Suomen epidemia 14. heinäkuuta 2022
Ilkka Rauvola
HUS:n alueella sairaanhoidossa olevien määrä nousee nopeinta vauhtia ikinä. Vauhti (8x kuukaudessa) on yli kaksi kertaa kovempi kuin Omicronin tullessa joulukuussa (3.6x kuukaudessa). Lisäksi tällä kertaa juuri ketään ei ole rokotettu.
THL:n työpaperi, johon ilmeisesti rokotuspäätökset ovat perustuneet, sisältää toinen toistaan lievempiä sairaanhoidon skenaarioita. BA.5 näyttää olevan kuitenkin täysin toisenlainen kuin nämä skenaariot. Sivu 6.
THL näyttää tehneen karkean arviointivirheen. Hintana on väestön lähes täysin vanhentuneet rokotukset, erittäin nopea sairaanhoidon kasvu ja todennäköisesti erittäin suuri kuolemien määrä (sillä kuolemat ja sairaanhoito korreloivat erittäin vahvasti).
HYKS erityisvastuualueella sairaanhoidon määrä on viimeisen runsaan kahden viikon aikana (26.6.-14.7.) noussut keskimäärin 7.1 prosenttia päivässä = 7.8x kuukaudessa. Erikoissairaanhoidossa olevien määrä on noussut täsmälleen samaa vauhtia.
HYKS:n alueella sairaanhoidossa olevien määrä on nyt noussut huhtikuun BA.2-epidemian tasolle. Jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu, koko epidemian huippu (412 potilasta 20.1.) ylitetään viiden päivän kuluttua (19.7.2022).
THL:n rokotuspäätösten pohjana olleessa työpaperissa puhutaan "voimakkaasta vuodenaikaisvaihtelusta", ja katsotaan taaksepäin aikaisempiin vuosiin. Sivu 6.
Tässä näyttää olevan yksi niistä kohdista missä meni väärin. Vaikka ensin on todettu, ettei epidemiaa voida luotettavasti ennustaa, niin skenaariot ovat keskimäärin selvästi lievempiä kuin huhtikuun BA.2 -epidemia. Entä varovaisuusperiaate?
Sairaanhoidon määrä suhteessa väestöön oli maalis-huhtikuun aikana pienin HYKS erityisvastuualueella. Kesäkuun BA.5-epidemian lähtötaso oli OYS:n (Oulu) ja TAYS:n (Tampere) osalta kaksinkertainen. Nyt HYKS meni kerralla kärkeen.
Kuten BA.1 viime joulukuussa , niin myös BA.5 näyttää alkaneen HYKS:n alueella selvästi muuta Suomea aikaisemmin. TYKS erityisvastuualueella sairaanhoidon määrä lähti kasvamaan viikko HYKS:n jälkeen, ja kasvuvauhti on selvästi hitaampi.
TAYS antoi varoituksen: teho-osaston määrä kävi toissapäivänä 12.7. koko epidemian maksimissa. BA.5-epidemia: sairaanhoidon määrä lähti liikkeelle noin kaksi kertaa korkeammalta kuin HYKS:n alueella (suhteessa väestöön).
KYS:n alueella (Kuopio) sairaanhoidossa olevien määrä on noussut HYKS:n jälkeen toiseksi korkeimmalle tasolle kesäkuun minimiin verrattuna. Eniten ovat kasvaneet vuodeosaston luvut (päättelen: vanhuksia tulee nyt sairaalaan).
OYS:n alueella sairaanhoidon ilmaantuvuus jäi BA.2-epidemian jälkeen maan korkeimmalle tasolle. Nousu alkoi yhtäaikaa HYKS:n kanssa. Poikkeuksellisen suuri osuus potilaista on vuodeosastolla (eli todennäköisesti vanhempia ikäluokkia). (Mistä johtuu?)
Koko maan tasolla sairaanhoidon määrä on noussut lähes tammikuun BA.1-epidemian tasolle. Tammikuun alussa oli 5-6 päivän jonot testaukseen, nyt testataan noin 1/10 tammikuun määristä (mikä johtuu todennäköisesti siitä, että kriteerit ovat niin tiukat ettei testeihin pääse).
