Suomen epidemia 12. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kasvu jatkuu. Testien jonotusajalla korjattujen todettujen tartuntojen kasvuvauhti väheni kuitenkin hieman, nyt 5.6% päivässä = 5.1x kuukaudessa. Myös positiivisten osuudessa näyttää olevan lievää parantumista.

    Arvioin nyt niiden testitulosten saapuneen, joiden varaus on tehty 4.1. mennessä. Tartuntojen kasvuvauhti on pienentynyt edelleen ja oli 4.1. noin 5.6 prosenttia päivässä (harmaa viiva).

      Arvioin jonotusajan testiin lyhentyneen. Vaikka vielä vähän aikaa sitten @Espoonhyte oli walk-in -testausta vastaan, niin Vantaalla ja Espoossa saa nyt ajan walk-in -testiin seuraavalle päivälle (Helsingissä 4 päivän päähän). Osuus kaikista testeistä ehkä vielä pieni.

        Toinen seuraus: vaikka nimellinen raportoitu positiivisten osuus nousee edelleen, niin jonotusajan muutoksella korjattu positiivisten osuus on tämän arvion mukaan ruvennut laskemaan 1.1.2022 jälkeen.

          Ensimmäisenä ovat saaneet positiivisten osuuden laskemaan Satakunta, Länsi-Pohja, Kanta-Häme ja Ahvenanmaa, tässä järjestyksessä. Ahvenanmaalla testausta on lisätty rajusti (4x), ja myös Satakunnassa selvästi (1.4x).

            Tässä ovat ne sairaanhoitopiirit, joissa positiivisten osuus on yli maan keskiarvon. @lasleh mukaan todellinen tartuntojen määrä HUS:n alueella on noin 5-kertainen. Pirkanmaa ohittaa HUS:n alueen tällä vauhdilla ylihuomenna.

              Ja tässä ne piirit, joissa positiivisten osuus on alle keskiarvon. Länsi-Pohja ja Satakunta (ja melkein myös Keski-Suomi) on saanut tilanteen hallintaan, muualla voimakasta kasvua.

                Voimakas sairaanhoidossa olevien määrän kasvu jatkuu. Yhdessä viikossa sairaanhoidossa olevien määrä on kasvanut 49 prosenttia (=5.5x kuukaudessa). Tällä viikolla (10.1.-12.1.) kaikki kasvu on tullut vuodehoidosta.

                  Myös TAYS:n (Tampere) alueella ilmaantuvuus nousee lähes yhtä nopeasti kuin HUS:n alueella, mutta OYS:n alueella (Oulu) jo selvästi hitaammin. KYS:n alueella (Kuopio) sairaanhoidon ilmaantuvuus ei ole noussut lainkaan.

                    New York Cityssä sairaanhoitoon otettujen huippu on ollut 7. tammikuuta. Pitää seurata, mitä vauhtia määrät laskevat tämän jälkeen (vai laskevatko).

                    HS:n tietojen mukaan hallitus valmistelee päätöksiä poikkeusoloista.

                      Suomessa on nyt kuollut ainakin 34 alle 30-vuotiasta, joilla on ollut korona kuollessaan. Näistä on deletoitu 27 (79 prosenttia kaikista). Lisäksi tulevat ne, joilla meni yli 30 päivää positiivisesta testituloksesta (ja joita ei tällä hetkellä kirjata lainkaan).

                        Alle 30-vuotiaiden kuolemien kasvuvauhti on 1.7-kertaistunut viimeisen vajaan kahden kuukauden aikana (23.11. jälkeen). Joka viides päivä kuolee nyt alle 30-vuotias, jolla oli korona kuollessaan.

                          Seuraavassa ikäryhmässä (30-40 -vuotiaat) sekä kuolemien määrä että kuolemien deletointiprosentti ovat kasvaneet 22.11. jälkeen. Tällä hetkellä 41 prosenttia kuolemista on deletoitu.

                            Vanhemmissa ikäryhmissä deletointien prosenttiosuudet pienenevät niin, että 60-70 -vuotiaat ovat vanhin ikäryhmä, jossa on deletoitu kuolemia 17.6.2021 kertapoiston jälkeen. Tässä 40-50 -vuotiaat (27%).

                              50-60 -vuotiaiden kuolemista vain 10 prosenttia on deletoitu, kun alle 30-vuotiailla vastaava suhdeluku on 79 prosenttia.

                                60-70 -vuotiaiden kuolemista 7.5 prosenttia on deletoitu (niistä suurin osa tehtiin kertapoistona 17.6.2021).

                                  70-80 -vuotiaiden kuolemia on 17.6.2021 jälkeen deletoitu tasan yksi (noin 1.8.2021).

                                    Yli 80-vuotiaiden kuolemia on selvästi eniten, mutta 17.6.2021 jälkeen tapahtuneita kuolemia ei ole deletoitu lainkaan.

                                      Päivittäisten kuolemien määrä sivuaa 14.12. tehtyä ennätystä (9.19 kuolemaa päivässä).

                                        Viimeisen kahden kuukauden aikana 60-80 -vuotiaiden osuus päivittäisten kuolemien määristä on noussut selvästi. Tämä johtuu siitä, että ...

                                          ... efektiiviseen rokotuskattavuuteen syntyi kaikkiin yli 65-vuotiaiden ikäryhmiin 4 kuukauden mittainen aukko rokotuskattavuudessa. Vasta marraskuussa käyty keskustelu käynnisti 3. rokotukset. Lisäksi yli 65-vuotiaita oli rokotettu AZ:lla.

                                            65-80-vuotiaiden rokotussuojan puute (eli se että heidän 3. rokotuksensa oli myöhässä) näkyy myös arvioidussa kuolleiden keski-iässä, joka on laskenut 75 vuoteen.

                                              Viimeisten 2-3 kuukauden aikana 60-69 -vuotiaiden kuolemat ovat kasvaneet nopeinta vauhtia. Yli 65-vuotiaita rokotettiin AZ:lla, ja sitten sekin suoja hävisi noin neljän kuukauden ajaksi viime syksynä.

                                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                Arkisto