Suomen epidemia 8. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien, sairaanhoidon, erikoissairaanhoidon, positiivisten osuuden ja tartuntojen voimakas kasvu jatkuu. Rokotusten määrä vähenee, ja testien vähenee laskee voimakkaasti.

    Tänään THL ilmoitti 2016 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja raportoinnin viive kasvoi 33 tartunnan verran. Yhteensä 2016+0+33=2049 eli 683/päivä, joka on 28 prosenttia enemmän kuin viikko sitten (1598).

      Suomen epidemia kasvaa vauhdilla. 28 prosentin kasvu viikossa = 3.6 prosenttia päivässä = 2.9x kuukaudessa. Regressioviiva (vaaleanpunainen) näyttää samanlaista kasvua (3.74% päivässä = 3.0x kuukaudessa).

        Suomen tartuntojen määrä on noussut korkeimmalle tasolle koko epidemian aikana, ja lisäksi tartuntojen kasvu kiihtyy. Myös sairaanhoidossa olevien ja kuolleiden määrät nousevat nopeaa vauhtia.

          Tässä kolme skenaariota vaalipäivän 23.1. tartuntojen määrille. Tartuntojen kasvu (worst case) = nykyinen tartuntojen kasvu 3.74 prosenttia päivässä = 3.0x kuukaudessa. Tartuntojen määrä nousee melko lähelle THL:n viime kevään ennusteessa olleita määriä (<= 11000 päivässä).

            Tässä samat skenaariot logaritmisella asteikolla. Oletuksena on että nykyinen tartuntojen kasvu jatkuu muuttumattomana. Skenaario 2 = 20% pienempi kasvu ja Skenaario 3 = 36% pienempi kasvu.

              Tartuntojen määrä on lähtenyt nopeaan kasvuun Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla, ja kasvaa Uudellamaalla ja Satakunnassa. Ahvenanmaalla ei juuri ole ollut kasvua.

                Kanta-Hämeessä tartuntojen määrä ei ole kasvanut, mutta varsinkin Kymenlaaksossa kasvu on ollut nopeaa. Kymenlaaksossa yli 80-vuotiaita ei ole rokotettu 3x juuri lainkaan.

                  Etelä-Savossa ilmaantuvuus on noussut nopeasti, Pohjois-Karjalassa hieman hitaammin. Etelä-pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Itä-Savossa ilmaantuvuus ei ole nousussa.

                    OYS erityisvastuualue: ilmaantuvuus nousee nopeaa vauhtia Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lapissa ja Kainuussa ilmaantuvuus on hallinnassa. Länsi-Pohjassa ilmantuvuus laskee melkoisen nousun jälkeen.

                      Sairaanhoidossa olevien määrän kasvu on kiihtynyt viimeisen viikon aikana. Nopeimmin kasvaa erikoissairaanhoito, jonka määrä kasvoi 31.10.-7.11. 15.6% viikossa = 2.1 prosenttia päivässä = 1.9x kuukaudessa.

                        Nämä erikoissairaanhoidon luvut tulevat olemaan ne, jotka THL tulee esittämään seuraavassa tilannekatsauksessaan: 31.10. 96 7.11. 111 (kasvua 15.6% viikossa= 1.9x kuukaudessa) kannattaa seurata, käytetäänkö tilannekatsauksessa samoja vai eri lukuja kuin tietokannassa.

                          THL tulee näyttämään nämä teho-osaston luvut tämän viikon tilannekatsauksessa: 7.11. 31 31.10. 31 kannattaa kiinnittää huomiota myös tähän (= että onko tietokannan lukuja muokattu vai ei. Viimeksi luvut eivät olleet samat.)

                            Nykyisellä kasvuvauhdilla (3.0% päivässä = 2.5x kuukaudessa 31.10.-8.11.) erikoissairaanhoidossa olevien määrä ohittaa koko epidemian tähänastisen huipputason (184/30.3.2021) kahden viikon päästä (22.11.).

                              Tässä erikoissairaanhoidon ennuste, joka perustuu nykyiseen kasvuvauhtiin. Eksponentiaalinen kasvu näkyy logaritmisella asteikolla suorana viivana.

                                Tässä sama ennuste, mutta nyt lineaarisella asteikolla. Nykyisellä kasvuvauhdilla erikoissairaanhoidon tarve ohittaa epidemian tähänastisen maksimin (184/30.3.2021) kahden viikon päästä 22. marraskuuta.

                                  Erikoissairaanhoidossa olevien määrä per 100.000 asukasta on noussut nopeasti viimeisen viikon aikana. Suurin osa noususta on peräisin OYS (Oulu) ja KYS (Kuopio) erityisvastuualueilta.

                                    OYS (Oulu) ja KYS ( Kuopio) ovat ne erityisvastuualueet, joista koko maan sairaanhoidon tarpeen nousu viimeisen viikon aikana johtuu. OYS meni eilen HUS:n ohi sairaanhoidon määrässä, kun se suhteutetaan väestön määrään.

                                      Oulussa - ehkä nyt menossa olevan Suomen tartuntojen nousun keskipisteessä - testauksen määrä on vähentynyt niin paljon, että todellinen tartuntojen määrä on vähintään kolme kertaa virallinen luku.

                                        Toinen merkki siitä, että tilanne on luisumassa käsistä, on positiivisten osuuden nopea nousu lähes 15 prosentin tasolle. Joka seitsemäs testi on Oulussa positiivinen. Uusinta (7.11.) lukua ei ole vielä julkaistu.

                                        Ei ihme, että Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmä pitää ylimääräisen kokouksen tänään. Viime viikolla päätettiin olla tekemättä nopeasti pahenevalle tilanteelle mitään. Saapa nähdä tapahtuuko tälläkään kerralla mitään. Muualla maassa on tiukempi ote epidemian hallintaan.

                                          Myös Pohjois-Pohjanmaalla 2x rokottetujen osuus sairaanhoitoon otetuista on kasvanut. Rokotettujen (1x ja 2x) määrä kasvoi 3 viikossa 50 prosenttia, kun rokottamattomien määrä kasvoi 18 prosenttia.

                                          Pohjois-Pohjanmaalla päivittäisten rokotusten määrä on enää 1/8 elokuun lopun tasosta. Myös 3. rokotusten määrät ovat pienentyneet.

                                            Jaa sosiaalisessa mediassa

                                            Arkisto