Suomen epidemia 14. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy 15-19 -vuotiaiden vetämänä. Tartuntojen leviäminen 15-24 -vuotiaista muihin ikäryhmiin kiihtyy, ja 15-19-vuotaiden tartunnat kasvavat myös Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta ei enää Päijät-Hämeessä.

    Päiväkohtainen kasvu kiihtyy. Tänään THL ilmoitti 383 tartuntaa, poisti yhden, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 16 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 383+1-16=368 (punainen viiva).

      Ilmaantuvuus nousee Uudellamaalla. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla 15-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus on nousussa, mutta 25-29 -vuotiaiden (Pietarin matkaajien) ilmaantuvuus on laskussa, mikä alentaa kasvua.

        Päijät-Hämeessä näytetään olevan lukujen perusteella saamassa epidemian tilanne hallintaan (mitä siellä on tehty eri tavalla kuin naapureissa Uudellamaalla tai Pirkanmaalla?).

          Näissä sairaanhoitopiireissä ei ole havaittavissa mitään suurta kasvua tartunnoissa.

            Pohjois-Savossa tartuntojen määrä on kasvanut tasaista vauhtia.

              Lapissa ilmaantuvuuden nousu (Rovaniemen epidemia) näyttäisi olevan rauhoittumassa.

                HUS:n alueella (eli Uudellamaalla) ilmaantuvuus on ruvennut kasvamaan kaikissa alle 60-vuotiaiden ikäryhmissä nopeasti. Nämä ovat pääsääntöisesti kaikki vain yhteen kertaan rokotettuja, tai ei kertaakaan.

                  Sekä 15-19 että 20-24 -vuotiaiden ilmaantuvuuden kasvu on kiihtynyt. Tänään 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus kasvoi 10.9 prosenttia (22x kuukaudessa), mutta on kuitenkin viikon keskiarvon (23.1 prosenttia päivässä = 500x kuukaudessa aikavälillä 7.7.-14.7.) alapuolella.

                    Uudellamaalla 20-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus kasvaa yhä nopeammin. Viikossa (7.7.-14.7.) kasvu on ollut keskimäärin 11.1% päivässä (23x kuukaudessa), viimeisen 4 päivän aikana 12.8% päivässä eli 37x kuukaudessa ja tänään jo 26.7% eli 1200x kuukaudessa.

                      15-24 -vuotiaiden saamien tartuntojen raju kasvu on johtanut siihen, että tartunnat ovat alkaneet levitä muihin ikäryhmiin (pääasiassa vanhempiin, mutta myös nuorempiin).

                        15-24 -vuotiaiden saamien tartuntojen leviäminen muihin ikäryhmiin näkyy selvästi tästä kuvasta, mistä 15-24 -vuotiaiden tartunnat on poistettu. Tartunnat leviävät ennen kaikkea 40-50 -vuotiaisiin (eli 15-24 -vuotiaiden vanhempien ikäryhmiin).

                          Lapset tartuttavat vanhempansa (osa 1).

                            Lapset tartuttavat vanhempansa (osa 2).

                              Lapset tartuttavat vanhempansa (osa 3).

                                HUS:n aluen ilmoitettujen tartuntojen ilmaantuvuus on viimeisen viikon aikana (7.7.-14.7.) kasvanut keskimäärin 7.6 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 9.1-kertaistuu kuukaudessa. Kasvu on ollut melko vakaata.

                                  Päijät-Hämeessä 7 päivän ilmaantuvuus on ruvennut laskemaan.

                                    Syy on todennäköisesti siinä, että Päijät-Hämeessä on altistumisten määrä saatu noin puoleen siitä mitä se oli viikko sitten, päinvastoin kuin Pirkanmaalla.

                                      Näyttää siltä, että vaikka Päijät-Hämeessä ilmaantuvuus laskee, niin sielläkin tartunnat ovat ruvenneet leviämään muihin ikäryhmiin.

