Suomen epidemia 4. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen voimakas kasvu näyttää hidastuneen(/pysähtyneen). Tartuntojen tähänastinen huippu oli 29.12. Positiivisten osuus nousee edelleen, mutta on 27.12. jälkeen noussut selvästi aikaisempaa hitaammin.

    THL raportoi tänään 5492 tartuntaa, joista suurin osa vain yhden päivän viiveellä (eli näyte otettiin eilen 3.1.). THL:n viivettä aiheuttaa eniten se, että viikonloppuna ei raportoida lukuja.

      THL on raportoinut testit noin 1.1. asti.

        Testien (raportoidun) määrän väheneminen on hidastumassa. THL on raportoinut testien määrät poikkeuksellisen nopeasti.

          Testien raportoinnin nopeuden merkittävä parantuminen näkyy tästä. Aivan kuvan oikeassa laidassa vihreä alue nousee jyrkästi. Viimeisen viikon aikana yli puolet testeistä on raportoitu THL:n tietokantaan alle 2 päivää näytteenotosta.

            Entä kuinka myöhässä tartuntojen raportointi sitten on ? Tällä hetkellä noin 45 prosenttia todetuista tartunnoista raportoidaan alle kahdessa päivässä, ja suhdeluku on kääntynyt nousuun eilen 3.1.

              Tulos: positiivisten osuus ei ole noussut enää 31.12. jälkeen. Päiväkohtaisten positiivisten osuuksien jyrkkä nousu päättyi 27. joulukuuta. Raportoitujen testien määrä ylittää 20000/päivä tason 2.1. asti (7 päivän keskiarvo).

                Ahvenanmaalla ollaan ottamassa tilannetta hallintaan 10-kertaistamalla testien määrä. Veikkaan pikatestejä. Tulos: positiivisten osuus on saatu samalle tasolle kuin millä se oli ennen Omicronia.

                  Päijät-Hämeessä testaamisen määrä ei ole noussut, ja positiivisten osuus nousee.

                    Päijät-Hämeessä sairaanhoitopiirin osuus on noin 87 prosenttia testien kokonaismäärästä (eli päättelen että ylläoleva kuva on edustava). Yksityisten lukuja viimeisen viikon ajalta ei ole nähtävästi vielä raportoitu.

                      Vaasassa, kuten Ahvenanmaalla, testauksen määrä nousee, ja positiivisten osuus on saatu painettua alemmaksi kuin ennen Omicron-epidemian alkua.

                        Myös Vaasassa sairaanhoitopiirin osuus testeistä on 80-90 prosenttia, eli yllä oleva kuva on edustava. Testien määrän nousu näkyy kuvassa.

                          Yksi asia ei muutu. Paljon on ollut puhetta 3. rokotusten nopeammasta antamisesta, mutta tähän mennessä juuri mitään ei ole tapahtunut. Suomi on tukevasti muiden Itä-Euroopan maiden seurassa ja Länsi-Euroopan 2. viimeinen.

                            Etelä-Savossa ollaan joulun pyhinä ehditty rokottamaan 3. kertaan jo 1/4 kaikista alle 60-vuotiaista.

                              Pohjois-Karjalassa on enää kahdeksan (8) prosenttia yli 80-vuotiaista rokottamatta 3. kertaan. Todella hyvin. Perää pitää Pohjois-Pohjanmaa, missä 3.5-kertainen määrä vielä rokottamatta.

                                Keski-Pohjanmaa on säilyttänyt johtoasemansa yli 60-vuotiaiden 3. rokotuksissa. Perää pitää Kanta-Häme, missä ollaan kolme viikkoa jäljessä Keski-Pohjanmaan tahdista, ja rokottamattomia on 2x yhtä paljon.

                                  Suomen Omicron-epidemia on ennen kaikkea Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Ja vielä enemmän epidemian kasvu.

                                    Vantaalla tartuntojen määrän kasvu on ollut niin kovaa, että huomenna 5.1. Vantaa ottaa epidemian vetojuhdan roolin Helsingiltä, kun 7 päivän ilmaantuvuus ylittää Helsingin ilmaantuvuuden. Ja koulut eivät ole edes alkaneet.

                                      Tässä ne Suomen kunnat, joissa 7 päivän ilmaantuvuus on korkein. Helsinki, Vantaa ja Espoo johdossa. Yhtään kuntaa ei ole vihreänä, ja kaikkialla kasvu on ollut kovaa.

                                        HUS:n alueella ilmaantuvuus on melko tasaisesti jakautunut. Mitä lähempänä pääkaupunkiseutua, sen korkeampi.

                                          Pirkanmaalla sama juttu: mitä kauempana Tampereelta, sitä matalampi ilmaantuvuus.

                                            Varsinais-Suomessa samoin. Erona on kuitenkin - yleisesti paljon alhaisempi ilmaantuvuus kuin muualla Etelä-Suomessa (73% alempi kuin HUS:n alueella) - useassa kunnassa tilanne näyttää paranevan

                                              Pohjois-Pohjanmaalla, missä oli paha koulujen epidemia, joulukuussa asetetut rajoitukset ja joululomat ovat johtaneet siihen, että nimenomaan kouluikäiset ovat vähentäneet koko väestön ilmaantuvuutta.

                                                Pohjois-Pohjanmaalla Omicron-epidemia näyttää alkaneen 27. joulukuuta. Ilmaantuvuus kasvaa nopeimmin 15-19, 20-24 ja 25-29 -vuotiaiden ikäryhmissä, tässä järjestyksessä.

                                                  Varsinais-Suomessa koululaisten ilmaantuvuuden kasvu rupesi vähenemään (nuoli) välittömästi koulujen lomien alettua, kun noin 4 päivän raportoinnin viive otetaan huomioon. Koulujen joululomien vaikutus kesti noin viikon ajan (23.12.-28.12., punainen alue).

                                                    Sen jälkeen kun Omicronin kasvu Varsinais-Suomessa alkoi 29.12. (4 päivän viiveellä korjattuna), koululaiset ovat olleet sivuosassa. Kunnes koulu alkaa.

                                                      HUS:n alueella koulujen joululomat saivat aikaan sen, että ilmaantuvuuden kasvu - rupesi välittömästi heikkenemään (23.12. alkaen) - painui negatiiviseksi 26.12., vaikka Omicron-aalto oli jo päällä

                                                        Jos koulujen lähiopetus olisi jatkunut HUS:n alueella myös joululomien ajan, niin HUS:n alueella olisi tällä hetkellä noin 1500 tartuntaa nykyistä enemmän päivässä tämän arvion mukaan.

                                                          Palaan vielä tähän kuvaan. Jonotusaika testiin on noussut nojn 4-6 päivään arvioni mukaan. Todetut tartunnat kuvastavat siis tilannetta 4-6 päivää aikaisemmin kuin mitä kuvasta ilmenee. Tilanne on siis (huomattavasti) huonompi kuin mitä sanoin ketjun alussa.

                                                            Kun jonotusaika testiin nousee, niin se tarkoittaa sitä, että oireet ovat alkaneet lähes samaan aikaan (=melkein samana päivänä) niillä, jotka ovat saaneet ajan esim. seuraavan viikon ajalle.

                                                              Korjaan näitä lukuja testien jonotusajalla. Uusi kuva tulee todennäköisesti osoittamaan - nopeaa kasvua - nopeasti vähentynyttä näkyvyyttä. Kasvuvauhdista viimeisen 3-4 päivän aikana ei ole mitään varmaa tietoa (paitsi että se on niin kova, että jonotusaika pitenee)

                                                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                                Arkisto