Suomen epidemia 17. kesäkuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien varianttien (BA.5 ja ehkä BA.2.12.1) kasvu ei vielä näy positiivisten osuudessa. Sekä uusien varianttien määrät (HUS) että jätevesissä olevien virusten määrät ovat kuitenkin kasvussa.

    Miten yllä olevat luvut on laskettu: - Omicron tartunnat 20.12.2021 - 16.6.2022, positiivisten osuus keskimäärin 35.63 prosenttia - Delta tartunnat 1.7.2021-19.12.2021, positiivisten osuus keskimäärin 4.12 prosenttia

    Koronaan sairastuneista yli 80-vuotiaista noin 30 prosenttia on menehtynyt THL:n mukaan (silloin kun vielä testattiin). Tuo 30 prosenttia on normaali taso 94-95 -vuotiaille. Tämän perusteella arvioin että korona leikkaa 7-10 vuotta pois yli 80-vuotiaiden elämästä.

      Viimeistään nyt pitäisi olla kaikille selvää, ettei laumasuoja toimi. Mitä useammin saat taudin, sitä varmempaa on, että saat pahoja oireita, Long Covidin, joudut sairaalaan tai kuolet.

        Nopeasti paheneva työvoimapula on antamassa keinon hoitajille nostaa palkkojaan. Markkina jakautuu kahteen osaan: - niillä, jotka vaihtavat paikkaa, palkat nousevat - niillä, jotka eivät vaihda, palkat eivät muutu

        Eduskunnan suuren valiokunnan poissaolot (henkilökohtaiset syyt) nousivat keväällä 2022 noin 8 prosentin tasolle. 44 poissaoloa / 22 kokousta = 2 per kokous / 25 jäsentä = 8 prosenttia.

        Suomen hyvinvointiyhteiskunta näkyy tässä kuvassa. Kuolemien määrä prosentteina ikäluokan koosta on 30 vuoden aikana (1990-2019) vähentynyt noin 50 prosenttia. Kehitys on jatkunut aina epidemian alkuun asti. Tässä 70-80 -vuotiaat.

          Vuoden 2019 jälkeen työkyvyttömien määrä on noussut 18 prosenttia. Nousu (0.39 miljoonaa) vastaa 1.3 prosenttia Iso-Britannian työvoimasta. Tähän on vielä lisättävä sairaslomalla olijat.

          Ei vain kouluissa, vaan ennen kaikkea työpaikoilla. Poissaoloista on tulossa koko maan tasoinen ongelma.

            Jos 1) oletetaan että BA.5 leviää tasaisesti ympäri maata, 2) käytetään HUS:n @lasleh BA.5 SGTF osuuksia 3) UK:n 13% uudelleentartuntojen osuus pätee myös Tanskassa ja Suomessa, niin adjusted positiivisten osuudella ja jätevedellä on melko tarkkaan sama kulmakerroin.

              Sitä, miksi Japanissa on niin vähän tartunnan saaneita ja kuolleita, on ihmetelty laajalti. 7.5 kertaa vähemmän kuin Ruotsissa, suhteessa väestöön. On ehdotettu geeniperimää ja vaikka mitä. En usko että syy on tämän kummallisempi.

                Kuolemien raportointi on koko ajan enemmän ja enemmän myöhässä. Tällä hetkellä 90 prosenttia kuolemista on raportoitu 46 päivän kuluttua, ja 95 prosenttia kuolemista on raportoitu 53 päivän kuluttua. Viimeisen 1-2 kuukauden aikana viive on noussut selvästi.

                  Eli palataan tähän kuvaan positiivisten osuudesta. Arvioidaan seuraavaksi, mitä uudelleentartuntojen huomioiminen vaikuttaisi positiivisten osuuteen. (Ja jätevesi näyttää entistäkin totuudenmukaisemmalta mittarilta.)

                    Iso-Britanniassa, missä BA.5-epidemia kasvaa nopeasti, uudelleentartuntojen osuus saattaa olla noussut noin 13 prosenttiin kaikista tartunnoista. Suomessa THL ei laske uudelleentartuntoja lainkaan tartunnoiksi.

                      Lääkäreiden näkemys pitkäaikaisesta Covidista muuttuu sitä mukaa kun he itse saavat sen.

