Suomen epidemia 10. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Päivittäisten kuolemien määrä on noussut koko epidemian huipputasolle, ohittaen kevään 2020 huipun. Tartuntojen kasvu kiihtyy (nuolet), mutta positiivisten osuus laskee edelleen, ja 3. rokotusten määrät nousevat.

    Tänään THL ilmoitti 1794 tartuntaa, poisti 0, ja otti viivettä kiinni 77 tartunnan verran. Muuttumattomalla viivellä ilmoitettu (eli sairanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 1794+0-77 = 1717 (punainen viiva).

      Testien määrä on viimeisen viikon aikana kasvanut 2.4 prosenttia päivässä = 2.0x kuukaudessa. Tämä kasvukyky riittää pitämään positiivisten osuuden hallinnassa nyt, mutta ei enää silloin, kun Omicron rupeaa vaikuttamaan tartuntojen kasvuun.

        Skotlannissa tartuntojen määrä kasvaa 35 prosenttia päivässä = 2x 2.3 päivässä = 8x viikossa. Omicronin osuus tartunnoista nousee UK:n terveysturvallisuus-viranomaisen mukaan seuraavan viikon aikana 90 prosenttiin kaikista tartunnoista.

          Tänään julkistettu testistrategian muutos tuli 11. hetkellä. Nyt on todella kiire. Tällaisia tiedotustilaisuuksia tullaan todennäköisesti näkemään myös Suomessa noin 2-3 viikon kuluttua, kun tartuntojen todellinen kasvu alkaa. Skotlannin pääministeri.

            Skotlannin pääministerin varoitus kansalaisille ("brutaali aritmetiikka"): (lievä tauti ) x (suuri määrä tartuntoja) = massiivinen määrä ihmisiä joutuu sairaalaan

              Tässä Skotlannin S-geeni-negatiiviset tartunnat päivittäin. Skotlanti on noin viikon verran edellä Englantia.

                Suomessa ensimmäinen havaittu Omicron-tartunta havaittiin 30.11. eli 7 päivää Skotlannin ja 8 päivää Tanskan jälkeen. Jos Omicronin kasvu Suomessa on yhtä nopeaa kuin Skotlannissa ja Tanskassa, niin Suomessa tartuntojen voimakas kasvu alkaa ensi viikon aikana ...

                  ... ja 90 prosenttia kaikista uusista tartunnoista on Omicronia karkeasti uudenvuoden aattoon mennessä.

                    Suomen efektiivinen rokotuskattavuus on Länsi-Euroopan alinta tasoa. 2. rokotukset ovat jo menettäneet tehonsa yli 65-vuotiailla, ja Suomi on edelleen Euroopan hitain antamaan 3. rokotuksia. Siksi veikkaan että Omicron tulee tänne kovempana kuin muihin Euroopan maihin.

                      Tänään YLE julkaisi vain toisen puolen samasta yhtälöstä kuin Skotlannin pääministeri: (lievä tauti ) x (suuri määrä tartuntoja) = massiivinen määrä ihmisiä joutuu sairaalaan Viestistä tuli päinvastainen.

                      Iso-Britannian terveysturvallisuusviranomainen UKHSA (= niiden Mika Salminen) ennustaa Omicron-tartuntojen nousevan jouluaattona miljoonaan tartuntaan päivässä. Luku vastaa Suomessa 82000 tartuntaa päivässä.

                        Kuva on tästä uudesta UKHSA:n (UK Health Security Agency) dokumentista (10.12.2021).

                        Tässä toinen Iso-Britanniaa käsittelevä @LSHTM mallinnus. Palaan tähän UKHSA:n jälkeen.

                          Jos Suomessa Omicron-tartuntojen kehitys kulkee samaa rataa kuin UK:ssa (UKHSA 10.12.2021), niin tartuntojen määrä tulee nousemaan erittäin voimakkaasti seuraavan kuukauden aikana, ja sairaalat menevät polvilleen viimeistään tammikuun alussa. Piirretään kuva.

                            Otetaan ensin nykyinen uusien tartuntojen ennuste. Toteutuneet tartunnat ovat kuvan vasemmassa alakulmassa (punaiset neliöt).

                              Vaihe 2: vaihdetaan y-akselin mittakaava paremmin Omicronille sopivaksi. Yllä olevan ennusteen (UKHSA 10.12.2021) mukaan Iso-Britanniassa noin miljoona ihmistä eli 1.5 prosenttia koko väestöstä saa Omicron tartunnan pelkästään jouluaattona.

                                Vaihe 3. Tässä UKHSA:n estimaattiin perustuva karkea Omicron tartuntaennuste, mikäli Suomen epidemian kehitys on yhtä nopeaa kuin UK:ssa, ja ilmaantuvuus on sama kuin UK:ssa. Ennusteen mukaan Omicron on täysin korvannut Deltan 28.12., ja 8.1. tartunnan saa noin 73000 henkeä.

                                  Tässä on kuvattu Suomen nykyinen Omicron strategia kaikessa lyhykäisyydessään.

                                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                                    Arkisto