Vaikka kasvu tässä kuvassa näyttää hitaammalta kuin HYKS:n alueella, niin BA.5:n levitessä muualle Suomeen sairaanhoidon määrät lähtevät sielläkin todennäköisesti yhtä rajuun kasvuun kuin HYKS:n alueella. Lähtötasot ovat OYS:n ja TAYS:n alueilla valmiiksi 2x korkeammat.
Lisäksi (toisin kuin tammikuussa) - väestö saamat rokotukset ovat pääosin vanhentuneet - testaus on lähes lopetettu - BA.5 tartuttaa erityisesti vanhempia ikäryhmiä (Tanska kts. alla)
THL:n ajama sairastettu laumasuoja antaa suojaa seuraavaa varianttia vastaan ainoastaan siinä tapauksessa, että se on samanlainen. (Seuraava kysymys: miten määritellään "samanlainen"?)
Palaan tähän työkyvyttömyyteen hieman.
Tässä on työkyvyttömyyden kokonaisuus.
Eli logiikka menee niin, että - Covid-19 akuuttia vaihetta korvataan tartuntatautipäivärahoilla - Long Covid korvataan (jos korvataan) sairauspäivärahoilla
Katsoin seuraavaksi, mitä sairauspäivärahoille on tapahtunut. Tulos: myös sairauspäivärahojen kasvu tulee nyt kokonaisuudessaan koronasta.
Olemme saaneet: koko työkyvyttömyyden kasvu tulee koronasta - akuutti vaihe (tartuntatautipäivärahat voimakkaassa kasvussa, 6x vuodessa, laki muuttui helmikuussa) - Long Covid (sairauspäivärahat yhtä voimakkaassa kasvussa, 6x vuodessa, ja laki ei ole muuttunut)
Tässä Covid-19 sairauspäivärahojen (aloitetut kaudet vuositasolla) arvioitu määrän kehitys verrattuna vuoden 2019 lopun tilanteeseen. Maaliskuun jälkeen kasvu on ollut noin 16.4 prosenttia kuukaudessa, eli jos nykyinen kasvu jatkuu, niin määrä 6-kertaistuu vuodessa.
Työkyvyttömyyden arvioitu kasvu ministeri Lindenin eli hallituksen uuden strategian aikana (tammikuun 2022 jälkeen): - akuutti vaihe 4x (tartuntatautipäivärahat) - Long Covid 8x (sairauspäivärahat)
Olemme Catch 22 -tilanteessa. - THL vetoaa kuntien resurssipulaan (eli miksi ei voida rokottaa heti) - kunnat haluaisivat rokottaa, mutta eivät voi, vaikka olisi resursseja - päättelen: kuntien resurssit eivät ole se syy. THL pitää ohjia käsissään.
Työnantajat @Elinkeinoelama noudattavat ohjetta, jonka mukaan työhön on palattava 5 päivän jälkeen, oli testi positiivinen tai negatiivinen. Eli valitsevat de facto työkyvyttömyyden. Päättelen ettei työvoimapula ole vielä tarpeeksi paha.
BA.5 ei ole ihan mikä tahansa variantti. Vaaditaan jotain erityistä, että variantti pystyy dominoimaan globaalisti.
BA.5:n leviämisen yksi syy näyttäisi olevan se, että se on muuttunut niin paljon aikaisemmista varianteista, että se kykenee väistämään sekä sairastetun taudin että rokotteiden antamaa suojaa. (THL kuitenkin puhuu edelleen sairastetun taudin antamasta laumasuojasta).
Eric Topolin mukaan BA.5 vahvistaa sen käsityksen, etteivät epidemiat ole lievenemässä ja jossain vaiheessa häviämässä kokonaan. Myös THL:n Mika Salminen ei ole enää vähään aikaan ollut puhumassa siitä, että epidemia on lievenemässä.
Suomessakin ideana oli, että virus lievenee. STM puhui endemiasta viime marraskuussa. Idea oli totuttaa väestö virukseen, opetella elämään viruksen kanssa, ja selvästi vähentää torjuntaa. Näin ilmeisesti kuitenkin tehtiin vasta Kiurun lähdettyä.
