Suomen epidemia 28. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Ilmaantuvuuden kasvu on nopeutumassa useassa sairaanhoitopiirissä HUS:n alueen ulkopuolella. Koko maan todettujen tartuntojen kasvuvauhti (4.9% päivässä = 4.2x kuukaudessa) ei kuitenkaan noussut (mikä voi johtua raportoinnin viiveistä).

    Tästä saa käsityksen epidemian koosta. Tartuntojen määrän kasvu ei ole sen kovempaa kuin aikaisemminkaan. Epidemian suuri koko johtuu siitä, että kasvu on jatkunut niin kauan (tänään 66. yhtämittaisen kasvun päivä).

      Epidemia alkoi koululaisten palattua koulujen syyslomilta kouluihin ilman maskeja. Koululaisten ilmaantuvuus lähti jyrkkään nousuun, ja todettujen Delta-tartuntojen määrä 1759/595 = kolminkertaistui aikavälillä 28.8.-22.12.

        Tänään THL ilmoitti 2714 tartuntaa, poisti yhden, ja raportoinnin tunnettu viive kasvoi 523 tartunnalla. Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä on 2714+1+523 = 3238 (punainen viiva).

          Nyt @THLorg voisi olla hyvä hetki julkaista tällainen ajan tasalla oleva Excel kuva, jossa on olennaiset tiedot ilman viivettä. Näitä tehtiin aivan epidemian alussa, ja se oli hyvä.

            HUS:n alueella ilmaantuvuuden kasvu näyttää hieman laantuneen, mutta se voi johtua (yllä mainittujen syiden lisäksi) testauksen viiveestä. Eli jos jonon pituus on kaksi päivää, niin nyt todetut tartunnat kuuluvat noin kahta päivää aikaisemmalle päivämäärälle.

              Ilmaantuvuus on lähtenyt erittäin nopeaan kasvuun Kymenlaaksossa ja Vaasassa, ehkä myös Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

                Vaasassa ilmaantuvuus on viimeisen viikon aikana (20.12.-27.12.) kasvanut 10.6 prosenttia päivässä = 20x kuukaudessa. Kasvu on kiihtynyt.

                  Kymenlaaksossa ilmaantuvuuden kasvu näyttää hidastuneen (mutta voi johtua viiveistä). Aikavälillä 20.12.-27.12 kasvu on ollut 13.5% päivässä = 44x kuukaudessa.

                    Näissä luvuissa eivät ole mukana ne, jotka saaneet kotitestistä positiivisen ja eivät ole tulleet PCR-testiin. HUS:n positiivisten osuus (31.5% / 27.12.) viittaa sekä siihen, että näin on käynyt, että siihen, että tartuntoja on piilossa edelleen.

                      Päivitys lukuihin. Myöhemmin raportoivista sairaanhoitopiireistä löytyi vielä 148 tartuntaa lisää tälle päivälle, eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä on yhteensä 3386.

                        Ilmaantuvuus nousee nopeasti myös Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Itä-Savossa. Niissä kaikissa koko väestön ilmaantuvuus on viimeisen kahden päivän aikana (25.12.-27.12.) noussut noin 15-21 prosenttia päivässä = 150-350x kuukaudessa.

                          Niiden sairaanhoitopiirien määrä, joissa positiivisten osuus ei vielä nouse, on käynyt vähiin.

                            Positiivisten osuus nousee nyt 17/21 sairaanhoitopiirissä. Pirkanmaa on ohittanut Pohjois-Pohjanmaan ja noussut Suomen korkeimmalle tasolle sen jälkeen kun Pohjois-Pohjanmaalla laitettiin rajoituksia päälle aikaisemmin joulukuussa.

                              Omicronin leviäminen oli 24.12. mennessä tullut siihen vaiheeseen, että HUS:n alueen (Uusimaa) osuus koko maan tartuntojen kasvusta oli huipussaan. Tästä eteenpäin muiden piirien osuus lähtee nousemaan.

                                Myös Pohjois-Karjalassa ilmaantuvuus nousee. Aikavälillä 20.12.-24.12. ilmaantuvuus nousi 10.9 prosenttia päivässä = 22x kuukaudessa.

                                  OYS ervan alueella ilmaantuvuus laskee Pohjois-Pohjanmaalla, mutta nousee Lapissa ja Länsi-Pohjassa ja ehkä myös Kainuussa. Kaikki nämä kolme piiriä kuuluvat niihin, joissa testataan eniten suhteessa väestöön koko maassa.

                                    3. rokotusten antamisessa Suomi on edelleen Länsi-Euroopan toiseksi viimeisenä.

                                      Viimeisen kuukauden aikana Suomen efektiivinen rokotuskattavuus on valunut Länsi-Euroopan parhaalta sijalta hyvälle Itä-Eurooppalaiselle tasolle (ja Länsi-Euroopan 2. viimeiselle sijalle). Suomen hyvä sijoitus 2. rokotuksissa ..

                                        ... johtuu siitä, että Suomessa annettiin 2. rokotukset 1-2 kuukautta myöhemmin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa.

                                          Suomi voi olla ylpeä siitä, miten ripeästi 1. rokotukset hoidettiin. Kovin moni Euroopan maa ei ennättänyt edelle.

                                            Omicronin kasvaessa Suomi on kuitenkin pahasti myöhästynyt 3. kierroksen lähdöstä. Euroopan lääkevirasto sanoi 9.12., että "data puoltaa 3 kuukauden rokotusväliä". Kahta päivää aikaisemmin (7.12.) THL oli HS:n mukaan harkitsemassa jo tehtyjen rokotetilausten peruuttamista.

                                              Laitan tähän linkit joulukuun ja koko epidemian seurantaan.

                                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                Arkisto