Suomen epidemia 15. elokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä väheni, mutta testien määrä on vähentynyt ja positiivisten osuus noussut, ja tartuntojen raportoinnin viive on hieman kasvanut. Lähiopetuksen vaikutus näkyy ensi viikon aikana.

    Tänään THL ilmoitti 535 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja THL otti viivettä kiinni 26 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 535+0-26=509 (punainen viiva).

      Positiivisten osuus nousi 4.6 prosenttia eilisestä ja on noussut kuluneen viikon aikana 1.0 prosenttia. Testauksen raportoinnin viive on noin 5 päivää.

        Minusta näyttää siltä, että alhaisten lukujen syynä on mahdollisesti testauksen tulosten raportoinnin viive: 1) kolme viikkoa jatkunut testien määrä nousu on katkennut - en usko että näin on todellisuudessa käynyt. Syynä saattaa pikemminkin olla testien viiveen kasvaminen.

          2) Lähes kaikissa ikäryhmissä näkyy yhtäkkinen pudotus luvuissa viimeisten 1-2 päivän aikana. Efekti ei juurikaan näy HUS:n alueella, vaan muissa sairaanhoitopiireissä. Veikkaan että osa testien tuloksista tulee tulemaan myöhässä.

            0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus kasvaa ennen kaikkea HUS:n alueella. Satakunta on toisella sijalla, ja kasvu on nopeinta Keski-Suomessa, missä viimeisen 3 päivän tartunnat (12.-15.8.) ovat kolminkertaistaneet 14 päivän ilmaantuvuuden.

              0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus: Kainuu (nollassa), Pohjois-Karjala ja Keski-Pohjanmaa ovat parhaassa tilanteessa.

                Seuraavaksi 5-9 -vuotiaat: Uudellamaalla ilmaantuvuus on Suomen korkein, ja ohitti Kymenlaakson kaksi päivää sitten. Satakunta kolmannella sijalla.

                  5-9 -vuotiaiden tilanne on paras Länsi-Pohjassa (jossa ilmaantuvuus on nollassa), Lapissa ja Vaasan sairaanhoitopiirissä.

                    Rokottamattomien 0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus on kasvanut koko ajan eksponentiaalisesti (suora viiva log asteikolla). Ilmaantuvuus on kuudessa viikossa 11-kertaistunut. Tartuntojen määrä 5-kertaistuu kuukaudessa.

                      Täysin rokottamattomien 5-9 -vuotiaiden tartuntojen määrä kasvaa niinikään eksponentiaalisesti. Tartuntojen määrä on 11.5-kertaistunut heinäkuun alusta ja 5-kertaistuu kuukaudessa.

                        Eksponentiaalisesti kasvavat myös täysin rokottamattomien 10-14 -vuotiaiden tartunnat. 1.7. jälkeen tartuntojen määrä on 11-kertaistunut ja määrät 5-kertaistuvat kuukaudessa. Siis sama vauhti kaikissa 0-14 -vuotiaiden ikäryhmissä: delta leviää luonnoninfektiona.

                          15-19 -vuotiaat on nuorin ikäryhmä, missä rokotusten edistyminen näkyy. 16-19 -vuotiaiden rokotukset alkoivat kesäkuun puolivälissä. 30.6. noin 10% ikäluokasta oli rokotettu kertaalleen, 15.7. noin 22% ja 31.7. noin 30%.

                            15-19 -vuotiaiden saamien tartuntojen kasvuvauhti on pienentynyt noin 75 prosenttia noin 15.7. kohdalla: 1) 29.6.-15.7. kasvuvauhti oli 9.7 prosenttia päivässä (16x kuukaudessa) 2) 15.7.-15.8 2.7 prosenttia päivässä (2.2x kuukaudessa)

                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                              Arkisto