Suomen epidemia 28. huhtikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tilastokeskuksen luvut osoittavat, että yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä suhteessa väestöön on voimakkaassa nousussa. Nousu on alkanut silloin kun 2. rokotukset alkoivat vanhenemaan, ja sen jälkeen kiihtynyt voimakkaasti koko ajan.

    Koko epidemian kulku näkyy tässä kuvassa melko hyvin. 1) kun epidemia alkoi keväällä 2020, noin 700 yli 80-vuotiasta kuoli koronaan (= kuolemien määrän ero vuoteen 2019 verrattuna).

      Kun yli 80-vuotiaiden rokotukset alkoivat tammikuussa 2021, ylikuolleisuus väheni voimakkaasti. Vaikutus näkyi heti 1. rokotuksesta lähtien, ja vaikutus kuolleisuuteen oli suurimmillaan huhtikuussa 2021.

        Yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä rupesi nousemaan, kun 2. rokotukset vanhenivat. THL:n haluttomuus antaa 3. rokotuksia ajoissa johti massiiviseen yli 80-vuotiaiden ylikuolleisuuden nousuun.

          Tilastokeskus ilmoittaa väestön määrän ikäryhmittäin aina vuoden lopussa. Tarkennetaan ilmaantuvuuden laskentaa niin, että interpoloidaan yli 80-vuotiaiden määrä kuukausittain (punainen viiva). Vuodelle 2022 käytetään samaa väestön määrän kasvua kuin vuonna 2021 (4.84%).

            Kun siirrytään käyttämään kuukausittaisia arvioita väestömäärän kehityksestä, vuoden 2020 epidemian kovuus nousee selvästi. Vuoden 2020 kevään epidemia oli pahin yli 80-vuotiaille tähän mennessä. Myös vuoden 2020 loppu (juuri ennen rokotteita) oli paha.

              Kun yllä olevan kuvan alemmat viivat yhdistetään, saadaan tämä kuva. Yli 80-vuotiaiden ylikuolleisuus saatiin 1. ja 2. rokotuksilla todella tehokkaasti alas, mutta elo-syyskuusta 2021 lähtien ylikuolleisuus on noussut jyrkästi.

                Tässä tulos absoluuttisina lukuina. 1. ja 2. rokotukset menivät melko hyvin, mutta elokuun 2021 jälkeen Suomessa on THL:n jahkailun (tai tietoisen päätöksen) vuoksi kuollut noin 2185-576 = 1609 yli 80-vuotiasta enemmän kuin vuonna 2019. Määrät laskettu suhteessa väestöön.

                  Suomessa on siis elokuun 2021 jälkeen kuollut noin 1609 yli 80-vuotiasta turhaan. Pääsyynä THL:n jahkailu rokotuksissa.

                    Omikron BA.2 aallon kuolemien määrä on nyt noussut kaksi kertaa korkeammalle kuin tammikuussa BA.1-epidemian aikana. Kuolemien määrän massiivinen kasvu ei osoita laantumisen merkkejä.

                      THL:n kuolemien raportoinnin viive kasvaa koko ajan. Viive on noussut 42 päivään. Kun tähän lisätään viive kuolinpäivästä tilastointipäivään (noin 2.5 viikkoa), todellinen viive on 42+17= 59 päivää eli 8.5 viikkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että ...

                        ... maaliskuussa tapahtunut todennäköisesti massiivinen yli 60-vuotiaiden kuolemien aalto, joka johtuu THL:n haluttomuudesta ryhtyä 4. rokotuksiin, on vielä kokonaan raportoimatta. Tänään KRAR miettii että pitäisikö tälle tehdä jotain.

                          Tämä ilmoitettujen kuolemien kuva antaa aivan liian positiivisen kuvan tilanteesta. Jyrkästi nousevan raportoinnin viiveen vuoksi jo monta viikkoa ollaan raportoitu samoja maaliskuun alun kuolemia.

                            Jaa sosiaalisessa mediassa

                            Arkisto