Suomen epidemia 31. tammikuuta 2022
Ilkka Rauvola
Positiivisten osuus on lakannut kasvamasta. Vakavasti sairaiden määrä on kuitenkin lähtenyt lievään kasvuun, ja kuolemien määrä nousi uuteen ennätykseen.
Tässä yleiskuva positiivisten osuuden, sairaanhoidon ja kuolemien määrän kehityksestä. Sairaanhoidossa olevien määrä seuraa positiivisten osuutta 4-5 päivän viiveellä.
Kuolemien määrä seuraa sekä positiivisten osuutta että sairaanhoidossa olevien määrää ja tulee todennäköisesti vielä kaksinkertaistumaan.
Tässä yleiskuva positiivisten osuudesta. Nousu on toistaiseksi pysähtynyt, mutta taso on edelleen korkea. Tilanne selkeytyy viikon loppua kohti.
Vakavasti sairaiden ilmaantuvuus nousee kaikkialla HYKS erityisvastualueen (Helsinki) ulkopuolella ja sen myötä koko maassa.
Tässä on kaikkien hoitomuotojen ilmaantuvuus (eli mukaan on lisätty vuodeosastot). HYKS ervan paraneva tilanne näkyy potilasmäärän kehityksessä selkeästi. Muualla potilasmäärät näyttäisivät olevan lähdössä nousuun.
Suomi on yksi EU:n niistä maista, joissa testejä tehdään kaikkein vähiten suhteessa väestöön. Määrä on 4076/17745= 0.22 = alle 1/4 koko EU:n painotetusta keskiarvosta. Lisäksi testauksen määrät alenevat edelleen.
Tanskassa nopeammin leviävä Omicron BA.2 variantti on korvannut alkuperäisen BA.1 variantin jo lähes täysin.
Ruotsissa BA.2:n osuus on noussut noin 30 prosenttiin sekvensoiduista tapauksista (eli 1-2 viikkoa sitten).
Päinvastoin kuin Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa, Suomessa sairaanhoidossa olevien määrän suhde viikkoa aikaisemmin todettuhin tartuntoihin on lähtenyt nousuun. Suomen suhdeluku on yli kolminkertainen Tanskaan ja Norjaan verrattuna, ja lähes 2x Ruotsi. Ja BA.2 tulossa.
Kuolemien määrä kasvaa nopeasti. Nyt on raportoitu kuolemat noin 28.12. asti. Kasvuvauhti on viimeisen viikon aikana (22.12.-28.12.) ollut 4.3 prosenttia päivässä = 3.6x kuukaudessa.
Viime viikolla S-geeni-positiivisten (esim. BA.2) osuus oli noussut 5.2 prosenttiin. BA.1-variantissa sama tilanne oli HUS:n alueella 11.12. (BA.1 osuus oli noin 4.9%). Arvioin BA.1:n osuuden tuolloin noin 10-kertaistuneen viikossa (0.5%/5%/50%).
BA.2 leviää noin 1.5x nopeammin kuin BA.2. Tanskassa BA.2 on korvannut BA.1:n jo lähes kokonaan. Suomi: jos BA.2:n tähänastinen kasvu jatkuu, niin voimakas BA.2 kasvu alkaa seuraavien 2-3 viikon aikana.
Tanskassa ja Ruotsissa, misä BA.2-aalto on 2-3 viikkoa edellä Suomea, sairaanhoidossa olevien jyrkkä kasvu on jatkunut. Arvioin potilasmäärien lähtevän kasvamaan Suomessa noin 2-3 viikon kuluttua (karkeasti samaa vauhtia).
Kuolemien päivittäinen määrä on jouluaaton jälkeen kaksinkertaistunut Tanskassa ja viisinkertaistunut Ruotsissa. Suomessa ollaan nyt noin tasolla 36 eli hieman alle Tanskan tason (vaikka tartuntojen määrä on vain 5148/43484= 1/8 Tanskan määrästä).
Suomessa kuolee noin (36/43)x(7778/975) = 6.7 kertaa niin paljon ihmisiä suhteessa tartuntoihin kuin Tanskassa, ja (36/33.66)x(4027/975) = 4.4 kertaa niin paljon kuin Ruotsissa. Suomen viimeinen sija Länsi-Euroopan rankingissa näkyy tässä.
Tanskan strategian (vahva panostus testaukseen ja rokotuksiin) hyöty realisoituu nyt: rajoituksia voidaan ylipäänsä harkita poistettavaksi, koska sairaanhoidossa olevien ja kuolemien määrä suhteessa tartuntoihin on erittäin alhainen.
Suomi sen sijaan on Länsi-Euroopan viimeisellä sijalla yhdistetyssä rankingissa. Siitä huolimatta täällä yritetään samaa kuin Tanskassa. Köyhän miehen Tanskan malli.
WHO suuntaa sanansa ilmeisesti suoraan Suomelle.