Suomen epidemia 28. tammikuuta 2022
Ilkka Rauvola
Positiivisten osuus ei noussut enää tänään. Vakavasti sairaiden määrä on lakannut vähenemästä. Kuolemien määrä nousee nopeasti edelleen.
Tässä kolme viimeistä kuukautta. Avataan tilannetta sairaanhoitopiireittäin.
Testauksen määrä suhteessa väestöön nousee 5/21 sairaanhoitopiirissä ja laskee tai on muuttumaton muualla. Koko maan luvut kulkevat linjassa HUS:n vähenevän kehityksen kanssa.
Kuolemien määrä on noussut nopeasti. Nyt on raportoitu kuolemat, joiden tilastointipäivä on ollut 30.12. tai sitä aikaisemmin. Kun tästä vähennetään arvioitu tilastoinnin viive, kuolemat ovat todellisuudessa tapahtuneet noin 2-3 viikkoa aikaisemmin.
Arvio: jos kuolemien tilastoinnin viive on arviolta 2-3 viikkoa, ja nyt on raportoitu tilastoidut kuolemat 30.12. asti, niin nyt on raportoitu ne kuolemat, joiden kuolinpäivä on 30.12. miinus 14...21 päivää eli kuolemat on raportoitu arviolta 9.12.-16.12.2021 asti.
Kuolemien raportoinnin viive koostuu kahdesta osasta: - tilastoinnin viive (kuolinpäivästä tilastointipäivään) (arviolta 14-21 päivää) - raportoinnin viive (tilastointipäivästä raportointipäivään) (33 päivää, jolloin 95% raportoitu) (kuva) - yhteensä arviolta 47-54 päivää
Päivittäisten kuolemien määrä on noussut uuteen ennätykseen. Kuolemien määrän jyrkkä nousu johtuu todennäköisesti liian myöhään aloitetuista 3. rokotuksista.
Korjasin tilastoinnin viiveen ja raportoinnin viiveen tähän kuvaan. Kuolemat on nyt raportoitu joulupäivään asti. Omicronista johtuvia kuolemia ei todennäköisesti ole tähän mennessä raportoitu juuri lainkaan.
Yleistilanne: Suomi on testauksen ja 3. rokotusten yhteenlasketussa rankingissa selvästi Länsi-Euroopan viimeisellä sijalla. Kärjessä on Tanska (johon Suomea ei ole viime aikoina vertailtu).
Sen sijaan Itä-Euroopan maiden joukossa Suomi on jo keskikastia. Ennen 3. rokotusten määrän nousua Suomi oli tässäkin ryhmässä häntäpäässä.
3. rokotuksissa Suomi oli lähellä koko Euroopan häntäpäätä. Sijoitus oli huonoimmillaan jouluna ja uuden vuoden aikaan, kun Omicron-tartuntojen määrä oli korkeimmillaan. Suomi on nyt Länsi-Euroopan toiseksi viimeisellä sijalla (Kypros on keskittynyt testaukseen).
Tässä uusi version 3. rokotusten rankingista. Tähän kuvaan on lisätty Ruotsi ja Sveitsi. Vaikka Suomi on nyt näiden maiden edellä rokotuksissa, niin kokonaissijoitus pysyy Länsi-Euroopan viimeisenä.
Suomen huono sijoitus johtuu pääasiassa siitä, että Suomessa ei olla panostettu testaamiseen. Kärjessä olevat maat testaavat 5-10 kertaa niin paljon suhteessa väestöön kuin Suomi. Suomi on Länsi-Euroopan toiseksi viimeisellä sijalla.
Länsi-Euroopan yhdistetty ranking (positiivisten osuus, testauksen määrä suhteessa väestöön ja 3. rokotusten eteneminen). Suomi on Länsi-Euroopan viimeisenä selvällä erolla muihin maihin.
Testauksen määrässä Suomi on pudonnut Itä-Euroopan keskikastiin. Suomessa testataan hieman vähemmän kuin Turkissa ja Bulgariassa, ja hieman enemmän kuin Venäjällä ja Romaniassa suhteessa väestöön.
Positiivisten osuudessa Suomi joutui Itä-Euroopan häntäpäähän vuodenvaihteen tienoilla. Edelleen ollaan Itä-Euroopan mediaanin huonommalla puolella.
Sen sijaan 3. rokotuksissa Suomi on kyennyt nousemaan Itä-Euroopan keskiarvon alapuolelta Itä-Euroopan kärkeen.
Yleiskuva: kun nämä kolme (positiivisten osuus, testaus suhteessa väestöön ja 3. rokotusten eteneminen) lasketaan yhteen, Suomi on hieman Itä-Euroopan puolivälin paremmalla puolella. Parhaimmat verrokit ovat Turkki ja Slovakia.
Helsingissä ollaan ruvettu tuomaan kontteja vainajien säilytykseen. Sairaalan edustaja väittää, ettei johdu koronasta. Lasketaan vähän.
Lasketaan karkein luvuin. Suomessa kuolee noin 56000 henkeä vuodessa, eli keskimäärin 56000/365 = 153 henkeä päivässä.
Helsingissä asuu noin 655.000 ihmistä (11.8 prosenttia koko maan väestöstä) ja Uudellamaalla 1.699.000 ihmistä (30.7 prosenttia). Oletetaan, että Helsingissä ja Uudellamaalla kuolee ihmisiä samassa suhteessa väestöön kuin muuallakin Suomessa. @tuomohytti
Jos Helsingissä ja Uudellamaalla kuolee väestöä samassa suhteessa kuin muuallakin maassa (kaikki kuolinsyyt), niin se tarkoittaa Helsingissä arviolta 0.118x153 = 18 kuolemaa ja Uudellamaalla arviolta 0.3067x153 = 47 kuolemaa päivässä.