Suomen epidemia 2. syyskuuta 2022
Ilkka Rauvola
Positiivisten osuus, samoin kuin jätevedestä havaitun viruksen määrä, laskevat edelleen.
Uudet rokotteet ovat saaneet EMA:n (Euroopan lääkevirasto) hyväksynnän. Veikkaan että mitään 1. ja 2. rokotusten tyyppistä voimakasta rokotusaaltoa ei tulla Suomessa näkemään.
Positiivisten osuus (24.0 prosenttia 27.8.2022) on 10.7 kertaa niin korkea kuin tasan vuosi sitten (2.24 prosenttia). Tällä lienee asiayhteys siihen, että ...
Lääkäriin on yhtäkkiä vaikea päästä ...
... ja lasten yleinen kuume- ja kipulääke on loppu apteekeista. (Onko ainoa lääke mikä on loppu?)
En kyllä ymmärrä, että miten se, että korona on ohi , johtaa siihen että sairastetaan enemmän ja lääkkeet loppuvat apteekeista. Päättelen että jompikumpi näistä ei pidä paikkaansa.
Tämä on hyvä pitää mielessä.
Lääkkeistä rupeaa olemaan pulaa.
Suomen ne lääkkeet, joiden saatavuudessa on ongelmia, on listattu Fimean avoimessa tietokannassa. Tällä hetkellä lääkkeitä on 509.
Myös Yliopiston Apteekin mukaan lasten kipulääkkeistä on pulaa. Syyksi ilmoitetaan "suuri kysyntä". (Mistä mahtaa johtua, kun "korona on ohi" ja testaus on olennaisesti vähentynyt ?)
Näitä lääkkeitä taitaa löytyä Fimean tietokannasta.
THL:n raportoima koronapotilaiden määrä on pudonnut. (Myös testattujen määrä on pudonnut.)
Sairaalahoidossa olevien määrä suhteessa väestön määrään on erityisvastuualueilla vähentynyt selvästi. (Myös testaus on vähentynyt selvästi. Jos ei ole testattu, niin ei ole koronapotilas, vaikka onkin sairaalassa.)
Toisin kuin muualla Euroopassa, testien määrä suhteessa väestön määrään ei ole juuri noussut BA.5-epidemian aikana. ECDC:n raportoimat testien määrät noin kolminkertaistuivat kesäkuussa (muualla kuin Suomessa).
Tässä testauksen määrät suhteessa väestöön eri Euroopan maissa. BA.5-epidemian aikana testien määrät 6490/2072 = 3.1-kertaistuivat. Samaan aikaan Suomessa määrät laskivat edelleen, ja käytiin keskustelua 4. rokotuksista.
Sairaalahoito ajautui kesä- ja heinäkuussa kriisiin. Samaan aikaan koronan vuoksi sairaalassa olevien luvut eivät olleen korkeammat kuin keväällä. Selitys löytyy tästä: sairaalahoidossa olevien määrä suhteessa testattuihin nousi koko epidemian maksimiin.
Epidemia on siis pahempi kuin koskaan aikaisemmin, mutta lukuja ei raportoida koronan alla, sillä jos sairaalapotilailta ei ole testattu koronaa, heillä ei virallisesti ole koronaa. Kuitenkin sairaalat ovat revetä liitoksistaan.
Otetaan esimerkki. TAYS:n alueella (Tampere) koronapotilaiden positiivisten osuus (= sairaalapotilaiden suhde testien määrään) nousi 31.76/0.2260 = 140-kertaiseksi heinäkuun 2021 jälkeen.
Toinen esimerkki. TYKS:n alueella (Turku) koronapotilaiden määrän suhde testien määrään (= sairaalahoidon positiivisten osuus) nousi 34.417/0.0473 = 700-kertaiseksi. #laumasuojastrategia.
Sen jälkeen kun ministeri Linden aloitti ja siirryttiin laumasuojastrategiaan ("elämään koronan kanssa"), sairaalahoidossa olevien määrä suhteessa testattuihin on noussut TYKS:n alueella 34.417/1.3209 = 26-kertaiseksi ja TAYS:n alueella 31.76/1.9013 = 16-kertaiseksi.
Päättelen että näissä luvuissa on myös syy - hoitajien irtisanoutumisiin - lääkäriaikojen loppumiseen - lasten kipulääkkeiden loppumiseen
Se mikä on huolestuttavaa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut sairaalahoidon positiivisten osuuden ekspontiaalinen kasvu: jokainen variantti on ollut edellistä pahempi (sairaalahoidolla mitattuna). Todellinen koitos on todennäköisesti vasta edessä.
Päättelen että ylivoimaisesti suurin osa koronapotilaista on sairaalahoidossa muilla koodeilla kuin koronan vuoksi (sillä heitä ei ole testattu). Nyt on siis olennaista seurata kaikkien sairaalapotilaiden määrää. Sitä THL ei kuitenkaan raportoi. (Pyysin sitä heiltä.)