Suomen epidemia 28. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy edelleen. Testien määrä laskee ja positiivisten osuus nousee. Rokotusten määrä ja efektiivinen >80% rokotuskattavuus laskevat. Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus nousee nopeasti.

    Kasvu (vaaleanpunainen viiva) nousi korkeimmalle tasolle sitten elokuun alun. Regression mukainen kasvu on 4.2 prosenttia päivässä = 3.4x kuukaudessa.

      Tänään THL ilmoitti 673 tartuntaa, poisti 2, ja raportoinnin viive kasvoi 39 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 673+2+39=714 (punainen viiva).

        Positiivisten osuus noussee huomenna korkeimmalle tasolle puoleentoista vuoteen. Syynä on sekä laskeva testien määrä että nouseva uusien tartuntojen määrä. Tässä on oletettu testien raportoinnin viiveeksi 4 päivää.

          90 prosenttia testien tuloksista raportoidaan 4-5 päivässä.

            Testien määrä laskee edelleen.

              Hallituksen 6.9. strategian olennaiset asiat on ymmärretty: epidemia on ohi ja nyt saa elää. Sen tuloksena sekä testien määrä että rokotusten määrä laskevat. Ikävästi sairaanhoidon ja tartuntojen määrät kuitenkin nousevat.

                Efektiivisen >80% rokotuskattavuuden väheneminen kiihtyy: yhden viikon muutos (punainen viiva) painuu yhä alemmas. Hidastuminen alkoi toden teolla heti uuden 6.9. strategian julkistamisen jälkeen, ja 24.10. yhden viikon muutos painui pakkasen puolelle.

                  Kuvassa >80% rokotuskattavuus ikäryhmittäin. 75-79 -vuotiaiden >80% rokotuskattavuus vähenee nopeasti. Syynä on se, että kesäkuun rokotuksista on nyt kulunut noin neljä ja puoli kuukautta.

                    Laskentamentelmä on tässä.

                      Pohjois-Pohjanmaa ilmoitti tänään 94 tartuntaa. Ilmaantuvuuden kasvuvauhti 19.10.-27.10. on 9.5 prosenttia päivässä = 15x kuukaudessa. Tartuntojen painopiste on siirtynyt Muhokselta ja Raahesta Ouluun.

                        Oulussa tartuntojen määrä on tällä viikolla kasvanut 75 prosenttia viime viikon luvuista (ma-to). Kasvuvauhti on power(1.75,1/7) = 8.3% päivässä = 11x kuukaudessa eli sama kuin koko piirin taso. Luvut THL:lta.

                          Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on viimeisen kolmen viikon aikana noin nelinkertaistunut. Kasvu aikavälillä 6.10-27.10. (22 päivää) on 6.6 prosenttia päivässä = 6.8x kuukaudessa.

                            Keski-Pohjanmaalla tämän viikon tartunnat (ma-to) ovat kasvaneet 47.9 prosenttia viime viikon vastaavaan periodiin verrattuna. Kasvu on power(1.479;1/7) = 5.7% päivässä = 5.4x kuukaudessa.

                              Deletoitujen kuolemien määrä kolminkertaistui, kun uusi tapa raportoida kuolemia tuli voimaan 17.6.2021. Nyt noin 7.6 prosenttia kuolemista deletoidaan.

                                Tässä THL:n tiedote kuolemien raportoinnin muuttamisesta 17.6.2021. Uutena asiana tuli 1) jos kuolema on yli 30 pv testistä niin ei oteta huomioon 2) (THL:n?) lääkäri arvioi kuolemat vielä kertaalleen

                                  Kuolemien deletoinneista 34.7 prosenttia kohdistuu alle 50-vuotiaisiin, joiden osuus koronan kanssa kuolleista on 4.96 prosenttia. Alle 50-vuotiaiden osuus deletoinneista on siis 7-kertainen, kun sitä verrataan osuuteen kuolemista.

                                    Suhteessa eniten deletointeja on tehty alle 30-vuotiaille. Suomessa on kuollut koronan kanssa yhteensä 21 alle 30-vuotiaista 1.7.2020 jälkeen. Näistä 18 on deletoitu. Tämän syksyn aikana kaikki deletoinnit ovat tapahtuneet seuraavana päivänä.

                                      Deletointien osuus pienenee mentäessä kohti vanhempia ikäryhmiä. 30-40 -vuotiaiden kuolemista deletointien osuus on 31 prosenttia, kun alle 30-vuotiaiden kuolemista se on 86 prosenttia.

                                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                                        Arkisto