Suomen epidemia 19. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uudellamaalla tartuntojen määrä pienenee, kun sekä nuorten että nyt myös vanhojen ikäluokkien (70+) tartunnat vähenevät. Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä voimakas kasvu jatkuu.

    Tartuntojen määrä kasva tällä hetkellä 1.5 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä kasvaa 55 prosenttia kuukaudessa. Vauhti on hidastunut puoleen siitä mitä se oli pahimmassa vaiheessa 14.2.-4.3. (2.9 prosenttia päivässä).

      Tänään THL ilmoitti 770 tartuntaa, poisti yhden ja raportoinnin viive kasvoi 27:llä 448 tartuntaan. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 770+1+27=798 (punainen viiva).

        Tästä kuvasta näkyy rajoitustoimenpiteiden vaikutus. Uudellamaalla rajoitukset ovat johtaneet siihen, että ensin alle 20-vuotiaiden, ja nyt myös vanhempien ikäluokkien (70+) kasvu on ruvennut hidastumaan. Tulos: noin 4/5 tartuntojen kasvusta tulee nyt muualta Suomesta.

          Uudellamaalla ilmaantuvuus on ruvennut laskemaan. Se on todella hyvä juttu. Syynä kouluikäisten tartunnat, joiden kasvu rupesi ensin hidastumaan 11. maaliskuuta ja sitten meni negatiiviseksi 17. maaliskuuta. Varsinais-Suomenkaan kasvu ei tule enää kouluikäisistä.

            HUS:n alueen ilmaantuvuus on ruvennut vähenemään. 15.-16.3. välinen muutos on -1.8 prosenttia (tällä vauhdilla -41 prosenttia kuukaudessa jos sama negatiivinen kasvu jatkuu, mikä ei ole varmaa). Nyt on seurattava tiiviisti, mitä ilmaantuvuudelle tapahtuu ja miksi.

              Helsingissä ilmaantuvuus lähti alenemaan 9 päivää yläkoulujen viimeisen koulupäivän (5.3.) jälkeen. Ilmaantuvuus on siitä lähtien vähentynyt -0.4 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla -11 prosenttia kuukaudessa).

                Espoossa ilmaantuvuus lähti alenemaan yhtä päivää Helsingin jälkeen (16.3.) ja on sen jälkeen laskenut keskimäärin -0.2 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla -6 prosenttia kuukaudessa).

                  Koko HUS-alueen ilmaantuvuuden lasku on Vantaan ansiota. Siellä ilmaantuvuus on 4.3. jälkeen laskenut keskimäärin 1.4 % päivässä (-34 % kuukaudessa), ja 14.3. jälkeen vauhti on ollut -3.5 prosenttia kuukaudessa (-65 % kuukaudessa). Hienoa. Mikä siellä on mennyt oikein?

                    Kahden viimeisen päivän aikana koko pääkaupunkiseudun ilmaantuvuus on lähtenyt vähenemään. Ei olisi uskonut. Aikaa yläkoulujen sulkemisesta (5.3.) on kulunut nyt tasan 2 viikkoa. Eikös jossain sanottu että rajoitusten vaikutus näkyy 3 viikon päästä? Siinä vauhdissa ollaan.

                      Ensin lähti vähenemään alle 20-vuotiaiden tartunnat. Niiden määrä kasvoi vielä viisi päivää (= arviolta aika joka kuluu altistumisesta oireisiin, näytteenottoon ja todettuun tartuntaan) ja lähti alenemaan 6 päivää viimeisen yläkoulujen koulupäivän jälkeen (11.3.).

                        Vaiheessa 2 (13.3. alkaen) sairastuivat kouluikäisten vanhemmat (oppilaat kotona eikä koulussa). Ensimmäinen lomapäivä 8.3., siitä 5 päivää eteenpäin on 13.3. jolloin vanhempien ikäryhmien kasvu alkoi. Vanhempien ikäluokkien tartunnat saavuttivat huippunsa 16. maaliskuuta.

