Suomen epidemia 27. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen kasvu kiihtyy edelleen. Ilmoitettujen tartuntojen kasvu (muuttumattomalla viiveellä laskettuna) 7.2%.

    Tänään 61 tartuntaa (10% uusista tartunnoista) johtui siitä, että THL otti kiinni raportoinnin viivettä. Ilmoitettujen tartuntojen määrä nousi siitä huolimatta (punainen viiva).

      Suomen epidemia lähti nopeaan kasvuun 18.11. eli viisi päivää Klamydian laivakeikan jälkeen. Tartuntojen määrä 8-kertaistuu kuukaudessa, jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu. Rajoitustoimenpiteet eivät näytä toistaiseksi vaikuttaneen tartuntojen kasvuun.

        Klamydian keikka näyttäisi olleen nykyisen epidemian alkuunpanija. Noin 1200 altistui 13. marraskuuta. 5-6 päivää sen jälkeen alkoi tartuntojen määrä yhtäkkiä nousta yhtä aikaa eri puolella Suomea.

          Nyt on käynyt ilmi, että THL on palauttanut takaisin eilen poistetut 88 tartuntaa (maalis-marraskuu), tai ainakin suurimman osan niistä. Kun tämä muutos eliminoidaan, tartuntojen kasvu näyttäisi olevan tasaantumassa. Nyt tartunnat enää 7-kertaistuvat kuukaudessa.

            Kun eilinen tartuntojen poisto + niiden palautus tänään eliminoidaan, sekä viiveen muutos eliminoidaan (THL kuroi kiinni viivettä), niin tartuntojen määrä väheni tänään. Mutta se voi johtua testauksen viiveistä. Tartuntojen kasvun huippu oli 23. marraskuuta (10.4 prosenttia).

              1000 tartunnan raja päivässä saavutetaan nykyisellä kasvulla 11.-23. joulukuuta. Päivämäärät ovat siirtyneet noin 10 päivää eteenpäin, kun kasvu on heikentynyt.

                Tauti leviää varsin tasaista, ja nopeaa, vauhtia Suomen kuntiin. Tautia löytyy nyt 139 kunnasta. Tänään tautia löytyi 13 uudesta kunnasta, eli 10 prosentin lisäys yhdessä päivässä (!).

                  Myös kuntien epidemioiden keskimääräinen 7 päivän ilmaantuvuus nousee. 18.11. ja 27.11. välillä nousu on ollut keskimäärin 1.57x viikossa, kun kuntien määrä (kuva 8) on noussut samalla aikavälillä keskimäärin 1.44x viikossa.

                    Kun nämä kuvien 8 ja 9 käyrät yhdistetään, leviämisen todellinen luonne pääsee esiin. Suomi siirtyi de facto leviämis vaiheeseen, kun tartuntojen määrä alkoi kasvaa 18.11., viisi päivää Klamydian laivakeikan jälkeen. Tämänpäiväinen hyppy on 18.11. jälkeisen ajan suurin.

                      Tartunnat näyttäisivät seuraavan altistumisia samalla kuin ennenkin. Tehdyt toimenpiteet eivät näytä pahemmin vaikuttaneen altistuneiden henkilöiden määrän kehitykseen. Lisätiedot altistumisista: altistumiset.fi . @Tqwerty123a + tiimi tekee loistavaa työtä.

                      HUS-alueella 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu on hieman hidastunut, ja myös Pirkanmaalla. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan uudelleen.

                        Päijät-Hämeessä 7 päivän ilmaantuvuuden nousu hidastui eilen, ja myös Lahdessa. Kanta-Hämeessä ilmaantuvuuden nousuvauhti kiihtyy.

                          Myös näissä sairaanhoitopiireissä 7 päivän ilmaantuvuuden nousu näyttäisi hidastuneen.

                            Pohjois-Pohjanmaan epidemia pitää yhdessä Päijät-Hämeen kanssa ykkössijaa epidemian kasvussa. Pohjois-Pohjanmaalla kasvu kuitenkin kiihtyy, kun Päijät-Hämeessä se hidastuu. Pohjois-Savossa ilmaantuvuuden nousu on selvästi hidastumassa: Kuopio tulee alas.

                              Kaikissa kolmessa sairaanhoitopiirissä 7 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan uudelleen.

                                Oulussa saatujen tietojen mukaan noin 200 tartuntaa S-E tehtaalla, joista merkittävä osa puolalaisia. Näistä 80 ilmeisesti raportoitiin eilen. Missä altistumiset ovat tapahtuneet? Missä sairastuneet asuvat ja missä ovat käyneet kaupassa ja harrastuksissa?

                                  Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus nyt 164, kasvu on kiihtynyt 22 prosenttiin päivässä (nykyisellä vauhdilla 4x viikossa ja 390x kuukaudessa). Rautalammin tilanne (joka 50:s saanut tartunnan viimeisen viikon aikana) noin 16 päivän päässä. Toivottavasti tilanne paranee.

                                    Uutinen 2. joulukuuta. yhdessä aikaisemmin julkistettujen lukujen kanssa ollaan noin kahdensadan tasolla.

                                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                                    Arkisto