Suomen epidemia 18. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Mutta nyt on vähän hyviäkin uutisia: alle 20-vuotiaiden tartunnat ovat lakanneet kasvamasta sekä koko maassa että HUS:n alueella (ei kuitenkaan kaikilla alueilla).

    Tänään THL ilmoitti 804 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja viive kasvoi yhdellä, yhteensä 805 (punainen viiva).

      Tartuntojen määrä on kasvanut keskimäärin 1.4% päivässä (51% kuukaudessa) sen jälkeen kun kasvu alkoi uudelleen 13. maaliskuuta. Tartuntojen määrä kasvaa voimakkaasti Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Länsi-Pohjassa ja Kainuussa.

        Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on uudelleen lähtenyt nousemaan, mutta Uudellamaalla nousu on hidastunut. Vaikka Pirkanmaalta tulee korkeita lukuja, niin ilmaantuvuuden nousu on vähintään hidastunut.

          Kanta-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa hiihtolomat päättyivät yhtäaikaa (8.3. oli ensimmäinen koulupäivä) ja myös tartunnat lähtivät nousemaan yhtäaikaa. Vaasassakin päättyi samaan aikaan, mutta ilmaantuvuus ei ole noussut (miksi?).

            Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa ilmaantuvuus on noussut hiihtolomien päättymisen (8.3.) jälkeen, mutta Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa ei.

              Pohjois-Savossa ilmaantuvuus nousee samalla tavalla hiihtolomien jälkeen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tartuntojen määrät vähenevät. Hieno juttu.

                Myös Kainuussa ja Länsi-Pohjassa ilmaantuvuus on nousussa. Länsi-Pohjassa ei kuitenkaan parin viime päivän aikana ole ilmoitettu juurikaan uusia tartuntoja.

                  Kouluikäisten tartunnat ovat lakanneet kasvamasta 12 päivää sen jälkeen kun koulut suljettiin yli 13-vuotiailta. 5-19 -vuotiaiden) osuus tartuntojen kasvusta painui negatiiviseksi 17.3. Alle 20-vuotiaiden osuus kasvusta on pudonnut alle 5 prosenttiin koko maan tasolla.

                    Etäkoululla näyttää olevan suuri vaikutus tartuntojen kasvuun. Tässä 5-19 -vuotiaiden osuus Suomen tartuntojen kasvusta otettuna erikseen. Kaikkien ikäryhmien luvut ovat pienentyneet. Cross efekti?

                      Alle 10-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta nousi vielä 6 päivää sen jälkeen kun yläkoulut suljettiin 5.3., saavutti huippunsa 11.3. ja on sen jälkeen vähentynyt 74 prosenttia. 5-9 -vuotiaiden osuus on pienentynyt 84 prosenttia ja 0-4 -vuotiaiden osuus 56 prosenttia.

                        Yläkoulujen sulkeminen näyttää olleen poikkeuksellisen tehokas toimenpide myös Uudellamaalla, missä kouluikäisten (5-19) tartuntojen määrä on lakannut kasvamasta.

                          Tässä HUS-alueen 5-19 -vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta otettuna erikseen. Kahden viimeisen päivän aikana kouluikäisten lasten tartuntojen määrä on ruvennut pienenemään.

                            Tässä kuvassa näkyy sama ilmiö kuin hiihtolomien aikana: kun koululaiset ovat kotona, niin he eivät saa tartuntoja koulusta, mutta koululaisten vanhempien ikäluokat saavat tartuntoja kiihtyvällä vauhdilla. Eli: kotona olevat koululaiset tartuttavat vanhempansa.

                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                              Arkisto