Suomen epidemia 4. helmikuuta 2022
Ilkka Rauvola
Positiivisten osuus lähti voimalla uuteen nousuun.
Testien määrä putosi syyskuussa 47 prosenttia 17 päivässä, ja aikavälillä 13.1.-2.2. (20 päivää) testien määrä putosi lähes yhtä nopeasti (47 prosenttia 20 päivässä). Syyskuussa sairaanhoidon määrä rupesi nousemaan noin 3 viikkoa sen jälkeen, kun testien väheneminen alkoi.
Deletointien osuus alle 30-vuotiaden kuolemista nousi 80 ja 90 prosentin välille viime helmi/maaliskuussa, ja pysyi siellä 10 kuukauden ajan. Kuolemien nettomäärä pysyi pitkään alle viiden tasolla. Nyt kun 5:n taso on selvästi ylittynyt, deletointien osuus pienenee nopeasti.
Eilen ilmoitettiin jälleen yhden alle 20-vuotiaan kuolemasta. Kuolemat jakautuvat kahteen ikäryhmään (0-10 ja 10-20). Tällä hetkellä 29 prosenttia ilmoitetuista alle 20-vuotiaiden kuolemista on deletoitu.
Kuolemien määrän kasvu on hidastunut viimeisen 3-4 päivän aikana. Aikavälillä 29.11.2021-1.1.2022 kuolemien määrä on kasvanut keskimäärin 5.8 prosenttia päivässä = 5.5x kuukaudessa. Nopeimmin kasvaa tällä hetkellä 60-70 -vuotiaiden kuolemien määrä.
Suomessa kuolemien suhde sairaanhoidossa oleviin on korkealla. 29 maata (Venäjän, Valko-Venäjän, Ukrainan, Romanian, Kreikan ja Saksan luvut puuttuvat).
OWID:n julkaisemat luvut ovat ns. ilmoitettuja, eli niissä on viivettä: ilmoitetut luvut sisältävät kuolemia usean viikon ajalta. Suomen vaaleanpunainen viiva sisältää tämän raportoinnin viiveen. Kun viive on poistettu, saadaan Suomen punainen viiva.
Suomessa päivittäisten kuolemien määrä vastaa noin viittä prosenttia viikkoa aikaisemmin sairaanhoidossa olleiden määrästä (punainen viiva). Yleiskuva: OWID:n julkaisemat Suomen luvut ovat viime kesästä lähtien olleet koko Euroopan korkeimmalla tasolla.
Suomi on syyskuun jälkeen noussut yhdeksi niistä Länsi-Euroopan maista, missä kuolee eniten ihmisiä suhteessa kaksi viikkoa aikaisemmin havaittuihin tartuntoihin. Suomi on Länsi-Euroopan viimeisellä sijalla positiivisten osuudessa + rokotuksissa + testauksessa (ranking).
Suomessa kuolee suunnilleen sama osuus tartunnan saaneista (1.3 prosenttia) kuin ennen rokotusten alkamista.
Yksi syy on tässä. Suomessa yksinkertaisesti rokotetaan vähemmän kuin muualla. - 3. rokotuksissa Suomi tulee pahasti myöhässä - viime keväänä Suomessa ei saatu rokotettua läheskään samaa osuutta ihmisistä kuin muissa Länsi-Euroopan maissa.
Toinen syy on tässä. Suomi on tukevasti Länsi-Euroopan viimeisellä sijalla yhdistetyssä rankingissa (positiivisten osuus + testauksen määrä suhteessa väestöön + 3. rokotusten edistyminen). Meistä ei vaan huolehdita yhtä hyvin kuin muissa Länsi-Euroopan maissa.
Tilastokeskus seuraa suomalaisten mielipiteitä koronasta vajaan kuukauden välein. Suomalaiset näyttävät olevan varsin myötämielisiä maskien käytölle: tarpeettomina maskeja pitää vain arviolta 11 prosenttia.
THL:n hallinnollisella päätöksellä noin 1-10 prosenttia osa maan *testeillä todetuista* Omicron-tartunnoista, ja siis Omicron-kuolemista, tulee jäämään raportoimatta. (Tilastokeskus raportoi ylikuolemat noin 2 viikkoa THL:n jälkeen.)
Uudelleentartuntojen osuus on tähän mennessä 10-kertaistunut jokaisen uuden variantin myötä, ja on USA:ssa noussut noin 10 prosenttiin uusista tartunnoista.
USA:ssa rokottamattomia kuolee 97 kertaa niin paljon kuin 3. rokotuksen saaneita.
Todella hyvä artikkeli 1918-1921 epidemiasta. Suurin osa kuolemista tapahtui, kun ihmiset lakkasivat välittämästä.
Virus iskee juuri siinä vaiheessa, kun mediassa rupeaa olemaan toiveikkaita juttuja siitä, että epidemia on ohi. USA:ssa rokotusten määrät ovat hyytyneet samalla tavalla kuin Suomessa.
Ruotsissa lopetetaan testaaminen 9.2. lähtien: oireisenakaan ei kannata hakeutua testaukseen. Tästä eteenpäin jokainen on omillaan.
Tässä se sanotaan. FHM:n pääjohtaja Ruotsin A-Studiossa, kohta 22:45. Tämä laumasuoja on pitkän surullisen kehityksen tulos. Onneksi Suomessa ei viranomaisia päästetty päättämään kuten Ruotsissa tehtiin.
Toimittaja ihmettelee, että miksei Ruotsissa tehdä samalla tavalla kuin Tanskassa ja Norjassa ja panosteta testaukseen. Vastaus: "päätökset on sopeutettava olemassa oleviin resursseihin". Kohta 24:10.
Eli sillä, että ollaan oltu investoimatta laajaan testauksen kapasiteettiin, ollaan luotu pohja sille, että nyt voidaan sanoa ettei ole resursseja.
Lasten rokotukset: FHM yksinkertaisesti katsoi, ettei lapsia tarvitse rokottaa. Onneksi meillä ei näin. Kohta 25:20.