Suomen epidemia 3. kesäkuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Positiivisten osuus nousee nopeasti. Nykyisellä vauhdilla koko maan positiivisten osuus ylittää BA.2-epidemian huipun 19. kesäkuuta. BA.2-epidemian huippu oli 22.3., jolloin joka toinen testiin tullut oli sairastunut (50.9%).

    THL julkaisi noin 2500 tartuntaa selvästi myöhässä (2-4 viikon viiveellä). Ne nostivat positiivisten osuuden minimikohdan 27.7 prosenttiin.

      BA.1-epidemian huipun (15.2.) kuolemien määrä kasvaa edelleen. BA.2-epidemian todennäköinen huippu (noin 4.3.) kasvaa viikko viikolta suuremmaksi.

        Viimeisen kuuden viikon aikana raportoidut kuolemat ovat kertyneet koko ajan saman 4.3. kuolemien huipun ympärille. Raportoinnin viive on kasvanut koko ajan.

          Kuolemien raportoinnin viive on noussut koko kahden vuoden epidemian maksimiin ja kasvaa edelleen. Tämä kertoo siitä, että kuolleita on todella paljon ja jossain on ruuhkaa. Toisin sanoen: uusi epidemia-aalto on jo alkamassa, mutta vanhastakaan ei olla selvitty.

            Kansalaiset eivät millään meinaa antaa periksi puheille siitä että epidemia on ohi, vaan haluavat käyttää kasvomaskia, pitää etäisyyttä ja jopa välttää tapaamasta muita ihmisiä. Tilastokeskus kerää kansalaisten mielipiteitä kuukauden välein.

            By no means do citizens want to give up talk that the epidemic is over, they want to wear a face mask, keep their distance and even avoid meeting other people. Statistics Finland collects citizens' opinions once a month.

            Suomalaisen hyvinvointivaltion kuva on tässä. Vuonna 1980 eniten kuolemia oli 75-vuotiailla, vuonna 2000 83-vuotiailla ja vuonna 2019 89-vuotiailla. Yli 100-vuotiaaksi eläneiden määrä on 44-kertaistunut vuoden 1980 jälkeen.

              Kuolemien raportoinnissa on pitkä viive. Sen vuoksi kuva näyttää *aina* siltä, että kuolemien määrä on vähenemässä. Määrät kuitenkin kasvavat, kuten tästä videosta hyvin näkyy.

                Palaan tähän kuvaan. Vuonna 2022 on nykyisellä vauhdilla tulossa noin 12000 ylikuolemaa vuosien 2015-2019 regressiokäyrään verrattuna, kun käytetään vuositason lukuja.

                  Tähän mennessä ylikuolemia on tullut noin 7200, kun epidemian ajan kuolemien määrää verrataan aikaan ennen epidemiaa (vuoden 2015 alusta vuoden 2020 maaliskuun alkuun). Harmaalla olevat luvut päivittyvät vielä.

                    Yli puolet ylikuolemista on tapahtunut tämän vuoden aikana. 8.5. mennessä oli tullut 7233-3439 = 3794 ylikuolemaa, eli yli puolet koko epidemian määrästä (52%).

                      Koko väestön ylikuolemien määrä lähti voimakkaaseen nousuun elo-syyskuussa 2021, kun 2. rokotukset alkoivat vanhenemaan, ja sen jälkeen kiihtynyt voimakkaasti koko ajan. Ylikuolemat ovat painottuneet yli 80-vuotiaisiin.

                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                        Arkisto