                        Long Covid on sitä, että jos oma immuunipuolustus ei enää jaksa torjua virusta, niin virus jää pyörimään elimistöön. Mitä useammin sairastut, sen heikompaan kuntoon immuunipuolustus vajoaa.

                          Samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä on noussut 1300/(1300-503.9)= 63 prosenttia. Kuulostaa samalta trendiltä kuin Suomessakin. Veikkaan että palvelualoilla nousu on suurin.

                          Jos 7-8 prosenttia koko maan työvoimasta on poissa (ja luvut nousevat koko ajan), niin tässä käy ehkä samalla tavalla kuin hoitajilla: niillä toimialoilla, missä avoimia paikkoja on paljon, työntekijät voivat sanella hintansa, ja palkat nousevat.

                          Olisikohan Japanin tyylinen maskien käyttö se yksittäinen tehokkain keino todella merkittävästi alentaa koko maan sote-kuluja ? (Koskien ei vain koronaa vaan kaikkia tauteja.)

                            Rokotusten alkaminen vei ylikuolleisuuden miinukselle keväällä 2021. Käänne huonompaan tapahtui heinäkuusta 2021 alkaen, kun jo annetut 2. rokotukset rupesivat vanhenemaan. THL sanoi kuitenkin loppusyksyyn asti, että 2 rokotusta suojaa hyvin.

                            Yhtäkkinen voimakas nousu kuolemien määrässä 2020-2022 ei selity sillä, että väestö olisi yhtäkkiä jotenkin ikääntynyt. Kuolemien yhtäkkinen nousu selittyy sillä, että väestöstä yhtäkkiä suurempi osa kuolee (= pandemia).

                              THL:n esitystavassa käänne ei vielä näy.

                              Ennen epidemiaa EK:n yrityksissä poissaolot olivat 4.3 prosenttia vuodessa (@SaPakarinen onko uudempia lukuja?). Jos Kelan lukujen nousu pätee EK:n jäsenyrityksiin, niin tämänhetkinen poissaolojen määrä on noin (1.56...1.84)x4.3 = 6.7-7.9 prosenttia.

                              Kuolemien määrä ei kasva myöskään sen vuoksi, että suuret ikäluokat olisivat tulleet ns. parhaaseen kuolinikään (THL:n käyttämä termi). Kun eniten kuolee nyt 89-vuotiaita (ns. moodi), niin siihen menee vielä 8-13 vuotta.

                                Näyttää olleen oikea päätös olla ottamatta Sputnikia.

                                  Vuoden 2022 alku näyttää HMD:n mukaan aivan yhtä pahalta kuin omissa kuvissani. Lisää valoa tilanteeseen saadaan, kun Tilastokeskus julkaisee 1. version toukokuun luvuista + päivitetyt huhtikuun luvut todennäköisesti tällä viikolla.

                                    Ja vielä yli 90-vuotiaissakin näkyy sama hyvinvoinnin jatkuva kasvu.

                                      WHO on julkaissut tavoitteet rokotuksille: estää sairaanhoitoon joutumista, vakavaa tautia ja kuolemia. THL ei kuitenkaan ota kuolemia millään tavalla huomioon, kun THL tarkastelee rokotusten tehokkuutta tai että keitä rokotetaan ja keitä ei.

                                      Koko maassa on erilaisten sairauskorvauksien saajien määrä on Kela.fi mukaan lähtenyt jyrkkään nousuun sen jälkeen, kun THL rupesi jahkailemaan 3. ja 4. rokotusten kanssa.

                                      Epidemian yleiskuva: tilanne näyttää aika huonolta. 1) jokainen tartunta on entistä pahempi. Oireet pahenevat, Long Covid ja kuolemat nousevat. 2) epidemia-aallot seuraavat toisiaan koko ajan nopeammin ja nopeammin. Nyt tahti on joka 70. päivä.

                                        Eli jos vähän oikaistaan, niin THL, STM ja ministeri nostavat sairaanhoitajien palkkoja. Markkinan säännöillä mennään.

                                        80-90 -vuotiailla on sama tilanne: kuolemien määrä suhteessa ikäluokan kokoon saman vuoden alussa pienenee nopeasti. 80-vuotias vuonna 1990 vastaa 85-vuotiasta vuonna 2019.