Sen sijaan WEF on luovuttanut. World Economic Forum, joka piti yllä ideaa endemiavaiheesta, ei ole julkaissut endemiasta yhtään mitään viime tammikuun jälkeen. Nyt WEF:n sivuilta löytyy 3526 artikkelin joukosta vain 2 artikkelia koronasta.
Tulevina kuukausina saattamme helposti nähdä *useita uusia variantteja* - kokonaan uusi virusperhe, jolla kykenee väistämään immuniteettia ja päihittämään muut variantit kasvuvauhdissa. Siis USEITA uusia variantteja seuraavien KUUKAUSIEN aikana.
Kyse on vestinnästä. Tilanne on kuten Suomessakin: - emme ole nähneet voimallista THL:n kampanjaa, jossa varoitettaisiin BA.5:sta ja neuvottaisiin käyttämään maskeja, panostamaan tuuletukseen ja ottamaan 4. rokotus - alle 1/4 yli 50-vuotiaista on saanut 4. rokotuksen
Topolin mukaan ei ole mitään syytä lykätä rokottamista. Nykyiset rokotteet parantavat ja vastustuskykyä ja laajentavat sitä kaikkia variantteja vastaan.
Tartuntatautipäivärahahakemusten (eli akuutin koronan) määrä on hurjassa kasvussa. Nykyisellä vauhdilla Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla puolet työikäisestä väestöstä hakee sairaslomaa seuraavan vuoden aikana. Muu Suomi tulee 1-1.5 kuukautta perässä.
Tässä on osuttu naulan kantaan. Noudattamalla THL:n leväperäisiä ohjeita korona leviää työpaikoilla varmuudella.
Tässä yleiskuva työkyvyttömyydestä: kaikkien eri tyyppisten päivärahojen saajat kuukausittain. Koronaan liittyvät luvut - akuutti korona (tartuntatautipäiväraha) - Long Covid (sairauspäiväraha) noin kuusin (6) kertaistuvat vuodessa.
Jos työkyvyttömyyden nykyinen kasvuvauhti jatkuu, niin - kahden vuoden päästä (7/2024) kaikki työikäiset ovat sairaana joka kuukausi - kolmen vuoden päästä (3/2025) kaikki työikäiset kärsivät Long Covidista (eli nostavat päivärahaa vuosittain)
Katsotaan tarkemmin. Jos työkyvyttömyyden nykyinen kasvuvauhti jatkuu, niin 1) ensi maaliskuussa (3/2023) tullaan tilanteeseen, missä keskimäärin jokainen työikäinen sairastaa akuutin koronan kerran vuodessa (ja saa sitä varten sairaslomaa)
Variantit seuraavan nyt toisiaan keskimäärin 2.5 kuukauden välein. Tahti on noussut koko ajan. 2) jos nykyinen kasvu jatkuu edelleen, niin vuoden 2024 heinäkuussa keskimäärin jokainen työikäinen sairastaa akuutin koronan joka kuukausi. Eli on sairaslomalla joka kuukausi.
Long Covid (joka korvataan sairauspäivärahoista): jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu, niin - maaliskuussa 2025 keskimäärin jokainen työikäinen on Long Covid -sairaslomalla kerran vuodessa - 1.5 vuotta myöhemmin jokainen työikäinen on LC-sairaslomalla joka kuukausi
Long Covid- sairauspäivärahojen kasvu näkyy tästä kuvasta (keltainen alue). Kasvu on eksponentiaalista, ja luvut 6-kertaistuvat vuodessa.
THL ei ilmeisesti ole tietoinen nopeasti nousevasta työkyvyttömyydestä, vaan löytää edelleen syitä, miksi ei ole kiirettä rokottaa. Lisäksi THL:n Mika Salminen kehottaa YLE:n uutisissa kaikkia olemaan ilman maskeja.
No sieltä se rokotuspäätös tuli. EMA:n ja ECDC:n suositusten jälkeen vitkuteltiin vielä viikko. Alle 60-vuotiaita ei rokoteta edelleenkään, vaikka alle 60-vuotiaiden osuus ylikuolemista on voimakkaassa kasvussa.
