Suomen epidemia 27. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä vähenee edelleen, mutta vähemmän kuin aikaisemmin, erityisesti HUS:n alueella. Kymenlaakson epidemia pahenee.

    Tänään THL ilmoitti 791 tartuntaa, ei poistanut yhtään ja otti raportoinnin viivettä kiinni 82 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä = 791+0-82=709 (punainen viiva).

      Tartunnat eivät vähene samalla tavalla kuin ennen. Minimistä on nyt ollut nousua kaksi päivää. Sekä HUS:n alueella että Pirkanmaalla tartunnat eivät enää vähene yhtä nopeasti kuin 3-4 päivää sitten.

        Suomessa tartuntojen määrä on 2.5-kertaistunut sen jälkeen kun nykyinen kasvuaalto alkoi 17. tammikuuta.

          Alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat 4.7-kertaistuneet Suomessa 17.1.-23.3. Kasvu on ollut kaksi kertaa niin kovaa kuin yli 20-vuotiailla (2.32x). Alle 10-vuotiaisiin ei kuitenkaan ole kohdistunut mitään merkittäviä rajoitustoimia, vaikka myös lapset tartuttavat muita.

            HUS:n alueella alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat yli kuusinkertaistuneet 17.1.-23.3. (6.2x), mikä on 2.2 kertaa niin paljon kuin yli 20-vuotiaiden tartuntojen kasvu (2.85x) HUS:n alueella. Uudet variantit leviävät ennen kaikkea nuorten keskuudessa.

              Suomessa 10-14 -vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet lähes yhtä nopeasti 17.1.-23.3. (4.2x) kuin alle 10-vuotiaiden tartunnat (4.7x), ja 1.8 kertaa niin nopeasti kuin yli 20-vuotiaiden tartunnat (2.3x). Suurin osa tästä ikäryhmästä on ollut lähiopetuksessa.

                HUS:n alueella 10-14 -vuotiaiden tartunnat ovat 6-kertaistuneet 17.1.-23.3., eli 2.1 kertaa niin nopeasti kuin yli 20-vuotiaiden tartunnat HUS:n alueella. Suurin osa tästä ikäryhmästä on ollut lähiopetuksessa, vaikka on tiedossa että variantit leviävät nuorten keskuudessa.

                  Väitän: hallituksen tavoite vähentää R-lukua 25 prosenttia voi toteutua vain siten, että lukio, yläkoulu ja tarvittaessa myös alakoulu menevät takaisin etäopetukseen. Ainoastaan aikuisiin kohdistuvat rajoitukset ovat tehottomia, koska variantit leviävät nuorten keskuudessa.

                    Etäopetukseen siirtymisen vaikutus HUS:n alueella näkyy tässä. Ensin hiihtolomat (20.-28.2.) hidastivat tartuntoja. Viisi päivää (eli itämisaika) viimeisen yläkoulun päivän jälkeen (5.3.) 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus lähti laskuun ja 10-14 -vuotiaiden kasvu hidastui.

                      Nopeimmin HUS:n alueella kasvoi 5-9 -vuotiaiden tartunnat. Tämä ikäryhmä oli lähiopetuksessa koko tämän kauden ajan.

                        Selvyyden vuoksi: HUS:n alueella 5-9 -vuotiaiden ikäryhmä - kasvoi nopeinta vauhtia aikavälillä 17.1.-23.3. - ilmaantuvuus on noussut korkeammalle kuin millään muulla ikäryhmällä

                          Suomen ja HUS:n alueen kehitys ei eroa esimerkiksi Saksassa menossa olevasta kehityksestä. Siellä alle 14-vuotiaiden ikäryhmissä ilmaantuvuus kasvaa kaikkein kovinta vauhtia.

                            Väitän: hallituksen päätös löysätä nuoriin kohdistuvia rajoituksia oli poikkeuksellisen huonosti mietitty, kun otetaan huomioon tartuntojen kehitys sekä Suomessa että Saksassa. Tavoitteesta alentaa R:ää 25 % joudutaan todennäköisesti luopumaan.

                              HUS:n alueella alle 20-vuotiaiden osuus kaikista tartunnoista nousi nopeassa tahdissa (0.27 %-yksikköä päivässä) hiihtolomien alkuun mennessä (19.2. viimeinen koulupäivä + 5 päivän itämisaika = 24.2.). Sitten hiihtolomat ja 7-9 luokkien etäopetus katkaisivat kehityksen.

                                Tästä eteenpäin ei ole tulossa uusia hiihtolomia, jotka pelastaisivat tilanteen. Lisäksi useat sairaanhoitopiirit ovat rientäneet avaamaan lähiopetuksen ennen kuin uusia rajoituksia saadaan päälle. Tulossa on siis ainakin 1-2 viikon melko vapaan koronan kasvun kausi.

                                  Jos yläkoulut (7-9 luokat) ja lukiot siirtyvät lähiopetukseen, 10-19 -vuotiaiden tartuntojen kasvuvauhti nousee arviota samalle tasolle kuin mitä 5-9 -vuotiailla on tällä hetkellä (2.5x kuukaudessa) eli selvästi kovemmaksi kuin tässä kuvassa (10-14 2.28x ja 15-19 1.68x).

                                    Jos Brasilian variantti P.1 yleistyy, rokotteista saattaa olla ajateltua vähemmän hyötyä.

                                      Jaa sosiaalisessa mediassa

                                      Arkisto