Suomen epidemia 7. helmikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Positiivisten osuus nousee pystysuoraan ylöspäin. Todettujen tartuntojen kasvu on ruvennut kiihtymään.

    Ruotsissa on tehty päätös antaa epidemian kasvaa vapaasti (lopettamalla testaaminen). Perusteluna oli ilmeisesti se, ettei ole tarpeeksi testaus- ja muuta kapasiteettia. Veikkaan, että Suomessa tullaan tekemään samanlainen päätös lähiaikoina.

      Ruotsalaiset katsovat nyt kaihoten rajan taakse Tanskaan ja Norjaan, missä on kyetty hoitamaan hommat selvästi paremmin.

        Alle 1-vuotiaiden lasten kielen, suun ja nielun alueella havaittujen muiden epämuodostumien (Q38) vuoksi tehtyjen lääkärikäyntien määrä on lähes 10-kertaistunut sen jälkeen, kun epidemia alkoi keväällä 2020. Laskettu THL:n korjatusta aineistosta (5.2.2022).

          Kategoria "muut" (punainen) sisältää ne luvut, joita ei ole näytetty erikseen (koska määrä on alle 5). Osuus on koholla todennäköisesti sen vuoksi, että vuodesta 2022 on kulunut vasta yksi kuukausi, ja on siis paljon vuoden 2022 lukuja joita ei vielä näytetä.

            Selvennän tätä vielä. - vuonna 2019 näytettiin lukuja 32 kategoriassa - 2020: 31 kategoriassa - 2021: 32 - 2022: 7 (punainen palkki johtuu tästä)

              Alle 1-vuotiaiden lasten epämuodostumista johtuvien lääkärikäyntien määrä on lähes kolminkertaistunut (2.76x) vuoden 2019 tasolta sen jälkeen kun epidemia alkoi keväällä 2020. Potilasmäärä on yli kolminkertaistunut (3.05x).

                En näe tässä kuvassa mitään, mikä johtuisi lasten tai äitien rokotuksista. Päättelen lasten epämuodostumien voimakkaan kasvun johtuvan epidemiasta eikä rokotuksista.

                  Testien määrät ovat jyrkässä laskussa. Hyvä uutinen on se, että HUS/HUSLAB testien määrät kasvoivat noin 5 prosenttia viime viikolla (viikko 5 vs. viikko 4).

                    Kun testausta ruvettiin vähentämään tammikuussa, argumenttina oli että saadaan resursseja rokotusten antamiseen. Todellisuudessa kävi niin, että sekä testien että rokotusten määrät rupesivat alenemaan yhtäaikaa. Nyt ei tehdä enää oikein kumpaakaan.

                      BA.2 syö BA.1:n elintilaa: BA.2:n määrä todennäköisesti lähes kaksinkertaistuu viikossa. Viikolla 5 S-geenipositiivisten osuus oli 9.1 prosenttia ja viikolla 4 noin puolet siitä (5.2 prosenttia).

                        Tämä voisi olla epidemian hoidon seuraava vaihe: ilmaiset FFP2-maskit jaossa kaupan ovella.

                          Diabeteksen määrä on ruvennut nousemaan myös helsinkiläisillä lapsilla. Yhdysvalloissa koronan sairastaneiden lasten todennäköisyys saada diabetes on 2.6-kertaistunut.

                            Tässä CDC:n tutkimus diabeteksen kasvusta koronan sairastaneilla lapsilla.

                              Lääkärilehti viittaa kahteen tutkimukseen, joissa ei oltu selvitetty, kuinka moni lapsi on sairastanut koronan ennen diabeteksen toteamista. CDC:n tutkimusta, jossa koronan ja diabeksen välinen yhteys on todettu, ei kuitenkaan otettu mukaan tähän artikkeliin. @laakarilehti

                                Jos CDC:n luvut pätevät myös Suomessa, niin noin 19 prosenttia helsinkiläisistä lapsista on sairastanut koronan vuoteen 2021 mennessä: 0.19x2.6+ 0.81x1 = 1.30.

                                  THL suhtautuu lasten koronaan lievänä tautina, eikä millään tavalla ota huomioon diabetesta tässä yhteenvedossa.

                                  Jos kaikki helsinkiläiset lapset saavat koronan, ja jos CDC:n havainnot pätevät myös Suomessa, niin diabeteksen kasvu tulee helsinkiläisillä lapsilla vielä arviolta kaksinkertaistumaan, eli diabeteksen kasvu nousee 30 prosentista 160 prosenttiin.

                                    Tässä laskelma. Jokainen vanhempi voi itse arvioida, haluaako lapsilleen tyypin 1 diabeksen. Riskiä voitaisiin helposti pienentää WHO:n suosittelemilla toimenpiteillä (koulujen ilmanvaihto kuntoon, tiheät pikatestit ja tiukat karanteenit). Tai vaihtoehtoisesti etäopetus.

                                      Veikkaan että jos joku kysyy lasten diabeteksesta huomisessa tilannekatsauksessa, niin THL:n vastaus on joko "ei ole asiayhteyttä" tai "tarvitaan lisää tutkimuksia". Eli pelataan aikaa. Ja lasten hitaasti eteneviä rokotuksia ei tietenkään ole syytä kiirehtiä.

                                        Tässä lääkärilehden artikkelissa ehdittiin jo sanoa että tarvitaan lisää tutkimuksia. Ja mukaan otettiin vain sellaisia tutkimuksia, joissa koronan ja lasten diabeteksen välistä yhteyttä ei ole edes käsitelty.

                                        Yhdysvalloissa tutkijat tartuttivat insuliinia tuottaviin soluihin (ns. Beta-soluihin) koronaviruksen. Osa Beta-soluista kuoli heti, ja eloon jääneiden Beta-solujen insuliinin tuotanto väheni.

                                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                                        Arkisto