Suomen epidemia 5. tammikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen keskimääräinen kasvuvauhti on nyt noussut selvästi positiiviseksi. 26.11. alkanut tartuntojen kasvun hidastuminen päättyi 28.12., ja nyt kasvu on kiihtynyt jo yli viikon ajan (sininen viiva).

    Tänään THL ilmoitti 299 tartuntaa + viive kasvoi 16 tartunnan verran = muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä 315 (punainen viiva). Kasvu tänään 2.4% (sininen viiva).

      Tässä yleiskuva epidemian kulusta tähän mennessä. Klamydian konsertti oli 13. marraskuuta.

        29.12. testien määrät palautuivat normaalille tasolle. Tänään raportoitiin noin 25000 testiä, eli 67% enemmän kuin viimeisen kuukauden keskiarvo.

          Positiivisten testitulosten osuus on nyt enää 7.5 prosenttia alempana kuin marraskuun epidemian pahimmassa vaiheessa 25. marraskuuta. (Luvut saattavat päivittyä vielä).

            Tällä hetkellä näyttää siltä, että kuolemien määrän kasvu on hieman hidastumassa. Päivittäisten kuolemien määrän kasvu kiihtyi noin 25.11. saakka.

              Kuolemien määrä on vähenemässä myös suhteessa niihin, jotka saivat tartunnan 12-15 päivää aikaisemmin. Huippu saavutettiin 30. marraskuuta (2.1 prosenttia). Kuvaa luetaan kahden punaisen viivan välistä.

                Tässä laskentamenetelmä.

                  Toisessa aallossa on tähän mennessä kuollut 1.1 prosenttia niistä, jotka ovat saaneet tartunnan 12-16 päivää aikaisemmin. Kuvaa luetaan kahden punaisen viivan välistä.

                    Suomessa oli 5.1. mennessä kuollut 576 henkeä, joista 554:stä oli kuolinpäivä (keltainen viiva). Kuvassa tilanneraportin ja tartuntatautirekisterin kumulatiivisten lukujen eron kehittyminen 10 päivän välein. Kuolemien raportoinnin viive (95%) on noin kuukausi.

                      Kuolemien raportoinnin viive (jonka sisällä 95% kuolemista on raportoitu) on noussut 26.11. jälkeen lähes koko ajan ja on nyt 31 päivää eli tasan kuukausi (keltainen viiva).

                        Tässä arvioitu toisen aallon ikäkausikohtainen CFR (case fatality ratio). Tässä on verrattu niitä, jotka ovat kuolleet, niihin joilla on vahvistettu tartunta 12 päivää aikaisemmin. Logaritminen asteikko, eli kuvan ylä- ja alalaidan välillä on 1000-kertainen ero.

                          Odotan tartuntojen määrän lähtevän nopeaan kasvuun, kun koulut avataan 7. tammikuuta. Lisäksi B117-variantti todennäköisesti kasvattaa R-lukua. Tulen palaamaan tähän aiheeseen.

                            Suomeen on tähän mennessä saatu yhteensä 50.000 Pfizerin rokoteannosta, joista 89 prosenttia on mennyt varastoon ja 11 prosenttia käytetty rokottamiseen. Tässä on tää logistiikka.

                              Veikkaan että nämä THL:n tilanneraportin luvut on laskettu viiden annoksen per pullo mukaan. Jos yhdestä pullosta saakin 6 annosta, niin @THLorg pitääkö kaikki luvut kertoa 6/5:llä ?

                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                Arkisto