Suomen epidemia 26. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Lasku alaspäin kiihtyy. Tartunnat vähenevät muualla paitsi Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Ahvenanmaalla 1 tartunta viimeisen viikon aikana ja Länsi-Pohjassa 3 päivää ilman uusia tartuntoja.

    Tänään THL ilmoitti 512 uutta tartuntaa, poisti 5, ja raportoinnin viive kasvoi 83 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä = 512+5+83=593 (punainen viiva).

      Sairaanhoitopiirien 7 päivän keskiarvojen muutokset osoittavat alaspäin. Uudenmaan vähentyminen on hieman hidastunut. Pirkanmaalla ilmaantuvuus on nousussa eli tulee vaikuttamaan tähän kuvaan jos nousu jatkuu.

        Testien määrä ei ole noussut viimeisen runsaan kahden viikon aikana.

          Vaikka positiivisten osuus on tullut alas viime päiven aikana, niin viimeisen seitsemän kuukauden ajan suunta on ollut ylöspäin. Testauksen kapasiteetti ei liene ollut esteenä, eli syyt ovat ehkä muualla.

            Tehohoidon tarve nousee hieman nopeammin kuin sairaanhoidon tarve. Tehohoidon tarve on 9.2. jälkeen keskimäärin 2.5-kertaistunut kuukaudessa, ja sairaanhoidon tarve on 13.2. jälkeen 2.0-kertaistunut kuukaudessa.

              Joulukuussa sekä sairaanhoidon että kuolemien huippu oli 15 päivää tartuntojen huipun jälkeen. Jos niin on nytkin, niin sairaanhoidon ja kuolemien huippu on todennäköisesti 31. maaliskuuta.

                Kuolemien raportoinnissa on tällä hetkellä 29 päivän painotettu viive (jonka sisällä 95 prosenttia kuolemista on raportoitu). Viive nousee niinä päivinä, jolloin kuolleita ilmoitetaan paljon. 1-2 kuukautta sitten viive nousi jo 49 päivään.

                  Kuolemien määrä on noussut 44 prosenttia 15.2.-27.2. Viiveestä (29 päivää) johtuen käyrää ei näytetä 27.2. jälkeiseltä ajalta. Kuolemien määrä kasvaa samaa vauhtia kuin sairaanhoidossa olevien määrä (2.5x kuukaudessa). Huippu on noin 31.3. ja THL raportoi sen noin 29.4.

                    Nyt hyviä uutisia. Kuolemien määrä suhteessa sairaanhoidossa oleviin on tullut alas jo kaksi kuukautta. Suhdeluku on tullut alas myös sen jälkeen (noin 11 prosenttia) kun kuolemien määrä rupesi nousemaan 15. helmikuuta.

                      Kuolemien suhde sairaanhoidossa oleviin on nyt 28 prosenttia alemmalla tasolla kuin joulukuun huipulla 15.12. ja 58 prosenttia pienempi kuin viime huhtikuussa. 15.2. jälkeen parannusta on tullut siis 11 prosenttia.

                        Maaliskuun 2021 sairaanhoidon määrä (313, 26.3.) on noin 10 % korkeampi kuin joulukuun huipun määrä (284), ja kasvaa ehkä 345-380 tasolle (eli 2-4 % päivässä), mikäli tartunnat eivät enää kasva.

                          Jos kuolemien suhde sairaanhoidossa oleviin ei muutu nykyisestä 1.54 prosentista, niin päivittäisten kuolemien määrä tulee nousemaan noin 5.3-5.9 kuolemaan päivässä, eli samalla tai hieman pienemmälle tasolle kuin viime joulukuussa (vaikka tartuntoja on yli 50 % enemmän).

                            Rokotukset eivät toistaiseksi näytä olevan syy kuolemien vähenemiseen. Selitän miksi. - nyt on dataa kuolemista 27.2. asti - ne, jotka ovat kuolleet 27.2. mennessä, ovat saaneet tartunnan 2 viikkoa aikaisemmin eli 13.2. mennessä

                              - jotta rokote olisi estänyt tartunnan, niin rokotuksesta olisi pitänyt kulua 3-4 viikkoa, eli 1. rokote olisi pitänyt saada 17.1.-24.1. - 22.1. oli THL:n mukaan rokotettu 94000 henkeä eli 1.7 prosenttia väestöstä. Näistä iso/suurin osa sairaanhoitajia ja lääkäreitä.

                                Suurin syy siihen, miksi nyt on vähemmän kuolemia, on tässä kuvassa: yli 70-vuotiaita on nyt sairastunut paljon vähemmän kuin marras- ja joulukuussa, vaikka tartuntojen kokonaismäärä on 54 % korkeampi maaliskuussa (kaikki ikäryhmät). Mistä johtuu? Varianteista?

                                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                                  Arkisto