                          Vaiheessa 3 (16.3. alkaen) myös vanhempien ikäluokkien tartuntojen määrä rupesi vähenemään. Päivämäärä täsmää Helsingin ja Espoon ilmaantuvuuden käänteen kanssa. Alle 20-vuotiaiden tartunnat olivat lähteneet vähenemään jo 11.3. lähtien.

                            Yhteenveto: kun alle 20-vuotiaiden ja yli 20-vuotiaiden luvut lasketaan yhteen, kuva näyttää tältä. 16.3. alkoi vaihe, jossa *kaikkien* ikäryhmien tartuntojen määrä kasvaa päivä päivältä vähemmän ja vähemmän.

                              HUS.n alueella 1) alle 20-vuotiaiden ja yli 70-vuotiaiden tartunnat ovat vähentyneet 17.3. lähtien 2) 20-70 -vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet 16.3. jälkeen koko ajan hitaammin ja hitaammin (kuva). Odotan kasvun muuttuvan vähenemiseksi lähipäivinä.

                                Yhteenveto: HUS:n alueen tartuntojen määrä on vihdoin saatu kääntymään laskuun. Kiitokset kaikille niille, jotka ovat saaneet sen aikaan. Enää yksi toive: nyt ei munata tätä.

                                  Yhteenveto 15-19 -vuotiaista (HUS): (1/2) 1) hiihtoloma: tartunnat lähtivät laskuun 25.2. eli 6 päivää viimeisen koulupäivän jälkeen (vaikka osittain etänä) 2) tartunnat nousivat 4 päivää sen jälkeen kun koulu alkoi hiihtolomien jälkeen, huippu 7.3.

                                    Yhteenveto 15-19 -vuotiaista (HUS): (2/2) 3) tartuntojen kasvu lähti pienenemään 8.3. lähtien (3 päivää aikaisemmin kuin 0-15 -vuotiailla) 4) 12.3. jälkeen tartuntojen määrä rupesi vähenemään (eli kuvassa kasvu meni negatiiviseksi)

                                      Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on lähtenyt nopeaan kasvuun 11.3. jälkeen. Poliisit on pyydetty vahtimaan vaihto-oppilaita Turun ylioppilaskylään. Altistumisia Turussa nyt myös alakouluissa (joissa maskit ensi maanantaista lähtien) ja päiväkodeissa.

                                        Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus nousee ennen kaikkea 20-24 -vuotiaiden keskuudessa.

                                          Myös Varsinais-Suomessa kouluikäisten (5-19 -vuotiaiden) tartuntojen kasvu lähti kiihtymään sen jälkeen kun koulut avattiin 1. maaliskuuta. Kasvu kiihtyi 10.3. saakka, rupesi vähenemään 11.3., ja 12.3. lähtien kouluikäisten tartunnat ovat vähentyneet.

                                            Jos 20-24 -vuotiaat (eli vaihto-opiskelijat) jätetään pois, niin Varsinais-Suomessa vanhempien ikäryhmien kehitys näyttää niinikään samalta kuin HUS:n alueella. 1) tartunnat kasvoivat hiihtolomien aikana (20.2.-28.2.)

                                              Varsinais-Suomi / yli 25-vuotiaat: 2) tartuntojen kasvu rupesi vähenemään kun koulut alkoivat 1.3. 3) tartuntojen kasvu rupesi nousemaan 12.3. 4) 18.3. jälkeen kasvu on ehkä ruvennut vähenemään

                                                Ikävä kyllä näyttää siltä, että vaihto-oppilaiden epidemia on pilannut Varsinais-Suomen muuten hyvän kehityksen. Arviolta 2-3 viikon päästä ollaan siinä tilanteessa kuin missä nyt oltaisiin ilman vaihto-oppilaita.

                                                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                  Arkisto