Seuraavilla tekijöillä ei ole mitään painoarvoa THL:n niissä mittareissa, millä rokotuksista päätetään: - koronakuolemat - ylikuolemat (>7500) - vuodeosastolla sairastavat (vanhemmat ikäryhmät) - työkyvyttömyys THL:n mielestä vain erikoissairaanhoidolla on merkitystä.
Tässä on se "hohhoijaa ei jaksa TAAS rokottaa" (KRAR 19.3.2022) argumentti sanottu toisin.
@Elinkeinoelama ja @ollirehn oletteko arvioineet kuinka paljon yhden prosenttiyksikön nousu työkyvyttömyydessä vaikuttaa a) Suomen bruttokansantuotteeseen b) yritysten kannattavuuteen? Kuinka suureksi työkyvyttömyys voi nousta ilman välittömiä vaikutuksia?
BA.5 on vanhojen ikäryhmien epidemia. ECDC:n mukaan yli 80-vuotiaat saavat tartuntoja lähes 10 kertaa useammin kuin alle 50-vuotiaat. Sairaalassa heitä on ylivoimaisesti eniten. Tästä THL ei ole sanonut mitään.
70-79 -vuotiaat saavat BA.5-tartuntoja yli viisi kertaa niin paljon kuin alle 50-vuotiaat, ja heitä joutuu sairaalaan paljon. Tästä huolimatta THL ei ole suostunut aloittamaan 70-79 -vuotiaiden rokotuksia ennen kuin vasta ECDC:n kehotuksen jälkeen.
Juhannuksen alla presidentti Niinistö ihmetteli, miksi rokotuksia pantataan. Tähän THL:n Nohynek: "... ehkä heillä on puutteellisia käsityksiä siitä, mitä rokotteilla voidaan saada aikaan". (ECDC laittoi THL:n käsitykset uuteen uskoon tänään.)
ECDC:n mukaan yli 60-vuotiaiden 4. rokotuksesta on selvä hyöty sairastumista vastaan. THL:n mukaan ei ollut selvää hyötyä. Erona taitaa olla mm. se, että ECDC on laskenut mukaan kaikki sairastuneet eikä vain erikoissairaanhoitoa.
Tämän MTV Uutisten jutun (18.7.) mukaan tutkimuksesta jätettiin pois vuodeosastojen potilaat, koska "perusterveydenhuollon osastojaksojen osalta ei ole luotettavaa tietoa siitä, kuinka suuri osuus potilasta on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi".
Itse tutkimuksessa ei kuitenkaan ole mainintaa siitä, että perusterveydenhuollon osastojaksojen osalta ei ole luotettavaa tietoa siitä, kuinka suuri osuus potilasta on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi. Sivu 9.
Sen sijaan tutkimuksessa myönnetään, että osa vaikeista koronatapauksista jää tutkimuksen ulkopuolelle sen vuoksi, että tutkimusasetelmaksi on valittu erikoissairaanhoito. Sivu 9.
Suomessa on tänä vuonna kuollut 3448 henkeä koronaan, joista 2281 (66.2 prosenttia) oli yli 80-vuotiaita. Päättelen että - ennen kuolemaansa nämä olivat ns. vaikeita tapauksia - suurinta osaa ei hoidettu erikoissairaanhoidossa
Jos arvioidaan, että nämä yli 80-vuotiaat olivat ennen kuolemaansa sairaanhoidossa 14 päivän ajan, niin aikavälillä 1.1.-30.4. (120 päivää) oli joka päivä keskimäärin 2281x14/120=226 vaikeasti sairasta vanhusta sairaanhoidossa.
Aikavälillä 11.4.-10.5. ilmoitettiin 597 yli 80-vuotiaan henkilön kuolemaa. Jos arvioidaan, että ennen kuolemaansa he olivat 14 päivää sairaanhoidossa, niin tämä tarkoittaa keskimäärin 597x14/30=278 vaikeasti sairasta yli 80-vuotiasta sairaanhoidossa joka päivä.