                                          Kuten kuvasta näkyy, 80-vuotias vuonna 2019 vastasi 74-vuotiasta vuonna 1990. Ja 77-vuotias vuonna 2019 vastasi 70-vuotiasta vuonna 1990. Tässä on hyvinvointiyhteiskunta.

                                            Koronavirus jää Long Covid -potilaiden elimistöön.

                                              Koko sairauspoissaolojen nousu näyttäisi tulevan tartuntataudeista.

                                                THL:n raportoimien kuolemien määrä vähenee. 20.2. huippu kasvaa kuitenkin yhä, ja 10.4. kohdalle on ehkä muodostumassa uusi huippu (sellainen näkyy jo tilastokeskuksen luvuissa). Suurin osa huhti- ja toukokuun kuolemista on vielä raportoimatta.

                                                  Iso-Britanniassa työkyvyttömien työntekijöiden määrä on noussut 2.54m/(29.6m+2.54m) = 7.9-8.5 prosenttiin koko työvoimasta. Tämä luku todennäköisesti nousee varianttien levitessä yhä nopeammin + aiheuttaessa yhä enemmän Long Covidia.

                                                  Jätevesistä löydetyissä virusten määrissä on tapahtunut selvä käännös 7.5., noin viikkoa ennen kuin positiivisten osuus kääntyi nousuun 16. toukokuuta. Sen jälkeen määrät ovat nousseet 28-32 prosenttia.

                                                    Human Mortality Databasen arvioima ylikuolleisuus näyttää melko lailla samalta kuin omat arvioni. Tässä 2020. Ylikuolemien määrä rupesi kasvamaan heti epidemian alettua viikolla 11.

                                                    Eduskunnan suuren valiokunnan poissaolot ovat 12-kertaistuneet vuoden 2021 syksystä vuoden 2022 kevääseen. - syksy 2021: henk koht syyt 3 kpl, 18 kokousta, keskiarvo 3/18 = 0.167 - kevät 2022: henk koht syyt 44, 22 kokousta, - keskiarvo 44/22 = 2 - tulos: 2 / 0.167 = 12

                                                      Long Covid ja Omicron Suomessa (arvio): (0.25-0.5 kertaa Long Covidia Deltaan verrattuna) x (35.63/4.12 = 8.6 -kertainen määrä tartuntoja Deltaan verrattuna) = arviolta 2.15..4.30 -kertainen määrä Omicron Long Covid potilaita kuukaudessa.

                                                        Tässä linkit kesäkuun ja koko epidemian seurantaan.

                                                          Tämä on ainoa kohta THL:n materiaaleista, mistä voisi päätellä että määrät nousevat. Mitään lukuarvoja ei kuitenkaan ole annettu, eli mitään käsitystä nousun suuruudesta ei voi saada.

                                                            Takaisin poissaoloihin. Kelan sairauspäivärahojen saajien määrä on lähes kaksinkertaistunut, kun lukuja verrataan aikaväliin juuri ennen epidemian alkamista (1-3/2020). Sininen viiva.

                                                              Sama kääntyminen nousuun näkyy kaupunkikohtaisissa kuvissa.

                                                                Toivoisin että tässä maassa olisi ainakin joku taho kenen lukuihin + sanomisiin voi luottaa. Nyt oli Tilastokeskuksen luotettavuus koetuksella. Onneksi sentään tuli tämä korjaus.

                                                                  Ylempänä (#26) arvioin yli 80-vuotiaiden menettämien elinvuosien määräksi 7-10 vuotta (keskiarvo 8.5). Matti Jantunen on päätynyt eri menetelmää käyttäen koko väestön osalta melko tarkkaan samaan arvoon. Suurin osa kuolleista on yli 80-vuotiaita.

                                                                    Pitkäaikaisen koronan aiheuttajan päähypoteesi: virus jää elimistöön. Selvä yhteys kasvaneeseen kuolleisuuteen.

                                                                      Suomen sote-menot ovat noin 21 miljardia per vuosi. Plus yksityinen terveydenhoito tähän päälle. Yksi prosentti on siis vähintään 210 miljoonaa euroa. Ihme juttu ettei kenellekään ole tullut mieleen alentaa kustannuksia esimerkiksi maskien avulla.

                                                                      Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                                      Arkisto