Suomen epidemia 14. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartunnat ovat lähdössä uuteen nousuun juuri, kun testien määrä on saatu nousemaan niin nopeasti että positiivisten osuus on lähtenyt laskemaan.

    THL ilmoitti tänään 9582 tartuntaa (punainen). Oireiden ilmaantumispäivä on testien pidentyneen jonotusajan vuoksi ollut tämän kuun aikana 4-6 päivää ennen tässä kuvassa raportoituja näytteenottopäiviä. Korjaus on tehty siirtämällä palkkeja jonotusajan verran vasemmalle.

      Kuolemien määrä on 23.12. jälkeen kasvanut 38 prosenttia viidessä päivässä. Kasvuvauhti on 6.8 prosenttia päivässä = 7x kuukaudessa. Nopeimmin kasvavat 3. rokotusten viiveestä kärsivien 70-80-vuotiaiden kuolemat (10.7x kuukaudessa).

        Jos aikavälillä 23.12.-28.12. toteutunut kuolemien kasvuvauhti jatkuu, niin 4.1. mennessä kuolemien määrä on noussut jo 18 kuolemaan päivässä...

          Jos 23.12.-28.12. toteutunut kuolemien kasvuvauhti jatkuu, niin tänään 14.1. kuolemia on noin 40 päivässä. Kuolemien raportoinnissa on noin 17 päivän viive, eli tiedämme tuloksen 14.1. + 17 = noin 31. tammikuuta.

            Tartuntojen kasvu jatkuu noin 4.6 prosentin päivävauhdilla = 3.8x kuukaudessa. Sairaanhoitopiirien ilmoittamien tartuntojen kiihtyminen näkyy myös tässä kuvassa (nuoli).

              THL ilmoiti 14.1. yhteensä 9582 tartuntaa, poisti 15, ja otti kiinni raportoinnin viivettä 599 tartunnalla. yhteensä 9582+15-500 = 8998 (punainen viiva). Viimeisen viikon aikana viive on kasvanut 1843 tartunnan verran.

                Testien määrä on noussut uuten kaikkien aikojen ennätykseen. Nousu on todennäköisesti ainakin osaksi peräisin yksityisiltä toimijoilta.

                  Tulos: positiivisten osuus on lakannut nousemasta. Mutta jos tartuntojen eksponentiaalinen kasvu jatkuu, niin positiivisten osuus lähtee todennäköisesti nousemaan uudestaan.

                    Positiivisten osuus laskee arviolta 6/21 sairaanhoitopiirissä, joissa asuu 52% väestöstä.

                      Testien määrä suhteessa väestöön kasvaa kaikkialla muualla paitsi Länsi-Pohjassa, jossa ollaan valmiiksi korkealla tasolla. Kuvassa kehitys 20.12. alkaen.

                        Kolmansien rokotusten määrät ovat nousseet ennätystasolle. Ilmeisesti 1. ja 2. rokotuksista on väliaikaisesti poistettu Keski-Uudenmaan tiedot, joiden tiedonsiirrossa olevia ongelmia korjataan.

                          3. rokotusten antamisessa Suomi on edelleen Länsi-Euroopan 2. viimeisellä sijalla, mutta ainakin vauhti on ruvennut kovenemaan.

                            Sairaanhoidossa olevien määrä suhteessa viikkoa aikaisemmin havaittuihin tartuntoihin väheni Omicronin myötä 12.12.-7.1. yhteensä 66 prosenttia (eli 1/2.9 osaan). Tämä on linjassa Tanskan (-62%) kanssa.

                              Sairaanhoidossa olevien määrä suhteessa tartuntoihin ei kuitenkaan ole enää vähentynyt viimeisen viikon aikana. Jos tilanne jatkuu, niin Omicronin vaimentava vaikutus on ohi, ja tästä eteenpäin tartuntojen kasvu näkyy sairaanhoidon luvuissa kaikella voimallaan.

                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                Arkisto