Suomen epidemia 5. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Jalkapallon ja juhannuksen aiheuttama tartuntojen kasvu saavutti huippunsa viikonloppuna. Tänään tultiin jo hieman alaspäin. Usealla alueella 7 päivän ilmaantuvuus kuitenkin nousee edelleen.

    Tänään THL ilmoitti 106 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 6 tartunnalla, yhteensä 106+0-76=100 (punainen viiva). Päivittäinen kasvu painui miinukselle (sininen viiva).

      Positiivisten osuus jatkaa voimakasta nousuaan.

        Syy on tässä. Testien määrä ei ole toistaiseksi lähtenyt nousuun, vaikka tartuntojen määrä kasvaa nopeasti.

          Tulkinta: jalkapalloon liittyvä 25-29 -vuotiaiden tartuntojen kasvu saavutti huipun 29.6., ja sen jälkeen 15-24 -vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on noussut (juhannus ja Himos).

            Rokotusten määrä on ruvennut nousemaan juhannuksen jälkeen. Nyt ollaan samalla tasolla kuin ennen juhannusta edeltävää tehoiskua. Odotan määrien rupeavan laskemaan seuraavien 2-3 viikon aikana.

              12-19 -vuotiaiden 1. annoksen rokotukset ovat lähteneet reippaasti käyntiin. Vauhti on jonkin verran hitaampi kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

                Uusi kuva: ennen pääsiäistä 2. annoksen rokotuksia annettiin vain yli 80-vuotiaille. Toukokuussa seurasi 75-79 -vuotiaiden rokotukset, ja parhaillaan rokotetaan 70-74 -vuotiaita nopeaa vauhtia. 65-69 -vuotiaiden rokotukset käynnistyivät viikko sitten. Oletan tahdin tihenevän.

                  Norja, jossa ilmaantuvuus on laskenut koko ajan (eli 4. aalto ei ole lähtenyt nousemaan) ja on nyt samalla tasolla kuin Suomi, viivyttää yhteiskunnan avaamista.

                  Norjassa ja Suomessa on sama 7 päivän ilmaantuvuus.

                    Norjassa 29 prosenttia on rokotettu kahteen kertaan, Suomessa 21 prosenttia. Kaiken kaikkiaan maiden tilanne näyttää melko vertailukelpoiselta. (Ja joka tapauksessa on parempi verrata Norjaan kuin Ruotsiin.)

                      RKI (eli Saksan THL) on mallintanut Deltan vaikutusta Saksan väestöön. (@THLorg teettekö te yhteistyötä RKI:n kanssa epidemian ja varsinkin Deltan mallinnuksen suhteen?).

                      RKI (Robert Koch Institute) 5.7.2021: intensiivistä rokotuskampanjaa on jatkettava, kunnes vähintään 85 prosenttia 12-59 -vuotiaista ja vähintään 90 prosenttia yli 60-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan.

                        Meillä on sama tilanne kuin Saksassa: 1) kaikista yli 60-vuotiaiden ikäryhmistä on nyt rokotettu yhteen kertaan vähintään 85 prosenttia 2) meillä on sellainen rokotusvalmius, jolla Saksan asettamat tavoitteet voidaan saavuttaa

                        Kun 1) nämä rokotustavoitteet (85-90 prosenttia rokotettu kahteen kertaan) 2) perushygieniatoimenpiteet 3) vähäinen kontaktien alentaminen otetaan huomioon, niin koronan hoitoon liittyvien tehohoitopaikkojen tarve ei enää kasva voimakkaasti.

                        Nopeasti kasvavan Delta-varianttiepidemian takia on kuitenkin ratkaisevan tärkeää, että 1) ne, joita ei ole vielä rokotettu, motivoituvat hakemaan rokotukset jo kesän aikana 2) riittävä rokotuskapasiteetti on olemassa 3) väestö toteuttaa hygienian perustoimia

                          Ensimmäisen annoksen rokotukset etenevät. 12-19 -vuotiaistakin on rokotettu jo 15 prosenttia. Seuraavaksi odotellaan sitä, että kunnat rupeavat avaamaan rokotuksia 12-15 -vuotiaille.

                            70-74 -vuotiaista on nyt yli 70 prosenttia saanut toisen rokotuksen. Mutta vielä on aika paljon matkaa Saksan RKI:n tavoitteisiin (85% 12-59 -vuotiaista ja 90% yli 60-vuotiaista rokotettu kahteen kertaan). Niihin lukemiin päästään noin marraskuussa, ellei jotain tapahdu.

                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                              Arkisto