                                        Tässä Päijät-Hämeen tartunnat ikäryhmittäin. Leviäminen 15-24 -vuotiaista muihin ikäryhmiin näkyy siten, että muiden kuin 15-24 -vuotiaiden palkit suurenevat.

                                          Päijät-Hämeessä altistumisten väheneminen näkyy 15-24 -vuotiaiden ilmaantuvuuden nopeana vähenemisenä. Kaikkien muiden 0-39 -vuotiaiden ikäryhmien ilmaantuvuus lähti nousemaan noin 5 päivää sen jälkeen, kun 20-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus lähti nousemaan.

                                            Vaikka Varsinais-Suomessa ilmaantuvuuden kasvu on hidastunut, ikäryhmäkohtaisessa ilmaantuvuudessa tapahtuu.

                                              Varsinais-Suomessa on menossa samansuuntainen kehitys kuin Päijät-Hämeessä, sillä erolla ettei ilmaantuvuus laske (ainakaan vielä). Yli 20-vuotiaiden ilmaantuvuus laskee ja alle 20-vuotiaiden nousee.

                                                Varsinais-Suomessa, kuten Uudellamaalla, 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus jatkaa nopeaa nousuaan. Kasvuvauhti viimeisen 6 päivän aikana (8.7.-14.7.) on keskimäärin 18.6 prosenttia päivässä (165x kuukaudessa).

                                                  Pirkanmaalla 20-39 -vuotiaiden ilmaantuvuus on tulossa alas Pietarin reissun ja juhannuksen jäljiltä. Kaikkien muiden ikäryhmien ilmaantuvuus nousee. Vain yli 75-vuotiaat ovat säästyneet tartunnoilta.

                                                    Pirkanmaalla 15-19 -vuotiaiden tartunnat ovat viimeisen kuuden päivän aikana (8.-14.7.) kasvaneet keskimäärin 32.9 prosenttia päivässä, eli samaa vauhtia kuin Hollannissa, kun rajoitukset poistettiin 28.6.-10.7.

                                                      Pirkanmaan 15-19 -vuotiaiden saamien tartuntojen kasvuvauhti on niin kova, että *kaikki* Pirkanmaan 15-19 -vuotiaat ovat saaneet tartunnan runsaan 3 viikon kuluttua (6.8.), jos nykyinen kasvu jatkuu.

                                                        Pirkanmaalla myös 20-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus nousee. Otaksun, että @Tays_sairaala julkaisemat altistustiedot koskevat pääasiassa 20-24 -vuotiaiden tartuntoja (eikä niinkään 15-19 -vuotiaiden tartuntoja).

                                                          Myös Pohjois-Savossa ilmoitettujen tartuntojen ilmaantuvuus nousee. Viimeisen viikon aikana (7.7.-14.7.) vauhti on ollut 7.2 prosenttia päivässä (8x kuukaudessa). Tartuntoja ovat saaneet lähinnä 20-50 -vuotiaat.

                                                            Pohjois-Savossa alle 20-vuotiaiden tartuntojen määrä on vähentynyt. Tartunnat ovat jakautuneet melko tasaisesti 20-55 -vuotiaille.

                                                              Lapissa ilmantuvuus nousee, mutta hitaammin kuin aikaisemmin. Päiväkohtaiset tartuntojen määrät ovat noin puolet pienempiä kuin vielä viikko sitten (ja kuinka suuri osa niistä tulee jo karanteenissa olevilta, jotka eivät enää levitä tautia?).

                                                                Lapissa tartunnat on saatu rajattua niin, etteivät ne ole (ainakaan vielä) levinneet yli 30-vuotiaisiin. Hyvä.

                                                                  Tässä on kaikkien Lapin alle 30-vuotiaiden ilmaantuvuus. 15-19 -vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet 37% päivässä (9x viikossa) 8.7.-14.7. ja 20-24 -vuotiaiden tartunnat 28% päivässä (6x viikossa). Erona Etelä-Suomeen on se, että tartuntaketjut on (paljon) paremmin tiedossa,

                                                                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                                    Arkisto