Verrataan näitä lukuja tutkimukseen. Tutkimuksen aikavälillä 11.4.-10.5. ilmoitettuja yli 80-vuotiaita kuolleita oli 597/63=9.5 kertaa niin paljon kuin erikoissairaanhoidon jaksoja. Huomioita: 1) tähän on lisättävä ne vaikeasti vuodeosastolla sairastaneet, jotka selvisivät
2) tästä on vähennettävä ne yli 80-vuotiaat vaikeasti sairaat, joilla oli 0,1,2 tai 4 rokotusta. Aikavälin alussa 90.4% yli 80-vuotiaista oli saanut 3. rokotuksen, ja 24.5. noin 61% oli saanut 4. rokotuksen.
Näiden mukaan kolmesti rokottettujen osuus kuolemista oli mittausaikavälillä noin 52-63 prosenttia (kaikki ikäryhmät). Ainakin ennen THL julkaisi nämä taulukot ikäryhmittäin (ja niistä olisi näkynyt rokotusten teho), mutta nyt ei enää löytynyt.
3) osa yli 80-vuotiaista vakavasti sairaista sairasti erikoissairaanhoidossa ja osa myös teholla. Osuus teho-osaston hoidetuista on 6 prosenttia (2022), kun osuus kuolleista on 10 kertaa korkeampi (66.1 prosenttia 2022 kuolemista).
Sijoitin yllä olevat tiedot tähän taulukkoon ja laskin vähän. Tulos: arviolta 75 yli 80-vuotiaista sairastaa vuodeosastolla, ja arviolta 19 prosenttia erikoissairaanhoidossa. Tässä on oletettu, että kuolleilla ja hengissä selvinneillä on sama sairaanhoidon mix.
Tässä sama tulos kuvana. Noin 3/4 niistä yli 80-vuotiaista, jotka sairastavat sairaalassa, ovat vuodeosastolla, ja noin 19 prosenttia erikoissairaanhoidossa. Kyseessä on arvio.
Kolme rokotusta saaneiden osuus kuolemista oli 52-63 prosenttia keväällä 2022. Päättelen että tämä kuva pätee melko hyvin myös kolmesti rokotetuille yli 80-vuotiaille (joita THL:n tutkimuksessa käsitellään). THL ei ole julkaissut yli 80-vuotiaiden kuolemia per rokotus.
Palaan tähän aluperäiseen kysymykseen. THL:n työpaperissa myönnetään, että osa vaikeista koronatapauksista jää tutkimuksen ulkopuolelle sen vuoksi, että tutkimusasetelmaksi on valittu erikoissairaanhoito. Mutta kuinka suuri tuo poisjätettyjen osuus on ?
Tulos (tviitit # 53-64) - arviolta 19 prosenttia yli 80-vuotiaista on otettu mukaan tutkimukseen - arviolta 81 prosenttia jäi tutkimuksen ulkopuolelle (josta perusterveydenhuolto 76 ja teho-osasto 5)
Samaan aikaan sairaaloiden tilanne näyttää yhä kriittisemmältä. Torstaina todennäköisesti ilmoitetaan HUS:n alueelle suurin määrä koronapotilaita ikinä.
Tilanne näyttää samanlaiselta Tampereella. Maskit ilmeisesti eivät kuitenkaan ole käytössä (ei Pirkanmaalla eikä Tays:issä).
Tässä lisää Tampereen tilanteesta. Nyt ei kannata sairastua.
Ensimmäiset maskit ovat tulleet käyttöön sairaaloissa. Korona ei taidakaan olla ohi.
Samaan aikaan 1/3 kaikista työikäisistä hakee sairaslomaa kerran vuodessa. Veikkaan että sairaaloiden henkilöstö on näissä luvuissa vahvasti edustettuna. Mutta maskit eivät koko maan tasolla ilmeisesti ole tulleet sairaaloihin käyttöön vieläkään.
Korona voi kertaheitolla tuhota työurasi. Mutta maskit ovat ihan turhia, eikö vaan ? Ja rokotukset tietenkin. Nyt ei muuta kuin bilettämään.
Tuberkuloosi on ruvennut leviämään koronan heikentämässä väestössä, ensin Iso-Britanniassa ja nyt Saksassa. Tuberkuloosi on keuhkotauti kuten koronakin. Kouluja ei kuitenkaan suljeta, koska "tarttuu vain harvoin".
Veikkaan että tällaisia myydään kohta täälläkin.
