Suomen epidemia 3. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Maskit ja etätyö vaikuttavat. Tartuntojen kasvu on ruvennut hidastumaan. HUS:n alueella tartuntojen kasvu on vähentynyt 35 prosenttia 25.11. jälkeen , ja Varsinais-Suomessa tartuntojen kasvu on pysähtynyt.

    Tänään THL ilmoitti 1496 tartuntaa, poisti 5, ja otti raportoinnin viivettä kiinni 23 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 1496+5-23 = 1478 (punainen viiva).

      Epidemian kasvun hidastuminen näkyy selvästi 7 päivän kasvukäyrissä. Muutin kuvaa niin, että siinä on nyt mukana - 14 päivän tartuntojen keskiarvo - niiden kasvu (14 päivän CAGR) Tämä kuvastaa epidemian kulkua melko hyvin.

        HUS:n alueella tartuntojen kasvuvauhti on vähentynyt 50 prosenttia sen jälkeen, kun maskisuositus tuli voimaan 25.11. Aikavälillä 26.11.-30.11. kasvu oli 1.28% päivässä, kun 15.11.-23-11. kasvu oli 2.58% päivässä.

          Varsinais-Suomessa ilmaantuvuuden kasvu on pysähtynyt sen jälkeen kun maski- ja etätyösuositus tuli voimaan 25. marraskuuta.

            HUS:n alueella ilmaantuvuuden hidastuminen on tapahtunut 30-34 ja 45-54 -vuotiaiden ikäryhmissä. Koululaisten ilmaantuvuus nousee entiseen tahtiin.

              Sen sijaan Varsinais-Suomessa myös koululaisten ilmaantuvuus on ruvennut laskemaan. (MIkä ero HUS:n alueeseen?)

                Testauksen raportoinnin viive oli syksyn parhaalla tasolla juuri silloin, kun testien määrä oli huipussaan elokuun viimeisellä viikolla. Sen jälkeen tilanne on huonontunut, vaikka testien määrät ehtivät pudota noin 60 prosenttia.

                  Päivittäisten testien määrä on nyt noin 2/3 tähänastisesta yhden päivän maksimista (360000). Testejä raportoidaan usean päivän viiveellä, eli positiivisten osuus muuttuu jälkikäteen.

                    Positiivisten osuus on vähentynyt 23.11. jälkeen. Maskisuositus Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa tuli voimaan kaksi päivää myöhemmin.

                      Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla ilmaantuvuuden kasvuvauhti ei ole juuri muuttunut. Nopean tartuntojen kasvun myötä Kanta-Häme on siirtynyt niiden piirien joukkoon, missä ilmaantuvuus > maan keskiarvo. Näistä HUS ja Päijät-Häme ovat ainoat, missä kasvu on hidastunut.

                        Tässä esimakua siitä, miten hyvin rajat tulevat pitämään Omicronia torjuttaessa, THL:n mukaan kukaan ei altistunut lentokoneessa, mistä Suomen ensimmäinen Omicron-tartunta löydettiin.

                        Kuva Etelä-Afrikan terveysministeriön esityksestä 1.12.2021. Omicronin osuus nousi 4 viikossa nollasta 90 prosenttiin. Veikkaan että niin käy meilläkin.

                        Nyt Omicron tartuntoja on ruvennut löytymään Suomesta. Jos Omicron korvaa Deltan yhtä nopeasti kuin Etelä-Afrikassa, niin kuukauden päästä 90% tartunnoista on Omicronia (ja tartuntojen kasvu kiihtynyt).

                        Olen aika varma, että jossain vaiheessa koulujen lomista tule taas puhetta ja opetusministeri laittaa jälleen koulujen joululomat syypääksi koronan leviämiseen. Omicron levisi sopivasti lomien aikana. Eihän siitä voi muutakaan päätellä.

                          Takaisin niihin Turun Omicron-tartuntoihin. - THL sanoi ettei kukaan altistunut siinä lentokoneessa, mistä tartunta löydettiin - sitten kuitenkin löytyi uusia tartuntoja - @THLorg oletteko edelleen sitä mieltä, ettei kukaan altistunut lentokoneessa ?

                            Nyt pitää korjata. Etelä-Afrikassa Omicronin osuus tartunnoista nousi nollasta 90 prosenttiin kahdessa viikossa, eikä neljässä kuten sanoin aiemmin.

                              Englannin health security agencyn (eli terveysturvallisuus = niiden Mika Salminen) viesti kansalaisille on tyly: sairastamalla saatu immuniteetti ei suojaa taudilta.

                                Tässä havainnollinen kuva siitä, kuinka raju Omicron-epidemia on ollut Johannesburgissa (Gauteng).

                                  Jaa sosiaalisessa mediassa

                                  Arkisto