Suomen epidemia 14. lokakuuta 2021
Ilkka Rauvola
Samaan aikaan kun viesti on että nyt pitää elää, keskustelu triagesta on alkamassa: kun sairaalat ovat tulossa täyteen, vain osa hoidetaan ja loput jätetään ehkä kuolemaan. Testauksen määriä ei kuitenkaan ole nostettu ja tartuntojen määrä kasvaa.
Kansliapäällikkö Kirsi Varhila avasi keskustelun triagesta. Kun sairaalat tulevat täyteen, kaikkia ei voida enää hoitaa. Nyt on päätettävä, jätetäänkö hoitamatta esimerkiksi vanhukset tai rokottamattomat.
Sana triage tulee siitä, että potilaat jaetaan kolmeen kategoriaan: 1) ne jotka tulevat kuolemaan 2) ne jotka tulevat selviytymään (hoidosta riippumatta) 3) ne joiden kohdalla hoidolla on merkitystä sille, selviytyvätkö he vai eivät
Ylläoleva artikkeli on koronaa edeltävältä ajalta. Potilaiden priorisointi on alkanut jo nyt, kun ainakin Tyks ja Tays ovat ilmoittaneet muiden leikkausten siirroista. Kaikkia ei hoideta.
Tilanne nyt: testien määrä on lähtenyt laskemaan uudelleen, positiivisten osuus nousee edelleen, ja HUS:n mukaan koko maan tartuntojen määrä (kuvassa) pitää kertoa kolmella, jotta saadaan arvio todellisesta tartuntojen määrästä.
Tänään THL ilmoitti 502 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja raportoinnin viive kasvoi 135 tartunnalla (varsinkin Pirkanmaan luvut kasvavat nopeasti). Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 502+0+135=637.
Tänään THL ilmoitti 2 uutta kuolemaa. Tällä viikolla THL on ilmoittanut kahdesta uudesta alle 30-vuotiaan, jolla oli korona, kuolemasta. (Kummankin kuolinsyy vaihdettiin.)
Päättelen että Suomen rokotusstrategian (kuvassa) tavoitteet ovat myös Suomen koronastrategian tavoitteet.
Potilaiden priorisointi on alkanut myös Päijät-Hämeessä. Tays ja Tyks aloittivat jo aikaisemmin.
Yksikään niistä sairaanhoitopiireistä, jotka ovat ilmoittaneet potilaiden priorisoinnista ja/tai kapasiteettiongelmista (Tays, Tyks ja Phks) eivät ole kuitenkaan nostaneet testauksen määriä viime päivien aikana.