Laumasuojastrategian tulokset näkyvät tässä. OYS:n (Oulu) ja TAYS:n (Tampere) alueilla on kolme kertaa niin paljon potilaita suhteessa tartuntoihin kuin HYKS:n alueella.
@KristaKiuru (& @KirsiVarhila ) onnistui painamaan sairaanhoidon määrän suhteessa tartuntoihin koko epidemian minimiin. @LindenAki aloitettua sairaanhoidon määrät suhteessa tartuntoihin ovat 10-kertaistuneet OYS ja TAYS alueilla. Nyt ihmetellään kun sairaalat ovat täynnä.
Tilanne on hälyttävä. BA.5 on kaksinkertaistanut sairaanhoidossa olevien määrät viimeisen kuukauden aikana, samalla kun jopa 40 prosenttia sairaaloiden henkilökunnasta on sairaana (=koronassa). Yhteensä 2/(1-0.4)= 3.3-kertainen vaikutus jopa yhdessä kuukaudessa.
Eli kun - tartuntojen määrä on kasvussa (ja potilasmäärä per tartunta nousi kuukaudessa kaksinkertaiseksi) - henkilökunnasta 10-40 prosenttia on sairaana niin potilaiden määrä per hoitaja on jopa 2/(1-0.4) = 3.3-kertaistunut yhdessä kuukaudessa.
Kuvasta näkyy myös, että Omicron aiheuttaa nyt noin 50 prosenttia enemmän sairaalahoitoa per tartunta kuin Delta. Siitä huolimatta että Omicronin sanottiin olevan lievä. Suhdeluku on noussut koko ajan.
Eli sairaaloiden kokonaiskuormitukseen vaikuttaa kaksi tekijää: 1) henkilökunnan poissaolot, jotka voidaan arvioida Kelan poissaolotiedoista (kuva 2). 2) sairaanhoidon suhde tartuntoihin (kaksinkertaistunut HYKS:n alueella viimeisen kuukauden aikana) (kuva1).
Näyttää siltä että maskit toimivat (ja sillä ettei käytä maskia on myös omat seurauksensa). Osassa sairaaloita ei käytetä hengityssuojamia vieläkään. Kun tähän yhdistetään se, että BA.5 leviää vanhoissa ikäryhmissä, tulos voidaan päätellä etukäteen.
Laitan tänne tietoja rokotusten tehosta ikäryhmittäin siltä ajalta kun THL vielä julkaisi tiedot ikäryhmittäin. Tässä 12-29 -vuotiaat kuolleet: kaikki alle 30-vuotiaat kuolleet olivat rokottamattomia.
Toinen rokotuskierros tehtiin 30-49 -vuotiaille heinäkuussa 2021. Lokakuun 2021 loppuun mennessä kaikki paitsi yksi kuollut olivat rokottamattomia. Yhtään 2x rokotettua 30-49 -vuotiasta ei kuollut lokakuun loppuun mennessä.
Rokottamattomia 50-69 -vuotiaita kuoli 31.10.2021 mennessä keskimäärin 4.8-6.1 kertaa niin paljon kuin 1 tai 2 kertaa rokotettuja (luvut suhteessa väestöön).
Hyvä uutinen on se, että @mehilainen raportoima positiivisten osuus näyttää kääntyneen hienoiseen laskuun.
Kiinassa on julistettu hälytystila paiseruton (musta surma) vuoksi.
Käydään läpi kuolemia ja rokotuksia. Rokotukset ensin. 1. rokotuskierros tehtiin keväällä ja kesällä 2021. 30-49 -vuotiaiden rokotusten huiput olivat välillä 30.5.21 (45-49-vuotiaat) ... 24.6.21 (30-34 -vuotiaat).
2. rokotuskierros alkoi toden teolla heinäkuun alussa vuosi sitten. 30-49 -vuotiaiden huiput olivat 18.8.21 (45-49-vuotiaat) ... 9.9.21 (30-34 -vuotiaat).
Käytetään vanhan taulukon tietoja + näitä uusimpia tietoja. Ne saa tämän linkin takaa (avaa vasemmalta ylhäältä ikäluokka ja raahaa haluamasi ikäluokka kuvaajan päälle "rajaa tuloksia" -alueelle).
