa Tampereen luvut kasvavat vielä (luvut tulevat viiveellä, kun taas SHP:n luvut tulevat seuraavana päivänä). Nyt kuitenkin SHP:n ilmaantuvuus laski, eli todennäköisesti koskee myös Tamperetta. Tässä kuvassa 4.3. jälkeen kasvua 6.2% päivässä (6x kuukaudessa).

                                            Kanta-Hämeen epidemia on keskittynyt Hämeenlinnaan ja Janakkalaan.

                                              Päijät-Hämeen epidemia on keskittynyt Lahteen. Monessa kunnassa on kuitenkin ollut enintään yksi tartunta viimeisen viikon aikana.

                                                Kymenlaaksossa ilmaantuvuus on matalalla tasolla. Suurin osa tartunnoista on Kouvolassa.

                                                  Etelä-Karjalan epidemia on ehkä vähän hellittämässä.

                                                    Etelä-Karjalan epidemia on keskittynyt Lappeenrantaan. Tartuntojen väheneminen ei vielä näy viimeisen viikon tartunnoissa (kuva).

                                                      Etelä-Karjalassa opiskelijoiden tartunnat vähenevät, ja tartuntojen kasvu siirtyy yli 30-vuotiaisiin.

                                                        Vaasassa ollaan opittu syksystä. Ilmaantuvuus on saatu laskemaan.

                                                          Vaasan sairaanhoitopiirissä tartunnat ovat keskittyneet Vaasan kaupunkiin ja Närpiöön, jossa tilanne on paranemassa. Myös Vaasassa ilmaantuvuus on laskusuunnassa.

                                                            Katsotaan Vaasan SHP:n lokakuun epidemiaa (nyt kun ikäryhmäkohtaiset tiedot on saatavilla). Tartuntoja oli pääasiassa 20-24 -vuotiailla ja 15-19 -vuotiailla.

                                                              Tässä on lyhyt yhteenveto lokakuulta siitä, mitä Vaasassa tapahtui.

                                                                Nyt siihen pointtiin. Tässä on kuvasta 35 laskettu viikon aikana tapahtunut muutos tartunnoissa. Tartuntoja oli ensin pääasiassa 15-19 ja 20-24-vuotiaiden keskuudessa, mutta sitten ne levisivät 15-24 -vuotiaista muihin ikäryhmiin.

                                                                  Tässä sama kuva prosentteina. Muiden ikäryhmien tartunnat seurasivat 15-24 -vuotiaiden tartuntoja viiveellä. - muiden ikäryhmien osuus kasvusta rupesi kasvamaan 8.10. jälkeen - 15-24 -vuotiaiden tartunnat rupesivat vähenemään 21.10., muut ikäryhmät 3-7 päivää myöhemmin.

                                                                    Samanlainen kehitys on havaittavissa HUS:n alueella hiihtolomien aikana. Viimeinen koulupäivä oli 19. helmikuuta. Alle 20-vuotiaiden tartunnat vähenivät voimakkaasti 19.2.-1.3. ...

                                                                      ... kun taas yli 20-vuotiaiden tartunnat kasvoivat voimakkaasti hiihtoloman aikana HUS:n alueella. Väitän: koululaiset olivat kotona ja tauti levisi. Tauti oli saatu koulusta ja leviäminen kouluissa pysähtyi hiihtolomien ajaksi.

                                                                        Tähän väliin: eniten Suomessa on suhteessa väestöön testattu Ahvenanmaalla (jossa oli paha epidemia joka nyt ilmeisesti on saatu hallintaan). ...

                                                                          Tulos: Ahvenanmaalla positiivisten osuus on enää vain vähän koko maan keskiarvon yläpuolella. Ripeää toimintaa.

                                                                            Toinen alue, missä on testattu todella paljon, on Lappi.

                                                                              Tulos: Lapissa positiivisten osuus nousi Etelä-Suomen hiihtolomien ensimmäisenä päivänä (20.2.) samalle tasolle kuin koko maassa, ja on nyt tippunut 6 kertaa alemmalle tasolle.

                                                                                Länsi-Pohja on kolmas kova testaaja.

                                                                                  Tulos: Länsi-Pohjassa positiivisten osuus on pudonnut lähelle koko maan kärkitasoa. (Tammikuun nousu todennäköisesti ei ole todellinen, vaan johtuu siitä että luvut on viety viiveellä THL:n tietokantaan.)

                                                                                    Tähän mennessä kesän jälkeen on koronaan kuollut 1.1 prosenttia niistä, joilla on 12-15 päivää aikaisemmin todettu tartunta (kuva). Viime viikolla (10.3. ja 14.3.) THL ilmoitti kahdesta alle 30-vuotiaan henkilön kuolemasta (tarkka ikäryhmä ei ole tiedossa).

                                                                                      Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                                                      Arkisto