Suomen epidemia 10. helmikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu nousee nopeasti. Koko nousu tapahtuu HUS-alueella (ja siellä Helsingissä ja Vantaalla, joissa on puolet koko maan uusista tartunnoista). Muualla maassa ilmaantuvuus joko on paikallaan tai laskee.

    Tänään THL ilmoitti 400 uutta tartuntaa, ei poistanut vanhoja tartuntoja ja otti viivettä kiinni 12 tartunnan verran, yhteensä 388 (punainen viiva).

      HUS:n alueella 7 päivän ilmaantuvuus on 17.1. jälkeen noussut keskimäärin 3.0 prosenttia päivässä, eli tartuntojen määrä 2.4-kertaistuu kuukaudessa. Pääkaupunkiseudun tilanne on huonompi kuin muualla Uudellamaalla.

        Tässä yhden päivän aikana (9.-10.2.) tapahtunut kehitys Uudenmaan kuntien ilmaantuvuudessa. 66 prosenttia HUS-alueen tartunnoista tuli Helsingistä (42%) ja Vantaalta (24%).

          Helsingin ilmaantuvuus nousi 8.2 prosenttia eilisestä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 11-kertaistuu kuukaudessa. Ilmaantuvuuden kasvu kiihtyi hieman eilisen 8.1 prosentista.

            8.2% päivässä = 1.74x viikossa. Jos oletetaan, että nämä luvut ovat 6-7 päivää myöhässä (kuten HUS), niin 7 päivän ilmaantuvuus on todellisuudessa noin 399-432 eli 38-50 prosenttia syksyn huipun (288) yläpuolella.

              Vantaalla ilmaantuvuus on noussut keskimäärin 4.7 prosenttia päivässä 4.2. jälkeen (4x kuukaudessa). Kahden viimeisen päivän aikana vauhti on noussut 10.9 prosenttiin päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 22-kertaistuu kuukaudessa. Tässä lentokenttä mukana.

                Jos arvioidaan, että puolet lentokentän tartunnoista tulee Vantaan piikkiin (ulkomaalaiset), niin Vantaan ilmaantuvuus ilman lentokenttää on noussut 5.8% päivässä 4.2. jälkeen (5.5x / kk). Kahden viimeisen päivän aikana vauhti on noussut 12.7 prosenttiin päivässä (36x).

                  Espoosta on muodostumassa pääkaupunkiseudun poikkeus. Ilmaantuvuus on laskenut 4.2. jälkeen. Mitä Espoossa on tehty (tai tapahtunut)?

                    Järvenpäässä ilmaantuvuus on 7-kertaistunut kolmessa viikossa. 18.1. jälkeen kasvu on ollut keskimäärin 13.8 % päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 49-kertaistuu kuukaudessa.

                      Tuusulassa ilmaantuvuus on 4.2. jälkeen noussut keskimäärin 6.4 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 6-kertaistuu kuukaudessa.

                        Piti tulla radanvarren punainen värisuora, mutta yksi jäi puuttumaan. Näyttää siltä, että Keravalla on saatu tartuntojen kasvu hallintaan, ainakin toistaiseksi. Mitä siellä on tehty?

                          Hyvinkäällä onkin sitten ihan eri meininki. Ilmaantuvuus on noin 1/10 Helsingin ja Vantaan tasosta. Loistava suoritus HUS:n alueen kunnalta.

                            Riihimäellä tilanne näyttää huonolta. 4.2. jälkeen ilmaantuvuus on kasvanut keskimäärin 21.4 prosenttia päivässä (335x kuukaudessa). Ilmaantuvuus ja tartuntojen päivittäinen määrä on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi Järvenpäässä.

                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                              Arkisto