Käänsin taulukon ympäri ja lisäsin tiedot väestöstä sekä rokotuksista. Oletus: rokote on tehokas vasta 7 päivän jälkeen.
Tässä rokotusten määrät ja rokotusasteet 30-49 -vuotiaiden ikäryhmässä. Nämä ovat täyteen tehoon nousseita rokotuksia (eli sovellettu 7 päivän viivettä).
Käänsin taulukon ympäri ja lisäsin tiedot väestön määristä sekä rokotuksista. Oletus: rokote on tehokas vasta 7 päivän jälkeen.
Tässä rokotusten määrät ja rokotusasteet 30-49 -vuotiaiden ikäryhmässä. Nämä ovat täyteen tehoon nousseita rokotuksia (eli sovellettu 7 päivän viivettä).
Sitten tuloksiin. Otetaan vaihe kerrallaan. 1.1.2021-30.4.2021: - rokotuksia oltiin vasta saamassa. Kauden lopussa 7% 30-49 -vuotiaista oli rokotettu 1x ja 3% 2x - rokottamattomia kuoli 13.9 henkeä vuodessa per miljoona, eli 1.1x niin paljon kuin 30-49-vuotiaita keskimäärin
Tässä kuva siitä, miten tämä luku 13.9 eli kuolemien määrä vuodessa per miljoona henkeä (tässä rokotuskategoriassa) on saatu.
Pidetään mielessä rokotukset. 30-49 -vuotiaat saivat 1. rokotukset kesäkuussa 2021 ja 2. rokotukset elo-syyskuussa 2021. Eli huhtikuun 2021 lopussa juuri ketään ei oltu rokotettu, ja rokottamattomia 30-49-vuotiaita kuoli lähes samalla tavalla kuin rokotettujakin.
Mennään eteenpäin. Delta oli lähtenyt liikkeelle kesäkuun lopussa. 30-49 -vuotiaita kuoli aikavälillä 1.5.2021-31.8.2021 yhteensä 22.9 per vuosi / miljoona rokottamatonta. Tämä oli 1.8 kertaa niin paljon kuin kaikkien 30-49 -vuotiaiden kuolemien määrä.
Tässä se miten tuo kuolemien määrä vuodessa per miljoona rokottamatonta on saatu. Määrä nousi 1.6-kertaiseksi huhtikuuhun 2021 verrattuna: Delta oli pahempi rokottamattomille 30-49 -vuotiaille kuin alkuperäinen Wuhanin variantti, ja vertailuryhmällä oli tuoreet rokotukset.
Mennään lokakuuhun 2021. Delta voimistui, mutta virallisten koronakuolemien määrä oli alhainen kevääseen verrattuna. Rokotusten teho rupesi näkymään: rokottamattomia kuoli 12 kertaa enemmän kuin 1-2 kertaa rokotettuja.
Rokottamattomien kuolemien määrä kolminkertaistui elokuusta ja viisinkertaistui huhtikuusta. Deltan ilmaantuvuus kasvoi, mutta oli Omicroniin verrattuna alhaisella tasolla.
Aikavälillä 1.9.2021-31.10.2021 rokottamattomia kuoli 12 kertaa niin paljon kuin rokottamattomia (1 tai 2 rokotusta). Mutta Delta ei ollut vielä päättynyt.
Deltan huippuvaiheessa (1.11.2021-31.12.2021) rokottamattomia 30-49 -vuotiaita kuoli uskomattomat 39 kertaa niin paljon kuin 2 kertaa rokotettuja. Rokottamaton 30-49 -vuotias vastasi arviolta 80-90 -vuotiasta rokotettua.
Mahdollisia syitä rokottamattomien kuolemien nousuun (7x kahdessa kuukaudessa): - samanikäiset oli nyt rokotettu 2x, saadut rokotteet eivät olleet ehtineet vanhentua ja suojasivat hyvin Deltaa vastaan - Delta oli paha 30-49 -vuotiaille
Tässä se miten kuolemien määrä on laskettu. Jäljellä oli noin 200 tuhatta die-hard 30-49 -vuotiasta rokottamatonta, joiden keskuudessa kuolema kylvi satoaan.