Suomen epidemia 28. lokakuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Ylikuolemien määrä on noussut tämän vuoden selvästi korkeimmalle tasolle. Yli 80-vuotiailla, joiden saamat 4. rokotukset ovat vanhentuneet, ylikuolleisuus on noussut koko epidemian ennätykseen.

    Nykyisellä vauhdilla kuolee vuodessa 8300 henkeä enemmän kuin ennen epidemiaa (vertailukautena 2015-2020w10).

      Nyt kuolee vanhuksia. Yli 80-vuotiaiden ylikuolemien määrä on noussut ylivoimaiseen uuteen ennätykseen. Keväällä annetut 4. rokotukset ovat lähes täysin vanhentuneet (vain noin 7 prosentilla yli 80-vuotiaista on yli 80% suoja sairaalahoitoa vastaan), ja uusia ei saa.

        Koko epidemian ylikuolleisuuden määrä on noussut yli kymmeneen tuhanteen. Vuodessa tulee 8300 ylikuolemaa lisää.

          Viime vuonna syntyi 49594 vauvaa. Vuosittaisten ylikuolemien määrä on 8300/49594 = 17 prosenttia syntyneistä.

          Tilastokeskuksen syksyllä 2021 tekemä väestöennuste ei nähtävästi ottanut huomioon ylikuolleisuutta (vaikuttaisi siltä, että epidemian on oletettu olevan ohi). Uusi väestöennuste tulee toivottavasti pian.

            Kuvissa oli väärät kuvatekstit. Regressio on laskettu suhteessa väestöön. Itse kuva ei ole muuttunut.

              Tässä kumulatiivinen ylikuolemien määrä. Regressio on laskettu suhteessa väestöön. Kuva ei ole muuttunut.

                Kun kumulatiivinen ylikuolleisuus lasketaan 5-vuotisikäryhmittäin ja lasketaan yhteen, ylikuolemien määrä nousee noin kolmellasadalla. Todellinen määrä epidemian alusta lähtien on noin 10203 kuolemaa.

                  Tähän mennessä joka 2400:s 45-49 -vuotias on kohdannut ylikuoleman. Nykyisellä vauhdilla joka 2400:s 45-49-vuotias kuolee vuodessa ylikuoleman seurauksena.

                    50-54 -vuotiaista joka 1700:s on kohdannut ylikuoleman pandemian aikana. Nykyisellä vauhdilla joka 3300:s kuolee vuodessa.

                      55-59 -vuotiaista on tähän mennessä joka 1000:s kohdannut ylikuoleman pandemian aikana. Tällä hetkellä ylikuoleman kohtaa joka 1100:s vuodessa.

                        Tähän mennessä joka 530:s 60-64 -vuotias on kohdannut ylikuoleman pandemian aikana (100/0.1881 = 530). Nykyisellä vauhdilla joka 700:s 60-64 -vuotias kuolee vuodessa. Tämä ikäryhmä ei ole toistaiseksi päässyt 4. rokotusten yleiseen jakeluun.

                          65-69 -vuotiaat ovat saaneet 4. rokotuksen. Heillä meneekin paremmin kuin 60-64 -vuotiailla: ylikuoleman on pandemian aikana kohdannut joka 680:s (eli 530/680 = 22 prosenttia vähemmän kuin 60-64 -vuotiailla). Tällä hetkellä joka 620:s kohtaa ylikuoleman vuodessa.

                            70-74 -vuotiaista joka 300:s on kohdannut ylikuoleman (=100/0.3024). Tämänhetkinen ylikuolemien vauhti on 100/0.2234 eli joka 450:s kohtaa ylikuoleman vuodessa. Normaalin kuolleisuuden lisäksi siis.

                              75-79 -vuotiaista joka 340:s on kohdannut ylikuoleman (eli hieman vähemmän kuin viisi vuotta nuoremmilla). Nykyisellä vauhdilla ylikuoleman kohtaa yhdessä vuodessa joka 330:s.

                                80-84 -vuotiailla ylikuolemien määrä on noussut koko epidemian ennätystasolle. Ylikuolemien määrä on noin nelinkertainen viittä vuotta nuorempiin verrattuna. Ylikuoleman on tähän mennessä kohdannut joka 80:s, ja vauhti on joka 85:s per vuosi.

                                  85-89 -vuotiailla BA.5 epidemian myötä ylikuolleisuus on noussut lähes yhtä korkealla kuin viime talven BA.1 -epidemian yhteydessä. Joka 58:s on kohdannut ylikuoleman tähän mennessä, ja joka 50:s ylikuolee vuodessa.

                                    Yli 90-vuotiaista joka 28:s on jo kohdannut ylikuoleman, ja tämänhetkinen vauhti on joka 28:s vuodessa. 1. ja 2. rokotuskierroksilla oli selvä vaikutus. 25.8.2021 alkaen THL:n rokotusstrategia vaihtui, ja sen jälkeen ylikuolemien määrä on kasvanut selvästi.

                                      Tässä on hyvä ketju Long Covidin pitkäaikaisista vaikutuksista yhteiskuntaan.

                                        Jopa THL:n raportoimien kuolemien määrät ovat voimakkaassa kasvussa (huolimatta siitä, että testauksen määrä on enää noin 1/10 viime tammikuun tasosta. Jos ei ole testattu, niin ei ole kuollut koronaan vaan näkyy ylikuolemissa).

                                          Tässä on erittäin hyvä yhteenveto EU:n tilastokeskuksen (EC Eurostat) laskemista ylikuolemista. Näyttäisivät olevan Suomen osalta linjassa omien laskelmieni kanssa.

                                            Suomen ylikuolemien taso on kiinnittänyt EU:n huomion.

                                              Ja ei pelkästään kuolemat. Työkyvyttömien määrä nousee niin Suomessa kuin muuallakin. Tästä tulee vielä iso ongelma, jota ennenpitkää ei voida enää sivuuttaa. EK ja SAK ovat hermostuneet jo nyt.

                                                Positiivisten osuus on lähtenyt nousemaan uudestaan (pienen tauon jälkeen).

                                                  Jätevedestä löydetyn viruksen määrä on hieman vähentynyt. Vielä ei tiedetä, onko kyseessä samanlainen väliaikainen aleneminen kuin kaksi viikkoa sitten.

                                                    Iso-Britanniassa kehitys näyttää melko samanlaiselta kuin Suomessa: prevalenssi (eli se, kuinka moni sairastaa tautia parhaillaan) on pahin koskaan.

                                                      Tammikuun BA.1-aallon yhteydessä prevalenssi kävi 4% tasolla vain hetken, mutta on nyt jäänyt pitkäksi ajaksi korkealle tasolle. Suomessa todennäköisesti samalla tavalla. Tämä tappaa erityisesti vanhuksia, joiden rokotussuoja on heikentynyt.

                                                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                        Arkisto